Теми статей
Обрати теми

Організація харчування першокласників на базі дошкільного навчального закладу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ПЕРШОКЛАСНИКІВ НА БАЗІ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Чи стягується з батьків плата за харчування дітей, які навчаються у 1 класі, організованому на базі дошкільного навчального закладу?

(м. Київ)

 

З урахуванням соціально-економічних потреб та з метою забезпечення оптимальних умов для учнів 1 класу загальноосвітнього навчального закладу їх навчання може бути організоване на базі дошкільного навчального закладу (далі — ДНЗ).

Мережа ДНЗ, на базі яких здійснюватиметься навчання першокласників, визначається

відповідним органом управління освітою.

Порядок навчання та умови утримання таких учнів у дошкільних навчальних закладах викладено в

листі Міністерства освіти і науки України від 18.06.2001 р. № 1/9-231.

Зарахування дітей до 1 класу здійснюється згідно з

наказом Міністерства освіти і науки України «Про прийом дітей до 1 класу загальноосвітніх навчальних закладів» від 07.04.2005 р. № 204.

Поточне утримання першокласників, тобто витрати, пов’язані з опаленням, водопостачанням, освітленням приміщень, де вони знаходяться, харчуванням першокласників тощо проводяться

за кошторисом ДНЗ.

Забезпечення навчально-виховного процесу підручниками та іншими навчально-наочними посібниками, приладдям, меблями, навчальним обладнанням здійснюється за рахунок асигнувань, передбачених на зазначені цілі у кошторисі

загальноосвітнього навчального закладу, до якого зараховано дітей у 1 клас.

У разі перебування першокласників у ДНЗ тільки під час занять (це можливо за наявності відповідної заяви від батьків чи осіб, що їх замінюють), вони не вважатимуться вихованцями цього закладу, а

входитимуть до складу учнів загальноосвітнього навчального закладу. За таких умов батьки, або особи, що їх замінюють, не вносять плату за харчування, оскільки відповідно до ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402 учні 1 — 4 класів забезпечуються харчуванням безоплатно. Норми харчування (продуктові набори) для зазначеної категорії дітей наведено в додатку 7 до постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих установах» від 22.11.2004 р. № 1591.

Якщо ж діти залишаються після занять у ДНЗ, то вони включаються до складу контингенту загальноосвітнього навчального закладу та ДНЗ. При цьому решту харчування вони отримують на загальних підставах з вихованцями ДНЗ. За таке харчування батьки вносять певну плату.

Зазначимо, що новим

Переліком платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796, передбачено платне забезпечення харчуванням дітей у державних і комунальних ДНЗ з частковою оплатою відповідно до законодавства.

Така плата згідно з

Переліком груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затверджених постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659, відноситься до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Нагадаємо, що питання, пов’язані з унесенням батьками плати за харчування у ДНЗ, регламентуються

ст. 35 3акону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628 (далі — Закон № 2628), постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 та Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. № 667 (далі — Порядок № 667).

Розмір плати відповідно до

п.п. 2.2 Порядку № 667 за поданням ДНЗ установлюється органами місцевого самоврядування або підприємствами та організаціями, яким підпорядкований ДНЗ. Визначається плата раз на рік з урахуванням матеріального стану сім’ї та режиму роботи дошкільного закладу.

Зауважимо: вартість безоплатного одноразового харчування учнів визначається

на основі грошових норм, установлених органами місцевого самоврядування.

Вирішення відповідно до законодавства питань щодо оплати харчування дітей у школах (групах з подовженим днем) відповідно до

п.п. 8 п. «б» ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Таким чином, на сьогодні калькуляція за даною платною послугою не розраховується, а

береться норма, встановлена органами місцевого самоврядування.

Згідно з

п. 5 ст. 35 Закону № 2628 батьківська плата за харчування не може перевищувати 50 % (у міській місцевості) та 30 % (у сільській) від вартості харчування на день. Отже, вартість одноразового безплатного харчування, яке отримують діти — учні 1 класу, необхідно виключити з батьківської плати.

Звертаємо увагу на те, що згідно з

п. 2.4 Порядку № 667 від плати за харчування дітей відповідно до Закону № 2628 звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму). Прожитковий мінімум установлюється щороку законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних ДНЗ.

У 2010 році відповідно до

ст. 45 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154 рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих дошкільних закладах установлено на 32 % більше до затвердженого на 2009 рік. У 2009 році цей показник становив 208,84 грн., тому у 2010 році він становить 275,67 грн. Це означає, що в сім’ях, де сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищує 275,67 грн. у розрахунку на місяць (або 827,01 грн. на квартал), батьки звільняються від плати за харчування дітей у ДНЗ.

Що стосується пільг для багатодітних сімей, то згідно із

Законом № 2628 такою вважається сім’я, яка складається з батьків (одного з батьків) та трьох і більше дітей. Розмір плати для батьків, у складі сімей яких є така кількість дітей, зменшується на 50 %. При цьому слід урахувати й таке: нарівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цій сім’ї, якщо їх не було враховано в родині одного з батьків, а також діти, щодо яких оформлено опіку у зв’язку зі смертю батьків, позбавленням батьківських прав, засудженням до позбавлення волі з урахуванням часу, коли батьки перебували під слідством, направленням їх на примусове лікування тощо.

Для того щоб звільнити батьків від плати або зменшити її розмір, до закладу згідно з

п. 2.5 Порядку № 667 подаються:

— довідка про сукупний дохід кожного члена сім’ї за попередній квартал, видана за місцем отримання доходів;

— довідка про склад сім’ї, видана житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними радами).

Харчування дітей у закладах оплачується лише за дні відвідування дитиною ДНЗ. За дні її відсутності (у разі хвороби, карантину, санаторного лікування, відпустки батьків або осіб, які їх заміняють, у літній оздоровчий період (75 днів) тощо) плата з батьків не справляється.

Асигнування на харчування учнів, що навчаються на базі ДНЗ, передбачаються у кошторисі цього закладу за КЕКВ 1133 «Продукти харчування». Обсяг витрат на харчування обчислюється на основі грошових норм, установлених органами місцевого самоврядування на одного учня або вихованця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі