Теми статей
Обрати теми

Преміювання працівників централізованої бухгалтерії

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРЕМІЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БУХГАЛТЕРІЇ

 

Ірина НЕСТРУГІНА, начальник КРВ у м. Харкові

 

Чи можуть працівники централізованої бухгалтерії, яка обслуговує декілька бюджетних установ, що знаходяться на самостійних балансах та фінансуються з різних КФК, бути премійовані з фондів оплати праці таких установ (у зв’язку з економією фонду їх заробітної плати)?

(Луганська обл.)

 

Згідно з

п. 6 Інструкції з бухгалтерського обліку в установах і організаціях, що перебувають на Державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом Мінфіну СРСР від 10.03.87 р. № 61, централізовані бухгалтерії створюються при міністерствах, відомствах, виконкомах рад народних депутатів та їх управліннях (відділах), а також при центральних міських і районних лікарнях та інших установах.

Таким чином, при органах місцевого самоврядування за рішенням виконкому відповідної ради для обліку виконання бюджету та кошторисів видатків установ, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, створюють такі структурні підрозділи, як централізовані бухгалтерії.

Відповідно до

Порядку складання, затвердження та подання мережі розпорядників коштів місцевих бюджетів усіх рівнів і основних вимог до неї, затвердженого наказом Мінфіну України від 09.12.2008 р. № 1467 , централізовані бухгалтерії, як і інші структурні підрозділи таких органів, розташовані з ними на одній адміністративній території, не можуть уключатися до мережі як окремі розпорядники бюджетних коштів .

Оплата праці працівників централізованих бухгалтерій проводиться відповідно до

постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

Пунктом 4 постанови № 1298

керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, надано право затверджувати порядок та розміри преміювання працівників (залежно від їх особистого вкладу в загальні результати роботи) в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі доходів та видатків таких органів.

Установа

(незалежно від того, веде вона облік самостійно чи обслуговується централізованою бухгалтерією) для забезпечення своєї діяльності складає індивідуальні кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду за кожною бюджетною програмою (функцією), що нею виконується, як це визначено в п. 3 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимогах до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228. Це свідчить про те, що в індивідуальних кошторисах установ, які обслуговує централізована бухгалтерія, передбачаються видатки, що стосуються виключно діяльності безпосередньо цих установ.

Ураховуючи викладене зазначимо: видатки на утримання централізованої бухгалтерії повинні плануватися в загальному кошторисі розпорядника коштів місцевого бюджету, при якому створена централізована бухгалтерія. Отже, і премія працівникам централізованої бухгалтерії має нараховуватися та виплачуватися за рахунок економії саме цих коштів, а не за рахунок коштів установ, які вона обслуговує.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі