Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування періоду роботи в райспоживспілці до стажу держслужби

Редакція ББ
Лист від 06.09.2010 р. № 7242/12-10

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ПЕРІОДУ РОБОТИ В РАЙСПОЖИВСПІЛЦІ ДО СТАЖУ ДЕРЖСЛУЖБИ

Лист від 06.09.2010 р. № 7242/12-10

 

Головним управлінням державної служби України розглянуто звернення <…> щодо надання роз’яснення стосовно зарахування до стажу державної служби для виплати надбавки за вислугу років періоду роботи в районній споживчій спілці на посаді ревізора-інспектора в торгівлі.

Обчислення стажу державної служби здійснюється відповідно до Закону України «Про державну службу», Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.96 р. № 283 (далі — Порядок), та додатка до нього.

Обчислений відповідно до цього Порядку стаж державної служби застосовується для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Згідно із Законом України «Про споживчу кооперацію» від 10.04.92 р. № 2265-ХII споживча кооперація в Україні — це добровільне об’єднання громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого економічного та соціального стану.

Статтею 8 зазначеного Закону визначено, що споживчі товариства можуть на добровільних засадах об’єднуватися в місцеві спілки, входити до Центральної спілки споживчих товариств України. Таким чином, споживчі товариства (сільські, селищні, міські, робочі тощо) на добровільних засадах об’єднуються в районну спілку споживчих товариств.

Згідно зі статтею 11 Закону споживчі товариства та їх спілки мають повну господарську самостійність.

Указаним Порядком визначений

вичерпний перелік посад і органів, робота в яких зараховується до стажу державної служби. Зарахування до стажу державної служби періодів роботи в районній споживчій спілці цим Порядком не передбачено.

 

Заступник начальника Головдержслужби О. Сітало

 

Коментар редакції

 

ПЕРІОД РОБОТИ У СПОЖИВЧІЙ СПІЛЦІ ДО СТАЖУ
 ДЕРЖСЛУЖБИ НЕ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ

Чи зараховується до стажу державної служби для виплати надбавки за вислугу років період роботи в районній споживчій спілці на посаді ревізора-інспектора в торгівлі? Саме з таким запитанням звернулися читачі до редакції нашої газети.

Відповідь на поставлене запитання містить

лист Головдержслужби, що коментується. Зокрема, у ньому зазначено: зарахування до стажу державної служби періодів роботи в районній споживчій спілці не передбачено. Розглянемо, чим Головдержслужби аргументує таку відповідь.

Обчислення стажу державної служби здійснюється згідно із

Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу) та Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283).

Порядком № 283

встановлено вичерпний перелік посад та органів, робота на (в) яких зараховується до стажу державної служби. Споживчі товариства (спілки) зазначеним переліком не передбачені, у зв’язку з цим підстав для зарахування періодів роботи в таких організаціях до стажу державної служби немає.

Крім того, згідно зі

ст. 1 Закону про держслужбу державна служба в Україні — це професійна діяльність осіб, які обіймають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та отримують заробітну плату за рахунок державних коштів.

Згідно із

Законом України «Про споживчу кооперацію» від 10.04.92 р. № 2265-XII (далі — Закон про споживчу кооперацію) споживча кооперація в Україні — це добровільне об’єднання громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого економічного та соціального стану. Воно здійснює торговельну, заготівельну, виробничу та іншу діяльність, не заборонену чинним законодавством України, сприяє соціальному і культурному розвитку села, народних промислів і ремесел, бере участь у міжнародному кооперативному русі.

Споживчі товариства можуть на добровільних засадах об’єднуватися в місцеві спілки, Центральну спілку споживчих товариств України. Так, споживчі товариства (сільські, селищні, міські, робітничі тощо) на добровільних засадах об’єднуються в районну спілку споживчих товариств.

Згідно зі

ст. 11 Закону про споживчу кооперацію споживчі товариства та їх спілки мають повну господарську самостійність, покривають свої витрати за рахунок доходів від своєї господарської діяльності та забезпечують схоронність власності споживчої кооперації.

Відповідно до своїх статутних цілей та завдань спілка споживчих товариств може входити до державних, кооперативних, громадських та інших об’єднань (спілок) зі збереженням своєї повної господарської самостійності.

Таким чином, районна споживча спілка не є державним органом, її утримання здійснюється не за рахунок державних коштів, а на умовах господарського розрахунку.

Отже, підстав для зарахування періоду роботи в районній споживчій спілці до стажу державної служби немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі