Теми статей
Обрати теми

Списання шин, установлених на трактори та тракторні причепи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СПИСАННЯ ШИН, УСТАНОВЛЕНИХ НА ТРАКТОРИ ТА ТРАКТОРНІ ПРИЧЕПИ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На балансі заповідника, що знаходиться в підпорядкуванні Української академії аграрних наук, значаться трактори та тракторні причепи. Як правильно списати шини, установлені на трактори та тракторні причепи, якщо один із причепів використовується декількома тракторами?

(смт Асканія-Нова)

 

Відповідно до

Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Держказначейства від 10.12.99 р. № 114, на субрахунку 105 «Транспортні засоби» обліковуються всі види засобів пересування, призначені для переміщення людей і вантажів незалежно від вартості, з розподілом на окремі підгрупи. Зокрема, як трактори, так і тракторні причепи, обліковуються в підгрупі 1 цього субрахунку.

Автошини до установи можуть надійти як разом із трактором чи причепом, так і придбаватися окремо. Автошини, що надходять разом із тракторами чи причепами, є їх складовими частинами. У бухгалтерському обліку

вартість автошин, що надійшли разом із тракторами або причепами, окремо не виділяється: її враховано в ціні придбаних транспортних засобів. Такі шини обліковуються разом із тракторами або причепами на субрахунку 105 «Транспортні засоби».

Автошини, що придбавалися

окремо для заміни зношених або для сезонного використання, є запасами установи та обліковуються згідно з Інструкцією з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125, на субрахунку 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання».

Надходження трактора або причепа разом з установленими на нього шинами оформляється

Актом прийняття-передачі основних засобів за формою № ОЗ-1 (бюджет), затвердженою спільним наказом Головного управління Держказначейства і Держкомстату від 02.12.97 р. № 125/70. У цьому Акті вартість та характеристики автошин окремо не вказуються. Дані про технічні характеристики автомобіля та його комплектацію, у тому числі й щодо встановлених шин, зазвичай указуються в технічній документації транспортного засобу.

Під час придбання шин окремо від транспортного засобу (трактора або причепа) продавець виписує

видаткову накладну, на підставі якої установа оприбутковує їх у бухгалтерському обліку. При отриманні шин матеріально відповідальна особа розписується на накладній постачальника про отримання цінностей та приймає їх на відповідальне зберігання. У бухгалтерії установи операції з отримання шин відображаються в кількісному та сумарному виразі за найменуваннями запасів та в розрізі матеріально відповідальних осіб. Особливості обліку шин докладно розглядалися в статті «Облік автошин» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 15).

Для аналітичного обліку шин, установлених на трактори та причепи, застосовується

Картка обліку пробігу (наробітку) пневматичної шини (далі — Картка), форму якої затверджено Експлуатаційними нормами середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затвердженими наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 20.05.2006 р. № 488 (далі — Експлуатаційні норми № 488). Картку заповнює матеріально відповідальна особа, яка зазначає всі дані про конкретну шину, установлену на трактор або причіп, її пробіг із моменту придбання до повного зносу. Приклад заповнення Картки наведено в статті «Облік автошин» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 15).

За загальним правилом до Картки записуються дані про пробіг (наробіток) кожної шини в тисячах кілометрів відповідно до пробігу транспортного засобу за місяць та за період з початку експлуатації. Для сільськогосподарських машин, дорожніх, підйомно-транспортних та інших машин наробіток шин може враховуватися в годинах роботи, що відповідають часу роботи цих машин.

Як передбачено

п. 7.6 Експлуатаційних норм № 488, у Картці відображається інформація про рух шини. Так, коли виникає необхідність у заміні шини на ходових колесах запасною шиною, водій повідомляє обліковця про дату заміни, заводський або інвентарний номер заміненої шини, пробіг (наробіток мотогодин) за лічильником пробігу (мотогодин) на момент її зняття або встановлення запасної шини. Ці дані записуються до Картки.

Тому, щоб забезпечити систематичний контроль за рухом шин, керівнику установи слід призначити

відповідальну особу. До обов’язків цієї особи, зокрема, належатиме ведення обліку пробігу (наробітку) шин, контроль за заміною шин (зношених та сезонного використання). Крім того, на цю особу доцільно покласти обов’язки здійснювати контроль за переміщенням причепів, а саме стежити за тим, до якого трактора приєднується той чи інший тракторний причіп.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, головне — організувати в установі правильний облік руху (переміщення) транспортних засобів. І тоді можна буде в будь-який момент дізнатися, коли і який тракторний причіп приєднаний до якого саме трактора. У цьому випадку дані про пробіг (наробіток) кожної шини, установленої на тракторний причіп, записуються на підставі даних про пробіг трактора. При цьому інформація про пробіг (наробіток) трактора зазначається в подорожніх листах.

Відповідно до

Експлуатаційних норм № 488 шина підлягає списанню, якщо вона досягла фактичного пробігу згідно з установленими (скоригованими) нормами середнього ресурсу (наробітку) або зношена до граничної висоти рисунка протектора.

Тому в той момент, коли шини, установлені на тракторний причіп, досягнуть фактичного пробігу згідно з нормами або стануть непридатними до подальшої експлуатації, установа має право їх списати.

Якщо залишкова висота рисунка протектора пневматичної шини на момент досягнення такою шиною норми середнього ресурсу більше гранично допустимої висоти, то ця шина

може продовжувати експлуатуватися за умови задовільного технічного стану.

При списанні автошин у Картці вказують сумарний пробіг шини до списання та інформацію про подальше використання шини — відновлення зношеності протектора, ремонт або утилізацію. У цьому випадку Картка має статус акта списання шини. Вона підписується членами комісії з питань утрати пневматичними шинами споживчих властивостей.

Як уже зазначалося, шини, що придбавалися для заміни зношених або для сезонного використання, обліковуються у складі запасів на субрахунку 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання» (див. лист Держказначейства від 16.03.2010 р. № 15-04/565-4767 // «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 15), тому при їх списанні має складатися також Акт списання за типовою формою № 3-2. Форму цього Акта затверджено наказом Держказначейства від 18.12.2000 р. № 130.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі