Теми статей
Обрати теми

Родичі на держслужбі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОДИЧІ НА ДЕРЖСЛУЖБІ

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

До управління, де я працюю заступником начальника управління (держслужба), на роботу прийнято секретарем племінницю мого чоловіка. Після року роботи секретарем вона була переведена на посаду головного спеціаліста до відділу бухобліку з прийняттям присяги держслужбовця. Чи є така ситуація порушенням Закону про держслужбу, а саме вимоги цього Закону про заборону працювати родичам в одному держоргані?

(Херсонська обл.)

 

Чинним законодавством установлено низку обмежень щодо спільної роботи родичів в одній установі, організації. Так,

ч. 1 ст. 251 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) передбачено, що власник має право запровадити обмеження щодо спільної роботи на тому самому підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв’язку з виконанням трудових обов’язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному. На підприємствах, в установах, організаціях державної форми власності порядок запровадження таких обмежень установлюється законодавством (ч. 2 ст. 251 КЗпП).

Для державних службовців обмеження щодо спільної роботи родичів установлено

Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ (далі — Закон про держслужбу). Так, згідно зі ст. 12 цього Закону не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які в разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підконтрольні особам, які є їх близькими родичами чи свояками. При цьому Закон про держслужбу не конкретизує, хто є близькими родичами чи свояками в розумінні цього Закону. Тому, як правило, при вирішенні цього питання керуються ч. 1 ст. 251 КЗпП, а також п. 16 постанови Ради Народних Комісарів УРСР «Про суміщення посад та про службу родичів в установах, підприємствах та організаціях усуспільненого сектора» від 04.06.33 р., яким передбачено таке: «Забороняється спільна служба на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які перебувають між собою у близькому спорідненні чи свояцтві (батьки, подружжя, брати, сестри, сини, дочки, а також брати, сестри, батьки та діти подружжя), якщо їх служба пов’язана з безпосередньою підпорядкованістю або підконтрольністю одного з них іншому».

З викладеного випливає, що обмеження щодо спільної роботи поширюється на осіб, які

одночасно:

— є

близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, сини, дочки, а також брати, сестри, батьки та діти подружжя);

— перебувають у

безпосередній підпорядкованості або підконтрольності одна щодо іншої.

Інші обмеження щодо цього питання чинним законодавством

не передбачено.

Зокрема, це означає, що близькі родичі чи свояки

можуть працювати в одному державному органі, якщо між ними під час виконання службових обов’язків не буде безпосереднього підпорядкування.

Зауважимо, що офіційного тлумачення поняття «безпосереднє підпорядкування» в чинному законодавстві немає. Питання підпорядкування та підлеглості має бути визначено в посадових інструкціях, які складаються на підставі штатного розпису або структури відповідного державного органу.

Щодо ситуації, описаної у запитанні читача, то зазначимо таке. У вашому випадку вимоги

ст. 12 Закону про держслужбу не порушуються, оскільки не виконуються відразу дві умови, установлені цією статтею, які наведено вище. Так, племінниця чоловіка:

не перебуває з вами у близькому спорідненні чи свояцтві;

не знаходиться у вашому безпосередньому підпорядкуванні.

Зауважимо, що, як правило, головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності безпосередньо підпорядковується начальнику цього відділу, що має бути зазначене в його посадовій інструкції. Для підтвердження цього рекомендуємо ознайомитися з положенням про відділ бухгалтерського обліку та звітності, відповідними посадовими інструкціями спеціалістів цього відділу.

Також зазначимо таке. З 1 січня 2011 року має бути введено в дію

новий Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI (далі — Закон № 1506). У ньому, на відміну від його попередника — Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР, який є чинним сьогодні, установлено обмеження щодо роботи близьких осіб . Так, згідно з ч. 1 ст. 6 Закону № 1506 державні службовці не можуть мати в безпосередньому підпорядкуванні або бути безпосередньо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

Як визначено у

ст. 1 Закону № 1506, близькі особи — це подружжя, діти, батьки, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки, усиновлювачі, усиновлені, а також інші особи, за умови їх постійного проживання разом із суб’єктом, визначеним у ч. 1 ст. 2 цього Закону (зокрема, державним службовцем) та ведення спільного господарства.

Таким чином, із набуттям чинності

Законом № 1506 коло осіб, яким забороняється спільна робота в одному державному органі, розшириться. Воно поповниться всиновлювачами, усиновленими, а також іншими особами за умови їх постійного проживання разом із державним службовцем та ведення спільного господарства.

Додамо також, що

ч. 2 ст. 6 Закону № 1506 установлено: у разі виникнення обставин, які порушують вимоги ч. 1 ст. 6 Закону № 1506, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин в п’ятнадцятиденний строк. Якщо в цей строк ці обставини добровільно не усунено, відповідні особи та/або близькі їм особи в місячний строк підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, яка виключає безпосереднє підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває в підпорядкуванні, підлягає звільненню з посади, крім випадків, передбачених законодавством, яке регулює питання доброчесної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави, органів місцевого самоврядування.

У вашому випадку з набуттям чинності Законом № 1506 вимоги ч. 1 ст. 6 цього Закону не буде порушено. Причина зазначена вище — головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності (тобто ваша племінниця, яка обіймає цю посаду), не перебуває в безпосередньому підпорядкуванні заступника начальника управління (тобто у вашому підпорядкуванні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі