Теми статей
Обрати теми

Скільки годин може працювати педагог-сумісник

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СКІЛЬКИ ГОДИН МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ ПЕДАГОГ-СУМІСНИК

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Скільки годин на тиждень може працювати педагог-сумісник і чи має він право ще на додаткові 240 годин на рік?

(м. Київ)

 

Законодавчі підстави для укладення працівниками разом з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 КЗпП.

Сумісництвом

вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво) або іншій (зовнішнє сумісництво) установі, організації. Під час прийняття працівника за сумісництвом необхідно враховувати вимоги:

Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43);

постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245);

— умов оплати праці педагогічних працівників, визначених

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до

абз. 2 п. 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися в закладі.

Обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник

за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується (абз. 3 п. 63 Інструкції № 102).

Що ж до зовнішніх сумісників, то необхідно дотримуватись вимог

п. 2 постанови № 245, згідно з якими тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день.

Згідно з

п. 5 Положення № 43 працівники, які працюють за сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт та відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці.

Відповідно до

п. 73 Інструкції № 102 при оплаті праці працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи, застосовується погодинна оплата праці.

Тобто оплата за години педагогічної роботи працівників, які є зовнішніми сумісниками, провадиться

тільки на умовах погодинної оплати. На цих же умовах здійснюється оплата за години заміщення тимчасово відсутніх унаслідок хвороби педагогічних працівників. При розрахунку погодинної оплати праці за години тимчасового заміщення слід застосовувати конкретні значення коефіцієнтів, наведених у п. 73 Інструкції № 102.

Виходячи з викладеного робимо висновок

:

1) педагог-сумісник може працювати тільки

у вільний від основної роботи час;

2) працівники, які працюють за сумісництвом,

отримують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт;

3) тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі