Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати за сумісництвом, якщо за основним місцем роботи працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ЗА СУМІСНИЦТВОМ, ЯКЩО ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ПРАЦІВНИЦЯ ПЕРЕБУВАЄ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівниця за основним місцем роботи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. За сумісництвом вона працює в іншій установі на 0,5 ставки. Чи має вона право на індексацію доходів за сумісництвом?

(м. Луганськ)

 

Правила індексації грошових доходів громадян установлено

Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію). Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно зі

ст. 10 Закону про індексацію індексація доходів працюючого населення проводиться за основним місцем роботи. Дохід за сумісництвом індексується в розмірі, який з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Інакше кажучи, спочатку індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім дохід, отриманий за сумісництвом.

Причому загальний індексований дохід, одержаний за основним місцем роботи та за сумісництвом, у 2010 році не повинен перевищувати розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме з: 1 січня — 869 грн., 1 квітня — 884 грн., 1 липня — 888 грн., 1 жовтня — 907 грн., 1 грудня — 922 грн.

Аналогічна норма передбачена

п. 7 Порядку № 1078. Крім того, у п. 7 Порядку № 1078 зазначено: особі, яка працює за сумісництвом, видається на її вимогу довідка з основного місця роботи про розмір доходу, який підлягає індексації, та проіндексованого доходу. На підставі зазначеної довідки здійснюється індексація доходів, отриманих на роботі за сумісництвом. Якщо працівник не надасть таку довідку, то доходи, отримані ним за сумісництвом, не індексуються. Якщо сумісництво є внутрішнім, то індексація проводиться на підставі даних про заробітну плату працівника.

Необхідність у проведенні індексації заробітної плати за сумісництвом виникає лише у випадку, якщо заробітна плата працівника за основним місцем роботи нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб. При цьому індексації підлягає сума зарплати працівника, отримана ним за сумісництвом, яка дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для працездатних осіб та зарплатою за основним місцем роботи.

Оскільки у вашому випадку працівниця за основним місцем роботи не отримує доходи у вигляді заробітної плати (перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років) і відповідно індексація за основним місцем її роботи не проводиться,

то працівниця має право на проведення індексації заробітної плати на роботі за сумісництвом. При цьому індексації підлягає сума заробітної плати за сумісництвом в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для проведення індексації за сумісництвом працівниці необхідно надати довідку з основного місця роботи про те, що за основним місцем роботи вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років та не отримує грошових доходів у вигляді заробітної плати.

Окремо слід зазначити, що згідно з абз. 8 п. 3 Порядку № 1078 допомога по догляду за дитиною до трьох років індексації не підлягає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі