Теми статей
Обрати теми

Отримання дозволу на списання держмайна

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА СПИСАННЯ ДЕРЖМАЙНА

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

На балансі районної держадміністрації перебуває об’єкт необоротних активів — транспортний засіб. У зв’язку з непридатністю до подальшої експлуатації (автомобіль потрапив у ДТП) такий об’єкт підлягає списанню. Хто повинен видати дозвіл на його списання?

(Хмельницька обл.)

 

Насамперед уточнимо, який статус має майно, що перебуває на балансі місцевих державних адміністрацій.

Згідно зі

ст. 15 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV (далі — Закон № 586) в управлінні відповідних державних адміністрацій перебувають об’єкти державної власності, передані їм у встановленому законом порядку. У разі делегування місцевим державним адміністраціям районними чи обласними радами відповідних повноважень в їх управлінні перебувають також об’єкти спільної власності територіальних громад.

Для забезпечення діяльності місцевих державних адміністрацій за ними на правах

оперативного управління закріплюється майно, що є державною власністю. Тому майно, яке перебуває на балансі районної адміністрації на правах оперативного управління, є державною власністю.

Сьогодні основним документом, що визначає механізм списання матеріальних активів, які відповідно до законодавства належать до основних фондів (засобів) незалежно від їх вартості, є

Порядок списання об’єктів державної власності, затверджений постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314 (далі — Порядок № 1314).

У першу чергу, для встановлення факту непридатності необоротних активів до подальшого використання, неможливості або неефективності відновлювального ремонту за наказом керівника бюджетної установи створюється комісія зі списання майна. При цьому для встановлення факту неможливості подальшого використання майна,

що перебуває під наглядом державних інспекцій (у цьому випадку автомобіля), установі потрібно залучити до участі в роботі комісії представника органів ДАІ, який повинен підписати акт про списання або передати комісії свій висновок, що додається до акта.

Згідно з вимогами

п. 5 Порядку № 1314 списання майна здійснюється суб’єктом господарювання, на балансі якого воно перебуває, на підставі рішення про надання згоди на його списання, прийнятого суб’єктом управління майном.

Нагадаємо, що до суб’єктів управління об’єктами державної власності, зазначених у

ст. 4 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.2006 р. № 185-V, належать, зокрема, міністерства та інші органи виконавчої влади (уповноважені органи управління), органи, що здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених окремими законами.

Взаємовідносини між обласною та районними місцевими державними адміністраціями врегульовано

ст. 33 Закону № 586. Так, голови районних державних адміністрацій регулярно інформують про свою діяльність голів обласних державних адміністрацій, щорічно та на вимогу звітують перед ними. У свою чергу, обласні державні адміністрації в межах своїх повноважень спрямовують діяльність районних державних адміністрацій та здійснюють контроль за їх діяльністю.

Оскільки обласні адміністрації щодо районних адміністрацій є організаціями вищими за рівнем, то саме вони і будуть для них суб’єктами управління державною власністю. І тому для отримання згоди на списання об’єктів державної власності районна адміністрація повинна звернутися до своєї обласної адміністрації.

З метою отримання згоди на списання майна районна адміністрація подає разом зі зверненням про списання майна пакет документів, наведений у п. 6 Порядку № 1314.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі