Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення стажу для виплати надбавки за вислугу років

Редакція ББ
Лист від 29.09.2010 р. № 7858/12-10

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ДЛЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

Лист від 29.09.2010 р. № 7858/12-10

(витяг)

 

Головним управлінням державної служби України розглянуто звернення <…> щодо порядку обчислення стажу державної служби (служби в органах місцевого самоврядування) для виплати надбавки за вислугу років бухгалтеру-касиру сільської ради.

Згідно зі статтею 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Обчислення стажу державної служби здійснюється відповідно до Закону України «Про державну службу», Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок), та додатку до нього.

Пунктом 4 вказаного Порядку визначено, що основним документом для визначення стажу державної служби є трудова книжка та інші документи, які відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж роботи.

Оскільки разом з листом не надано повну копію трудової книжки вказаної у листі особи, надаємо загальні роз’яснення.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Згідно із додатком 55 до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» посадовий оклад касира сільської ради визначений як посадовий оклад службовця в органах місцевого самоврядування, а не посадової особи органів місцевого самоврядування.

Службовцям органів місцевого самоврядування встановлюється надбавка за вислугу років відповідно до Положення про порядок та умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.93 р. № 1049.

Пунктом 6 вказаного Положення визначено, що особам, які працюють за сумісництвом, надбавка за вислугу років не виплачується.

Згідно з пунктом 7 Положення надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу працівника без урахування інших надбавок і доплат. У разі виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників щомісячна надбавка за вислугу років обчислюється з посадового окладу за основною посадою.

Як вбачається з інформації, вказаної у Вашому листі, особа працює в сільській раді з 03.01.2003 р. спеціалістом бухгалтером-касиром (за основним місцем роботи на 0,25 ставки касира сільської ради та 0,75 ставки бухгалтера комунальної служби при сільській раді).

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати місячної норми робочого часу.

Оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу.

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43, визначено, що при встановленні сумісникам з погодинною оплатою праці нормованих завдань на основі технічно обґрунтованих норм оплата провадиться за кінцевими результатами за фактично виконаний обсяг робіт.

Одержана за роботу за сумісництвом заробітна плата при підрахунку середнього заробітку по основній роботі не враховується.

Враховуючи викладене, службовцю органів місцевого самоврядування (сільської ради) надбавка за вислугу років може встановлюватися лише за умови, що зазначена посада є його основним місцем роботи.

<...>

 

Заступник начальника Головдержслужби А. Вишневський

 

Коментар редакції

 

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ СЛУЖБОВЦЯМ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Пропонуємо вашій увазі черговий

лист Головдержслужби, в якому надано відповідь на таке запитання нашого читача: «З 03.01.2003 р. працюю в сільській раді спеціалістом бухгалтером-касиром (за основним місцем роботи на 0,25 ставки касира сільської ради і 0,75 ставки бухгалтера комунальної служби при сільській раді). Чи належить мені надбавка за вислугу років?»

Згідно зі

ст. 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону , а також на посадах та в органах, час роботи на (в) яких зараховується до стажу державної служби.

Однак, як випливає з

постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268, посада касира сільської ради належить до посад службовців органів місцевого самоврядування.

Оскільки працівник не обіймає посади державного службовця,

підстав для нарахування надбавки за стаж державної служби немає.

Водночас

службовцям органів місцевого самоврядування встановлюється надбавка за вислугу років згідно з Положенням про порядок та умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затвердженим постановою КМУ від 20.12.93 р. № 1049 (далі — Положення № 1049).

Пунктом 6 Положення № 1049

установлено, що надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу працівника без урахування інших надбавок і доплат. Особам, які працюють за сумісництвом, надбавка за вислугу років не виплачується (п. 6 Положення № 1049).

Таким чином, як зазначила Головдержслужба в

листі, що коментується, службовцю органів місцевого самоврядування надбавка за вислугу років може встановлюватися тільки за умови, що посада є основним місцем роботи. У цьому випадку працівник обіймає 0,25 ставки за основним місцем роботи на посаді службовця (касир). Надбавка за вислугу років установлюється до його основного окладу (0,25 ставки).

Стосовно роботи в комунальній службі при сільській раді зауважимо, що за своїм статусом працівники комунальної служби не є ні державними службовцями, ні посадовими особами органів місцевого самоврядування, ні службовцями цих органів. Тому надбавка за вислугу років на підставі

Положення № 1049 за посадою бухгалтера комунальної служби не встановлюється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі