Теми статей
Обрати теми

Установлення надбавки за складність і напруженість у роботі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА СКЛАДНІСТЬ І НАПРУЖЕНІСТЬ У РОБОТІ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Бухгалтер музичного училища працює за основним місцем роботи на 0,5 ставки. Чи має право директор училища встановити такому працівнику надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі 50 % його посадового окладу (0,5 ставки)?

(м. Кіровоград)

 

Відповідно до

абз. 6 ст. 25 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III технікуми (училища) віднесено до вищих навчальних закладів І рівня акредитації або до структурних підрозділів вищих навчальних закладів ІІІ чи IV рівня акредитації.

Питання оплати праці працівників навчальних закладів урегульовано

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Зокрема,

п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право встановлювати працівникам надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки):

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

за складність, напруженість у роботі.

Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника

не має перевищувати 50 % посадового окладу.

Приклад 1.

Працівнику одночасно встановлюється дві надбавки (надбавка за виконання особливо важливої роботи та надбавка за високі досягнення у праці). У цьому випадку обидві надбавки не можуть виплачуватися в максимальному розмірі. Загальний їх розмір не повинен перевищувати 50 % посадового окладу працівника.

Приклад 2.

Працівнику встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 % посадового окладу. У цьому випадку встановити надбавку за складність і напруженість у роботі (або за виконання особливо важливої роботи) можна тільки шляхом зменшення розміру надбавки за високі досягнення у праці з тим, щоб загальний розмір надбавок не перевищував 50 % посадового окладу працівника.

Бухгалтер навчального закладу, як і інші працівники, має право на встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі. Наказом керівника цього навчального закладу йому може бути встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі 50 % від його посадового окладу (0,5 ставки). Однак у цьому випадку інші надбавки, передбачені п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557 (надбавку за високі досягнення у праці або надбавку за виконання особливо важливої роботи), установити йому не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі