Теми статей
Обрати теми

Заміна класного керівника

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАМІНА КЛАСНОГО КЕРІВНИКА

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Класний керівник відсутній (захворів, перебуває на курсах підвищення кваліфікації, у відрядженні тощо). Чи можлива заміна класного керівника та виплата іншому вчителю доплати за класне керівництво?

(м. Львів)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється згідно з

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з

п. 36 Інструкції № 102 вчителям, викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво:

— у I — IV класах — у розмірі 20 % ставки заробітної плати;

— у V — XI (XII) класах (у тому числі при виправно-трудових установах та у спеціальних професійно-технічних училищах) — у розмірі 25% ставки заробітної плати (посадового окладу);

— у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, крім вечірніх (змінних) професійно-технічних навчальних закладів (відділень, груп) та професійно-технічних навчальних закладів при виправно-трудових установах Міністерства внутрішніх справ, — у розмірі 20 % ставки заробітної плати (посадового окладу).

У класах (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів та найменувань з кількістю учнів менше 12 осіб, у професійно-технічних навчальних закладах — менше 20 осіб, у навчальних закладах мистецтв — від 12 до 15 осіб оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат.

Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти

затверджено наказом Міносвіти України від 06.09.2000 р. № 434 (далі — Положення № 434).

Відповідно до

п. 2.2 Положення № 434 обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника або на досвідченого майстра виробничого навчання за його згодою і не можуть бути припинені до закінчення навчального року. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року.

На класного керівника покладається керівництво

одним класом. У початкових класах класне керівництво здійснює вчитель початкових класів. Обов’язки класного керівника як організатора учнівського колективу наведені в п. 2.4 Положення № 434.

Зауважимо, що

Інструкцією №102 не передбачена оплата за заміну класного керівника у зв’язку з його нетривалою відсутністю. Крім того, як уже зазначалося, обов’язки класного керівника не може бути припинено до закінчення навчального року.

Таким чином, якщо класний керівник нетривало відсутній,

його заміна не проводиться. Якщо ж класний керівник з будь-яких причин не зможе приступити до своїх обов’язків до кінця навчального року або відсутній тривалий час (декретна відпустка, тривала хвороба тощо), з метою дотримання прав та інтересів учнів і їх батьків може бути здійснена зміна класного керівника протягом навчального року. Відповідно в цьому випадку новому класному керівнику встановлюється доплата за класне керівництво.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі