Теми статей
Обрати теми

Виплата компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА КОМПЕНСАЦІЇ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ ПРАЦІВНИКА

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівницю прийнято на роботу в 1998 році. Однак до 2010 року вона фактично не працювала, оскільки перебувала у відпустках для догляду за дитиною до 3 та 6 років. За цей час жінка народила вісьмох дітей. У листопаді 2010 року вона виходить з відпустки для догляду за дитиною та має намір відразу звільнитися.

Чи необхідно їй при звільненні виплатити компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, а також відпустки на дітей як жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років?

(м. Львів)

 

Відповідно до

ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) особи, які працюють за трудовим договором, мають право на відпустку. Таке право забезпечується, зокрема, забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 Закону про відпустки.

Так,

ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки встановлено, що при звільненні працівнику виплачується компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткових відпусток працівникам, які мають дітей.

Статтею 6 Закону про відпустки

встановлено: щорічна основна відпустка повної тривалості надається за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Якщо ж працівником відпрацьовано менше шести місяців, то тривалість відпустки визначається пропорційно кількості відпрацьованого часу (ч. 6 ст. 10 Закону про відпустки).

Згідно зі

ст. 9 Закону про відпустки до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються такі періоди:

 

До стажу роботи, який дає право на основну щорічну відпустку, зараховується:

1. Час фактичної роботи (у тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка

2. Час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, заподіяного незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу)

3. Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) та йому виплачувалася допомога з державного соціального страхування, за винятком частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років

4. Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) та йому не виплачувалася заробітна плата в порядку, визначеному ст. 25 і 26 Закону про відпустки, за винятком відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, а у випадку якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) — до досягнення дитиною 16 років

5. Час навчання з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців на денних відділеннях професійно-технічних навчальних закладів

6. Час навчання новим професіям (спеціальностям) осіб, звільнених у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників

7. Якщо працівник, переведений на підприємство з іншого підприємства, повністю або частково не використав щорічні основну та додаткову відпустки і не отримав за них грошову компенсацію, то до стажу роботи, який дає право на щорічні основну та додаткову відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки на попередньому місці роботи

8. Інші періоди роботи, передбачені законодавством

 

Таким чином, період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 та 6 років до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку,

не зараховується.

Підстав для виплати компенсації

за невикористані щорічні відпустки за періоди, коли працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 та 6 років, немає.

Проте відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається на термін листка тимчасової непрацездатності, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Тому за періоди перебування на лікарняних у зв’язку з вагітністю та пологами їй має бути нараховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки.

Стосовно додаткової відпустки на дітей зазначимо таке. Згідно зі

ст. 19 Закону про відпустки жінці, яка працює та має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або всиновила дитину; одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Тому

за календарні роки, протягом яких працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку), зазначена соціальна відпустка не надається і відповідно при звільненні грошова компенсація за ці роки не виплачується.

Якщо жінка у 2010 році вийшла на роботу, тобто приступила до виконання своїх функціональних обов’язків, то вона має право на соціальну додаткову відпустку, передбачену ст. 19 Закону про відпустки, за 2010 рік тривалістю 10 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі