Теми статей
Обрати теми

Медичні послуги в терцентрі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ В ТЕРЦЕНТРІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У штатному розписі територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентр) є медична сестра. Чи може вона надавати платні медичні послуги одиноким особам похилого віку?

(Кіровоградська обл.)

 

Міністерство праці та соціальної політики України в

листі від 16.04.2010 р. № 361/0/15-10/014 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 28, с.31) відзначало, що згідно зі ст. 49 Конституції України від 28.06.96 р. (далі — Конституція) у державних та комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно.

Терцентри як установи, що здійснюють соціальне обслуговування (надають соціальні послуги), не належать до установ охорони здоров’я, які згідно з

Конституцією зобов’язані надавати медичну допомогу. Крім того, бюджетні кошти, передбачені для фінансування закладів охорони здоров’я, терцентрам не виділяються. Тобто надання безпосередньо медичних послуг належить до компетенції лікувально-профілактичних закладів.

Терцентри згідно з

п. 1 Переліку соціальних послуг, умов та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417, мають право надавати лише соціально-медичні послуги.

Відповідно до

Закону України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 р. № 966-IV соціально-медичні послуги — це консультації щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів особи, збереження, підтримка та охорона її здоров’я, здійснення профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів, працетерапія.

Види платних соціальних послуг, які може надавати терцентр, визначені

Переліком платних соціальних послуг, затвердженим постановою КМУ від 14.01.2004 р. № 12 (далі — Перелік № 12). Терцентри можуть надавати на платній основі виключно послуги, визначені Переліком № 12, і ніякі інші. Лікувально-оздоровчі послуги в Переліку № 12 відсутні, тому вони не можуть надаватись терцентрами на платній основі.

Нагадаємо, що всі кошти, отримані від надання платних послуг, види яких не передбачені чинним законодавством, підлягають перерахуванню до відповідного бюджету.

Соціально-медичні послуги можуть надаватись терцентрами лише безоплатно і лише тим категоріям громадян, які мають право на безоплатне обслуговування в них. Цьому питанню також було присвячено консультацію «Надання платних послуг терцентрами» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 25, с. 27).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі