Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати праці медпрацівників

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ОПЛАТИ праці МЕДПРАЦІВНИКІВ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

 

Чи має право керівник закладу (головний лікар) обіймати 0,5 посади лікаря у штатному розписі (за сумісництвом або за основною посадою)?

(м. Ужгород)

 

Оплата праці медичних працівників здійснюється згідно з

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до

п.п. 3.1.3 Умов № 308/519 керівникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення — лікарям та їх заступникам — лікарям дозволяється вести в закладах, установах, у штаті яких вони перебувають, роботу за спеціальністю в межах робочого часу за основною посадою з виплатою їм доплати до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності. Таку роботу має бути відображено у відповідних медичних документах (медичних картах стаціонарних та амбулаторних хворих, журналах проведення хірургічного втручання тощо).

Нагадаємо, що

сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж чи іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Відповідно до

Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 , керівники державних підприємств, установ, організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів державних підприємств, установ, організацій (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної та творчої діяльності).

Таким чином,

головний лікар має право займатися медичною діяльністю за сумісництвом.

Але слід пам’ятати, що для роботи за сумісництвом є

обмеження.

Так, відповідно до

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Виходячи з цього робота за сумісництвом головного лікаря не може перевищувати роботу, передбачену на 0,5 ставки.

Оскільки сумісництво може відбуватись як у тій установі, де знаходиться основне місце роботи, так і в іншій, головний лікар має право обрати один із варіантів:

— виконувати роботу лікаря в межах робочого часу за основною посадою з виплатою доплати до 25 % посадового окладу лікаря та працювати лікарем за сумісництвом у цьому ж медичному закладі в межах 0,5 ставки (у вільний від роботи за основною посадою час);

— виконувати роботу лікаря в межах робочого часу за основною посадою з виплатою доплати до 25 % посадового окладу лікаря та працювати лікарем за сумісництвом в іншій установі охорони здоров’я в межах 0,5 ставки (у вільний від роботи за основною посадою час).

При цьому враховуючи обмеження щодо роботи за сумісництвом, у першому та другому випадках

жодне інше сумісництво не припустиме.

 

 

Чи мають право на отримання премій та надбавок працівники, які працюють у закладах охорони здоров’я на умовах зовнішнього сумісництва?

(м. Ужгород)

 

Законодавчі підстави для укладення працівниками разом з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом надає

ст. 21 КЗпП.

Сумісництвом

вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво) або іншій (зовнішнє сумісництво)установі, організації.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу

(п. 2 постанови № 245).

Працівники, які працюють за сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт і відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці (

ст. 1021 КЗпП).

Незалежно від того, який розмір заробітної плати, надбавок і доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків

за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 16.04.2009 р. № 4281/0/14-09/13.

Таким чином, сумісники мають право на отримання премій, доплат та надбавок відповідно до обійманої посади.

 

 

Як оплачується виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника?

(м. Харків)

 

Оплата праці медичних працівників здійснюється згідно з

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до

п. 3.1 Умов № 308/519 працівникам закладів охорони здоров’я встановлюється доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу.

Суть тимчасового виконання обов’язків полягає в заміні працівника, відсутнього у зв’язку з відпусткою, хворобою, відрядженням чи з інших причин,

коли за ним зберігається робоче місце (посада). Тобто здійснення таких обов’язків не відбувається щодо вакантних посад, а здійснюється в межах тривалості робочого дня (зміни). Від своєї основної роботи виконуючий обов’язки тимчасово відсутнього працівника не звільняється.

У разі, коли здійснюється заміна працівника з виконанням обов’язків

поза межами робочого часу за основною посадою, оплата праці провадиться за фактично відпрацьований час. Інакше кажучи, якщо працівник виконує обов’язки тимчасово відсутнього поза межами робочого часу за основною посадою, то така робота вважається внутрішнім сумісництвом і повинна відповідним чином оформлятися. Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, передбачена п. 3.1 Умов № 308/519, у цьому випадку не встановлюється. Оплата здійснюється відповідно до обійманої посади.

Якщо медичний працівник продовжує виконувати роботу у зв’язку з відсутністю (нез’явленням) працівника, який повинен замінити його в момент закінчення зміни, та неможливістю замінити його іншим працівником, оплата праці провадиться як за надурочну роботу (див. лист МОЗ від 04.09.2006 р. № 10.03.67/1574).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі