Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів за роботу у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ ЗА РОБОТУ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ШКІДЛИВИМИ ТА ВАЖКИМИ УМОВАМИ ПРАЦІ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

У клініко-діагностичній лабораторії лікувально-профілактичного закладу проводяться аналізи калу. Наказом по установі визначено два лаборанти, яким доручено проводити такі аналізи. Чи мають вони право на підвищення посадових окладів (ставок) чи будь-які доплати та надбавки за роботу у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці? Якщо мають, то за яких умов?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. 2.4.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено в додатку 3, підвищуються на 25 % та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

У

п. 2.19 додатка 3 до Умов № 308/519 наведено перелік посад лабораторій (у тому числі їх підрозділів-відділів, відділень), робота на яких дає право на підвищення посадових окладів на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, а саме:

 

2.19. Лабораторії (у тому числі їх підрозділи-відділи, відділення), алергологічні кабінети

Посади лікарів незалежно від їх найменування при роботі: з живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами, з вірусами, які викликають захворювання; з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, що перелічені в додатку 7; посади лікарів-бактеріологів, лікарів-паразитологів та лікарів-лаборантів, передбачені для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем; посади провізорів-аналітиків контрольно-аналітичних лабораторій госпрозрахункових аптек при роботі з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, які наведені в додатку 7

Посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування при роботі: з живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами; з вірусами, які викликають захворювання; з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, що перелічені в додатку 7; посади лаборантів з бактеріології, паразитології та спеціально виділені посади для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем; посади лаборантів контрольно-аналітичних лабораторій госпрозрахункових аптек при роботі з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, які наведені в додатку 7

Посади молодших медичних сестер усіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні при роботі: з живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами; посади, які забезпечують роботу лаборантів з бактеріології, паразитології, та посади, які передбачені для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем

 

Згідно з

п. 3 додатка 3 до Умов № 308/519 працівникам, які працюють у закладах, підрозділах та на посадах, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) за двома та більше підставами, що передбачені розділами 1 і 2 додатка 3, посадові оклади підвищуються на 30 %.

Таким чином, медичним працівникам лабораторних підрозділів закладів охорони здоров’я за роботу у зв’язку зі шкідливими умовами праці схемні посадові оклади можуть підвищуватися на 30 %

за двома підставами: за роботу з живими збудниками інфекційних захворювань та за роботу з хімічними речовинами, віднесеними до алергенів, перелік яких наведений у додатку 7 до Умов № 308/519.

Конкретний

перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням із профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи в шкідливих та важких умовах праці (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Для проведення роботи з визначення посадових окладів працівників закладів охорони здоров’я та розмірів доплат і надбавок за наказом керівника створюється постійно діюча комісія, яка у своїй роботі керується діючими умовами оплати праці та іншими нормативними актами з цих питань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі