Теми статей
Обрати теми

Питання виплати надбавки за постановою КМУ № 1130

Редакція ББ
Стаття

ПИТАННЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ПОСТАНОВОЮ КМУ № 1130

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

З 1 січня 2010 року запроваджено надбавку за престижність праці окремим категоріям педагогічних працівників загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації.

Порядок нарахування такої надбавки міститься як у самій

постанові Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до педагогічних працівників» від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130), так і в роз’ясненнях, наданих Мінпраці та Міносвіти щодо її виплати, а саме:

— спільному листі Мінпраці

та Міносвіти від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9, с. 4);

листі Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 15, с. 14).

До нашої редакції надходять запитання щодо встановлення такої надбавки в окремих ситуаціях, на які ми дамо відповідь у цій консультації.

 

Чи нараховується надбавка педагогічним працівникам, які обіймають посади практичного психолога, соціального педагога, керівника гуртка, педагога-організатора, вихователя гуртожитку, керівника фізичного виховання тощо?

 

Згідно з

постановою № 1130 надбавка встановлюється виключно педагогічним працівникам, зазначеним у постанові № 1130, а саме:

учителям і вихователям загальноосвітніх навчальних закладів;

— викладачам та майстрам виробничого навчання професійно-технічних і вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності;

— керівникам і заступникам керівників цих закладів, посади яких віднесені до педагогічних працівників.

Указані в запитанні посади хоч і належать до педагогічних і значаться у

Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), але не належать до категорії працівників, визначених постановою № 1130, тому права на її отримання вони не мають.

 

Як нараховувати надбавку, якщо працівник займає:

— 0,25 ставки соціального педагога і 18 тижневих годин педнавантаження?

— 0,5 ставки спеціаліста з охорони праці та 8 тижневих годин педнавантаження?

— 0,5 ставки заступника директора і 18 тижневих годин педнавантаження?

— 1 ставку директора і 9 тижневих годин педнавантаження?

 

Керівні працівники, а також інші працівники з числа адміністративно-господарського персоналу навчального закладу, за наявності в них відповідної освіти, можуть виконувати педагогічну роботу в тому самому закладі в обсязі, установленому

п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

пп. 8, 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мінюсту від 28.06.93 р. № 43, така робота не є сумісництвом і здійснюється залежно від характеру роботи як в основний робочий час, так і за його межами.

У

листі від 23.03.2010 р. № 10/2-414 Міносвіти роз’яснило таке. Директору загальноосвітнього навчального закладу (заступникам директора, посади яких належать до педагогічних) надбавка встановлюється за посадою та виплачується в розмірі 20 % його посадового окладу за цією посадою. Якщо працівники закладу (психологи, соціальні педагоги, педагоги-організатори, методисти, завідувачі відділень, у тому числі директор і його заступники), крім своєї основної роботи в цьому самому навчальному закладі виконують додаткову роботу на підставі п. 91 Інструкції № 102, то надбавка за престижність за викладацькі години не встановлюється.

Чинною

постановою № 1130 встановлення надбавки соціальному педагогу та спеціалісту з охорони праці не передбачено.

 

Чи встановлюється надбавка за постановою № 1130 майстру виробничого навчання, який працює в загальноосвітньому навчальному закладі, міжшкільному навчально-виробничому комбінаті?

 

Майстер виробничого навчання, який працює у загальноосвітньому навчальному закладі на відміну від того, який працює у професійно-технічному навчальному закладі, надбавку за

постановою № 1130 не отримує. Не виплачується така надбавка й зазначеній категорії працівників, які працюють у міжшкільних навчально-виробничих комбінатах (лист Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414).

 

Чи повинна виплачуватися надбавка старшим вихователям, старшим викладачам, старшим майстрам виробничого навчання, які працюють у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах І — ІІ рівнів акредитації державної та комунальної форми власності?

 

Зазначимо, що вказані в запитанні посади є похідними від професійної назви робіт, тобто вихователя, викладача, майстра виробничого навчання.

У

спільному листі Мінпраці та Міносвіти від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 вказано, що надбавка встановлюється також педагогічним працівникам, які обіймають посади, що є похідними від професійних назв робіт, а саме: старший учитель, старший вихователь.

Тому старшим вихователям, які працюють у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, а також старшим викладачам, старшим майстрам виробничого навчання, які працюють у професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, встановлюється надбавка, передбачена

постановою № 1130.

 

Концертмейстер музичного училища, крім обійманої посади, має педагогічне навантаження за тарифікацією. Чи нараховується йому надбавка за постановою № 1130?

 

Згідно з

постановою № 1130 така надбавка виплачується тільки особам, вказаним у цій постанові. Зазначена посада в ній відсутня, а це означає, що за посадою концертмейстера надбавка за престижність праці не нараховується.

Якщо цей працівник, крім своєї основної роботи за посадою у тому самому навчальному закладі, виконує роботу викладача, то така надбавка за години викладацької роботи йому також не виплачується (

лист Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414).

 

Чи поширюються умови встановлення надбавки за постановою № 1130 на педагогічних працівників притулків для дітей та центрів соціально-психологічної реабілітації?

 

Оскільки

постановою № 1130 визначено конкретні заклади, окремі працівники яких мають право на відповідну надбавку, на педагогічних працівників інших закладів, зокрема закладів соціального захисту дітей (притулків для дітей, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей), дія постанови № 1130 не поширюється (лист Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини від 02.04.2010 р. № 3.1/6-49/1425).

 

Завідувач відділення викладає за внутрішнім сумісництвом у ВНЗ I рівня акредитації. Чи має він право на отримання надбавки як викладач за сумісництвом згідно з постановою № 1130?

 

Відповідно до

п. 91 Інструкції № 102 завідувач відділення має право виконувати у цьому самому закладі викладацьку роботу обсягом 9 годин на тиждень (360 годин на рік). Зазначена робота не є сумісництвом і може з дозволу керівника закладу провадитися у робочий час за основною обійманою посадою.

У цій ситуації такий працівник не отримує надбавку за

постановою № 1130 ні за основною обійманою посадою, ні за години викладацької роботи, оскільки зазначене не передбачено чинними умовами встановлення цієї надбавки (лист Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414).

Якщо ж заввідділенням за наказом керівника буде оформлений на роботу

викладачем за сумісництвом, то в цьому випадку вказаному працівникові потрібно виплачувати надбавку за престижність праці за години викладацької роботи (п. 6 спільного листа Мінпраці та Міносвіти від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/1).

 

Який порядок установлення надбавки працівникам ВНЗ I рівня акредитації, які не обіймають посади відповідно до Переліку № 963, але виконують педагогічну роботу (наприклад, механік викладає цивільну оборону, бібліотекар — географію)?

 

Чинне законодавство не передбачає виплату надбавки за

постановою № 1130 вказаним працівникам за основною обійманою посадою. За години викладацької роботи, якщо така робота виконуватиметься ними відповідно до п. 91 Інструкції № 102, надбавка також не виплачуватиметься. Якщо ж викладацька робота здійснюватиметься цими працівниками за сумісництвом, тобто зазначені працівники будуть зараховані на посади викладачів і виконуватимуть дану роботу за межами робочого часу за основною обійманою посадою, то надбавку за виконану роботу їм потрібно виплатити.

 

Який порядок установлення надбавки педпрацівникам ВНЗ I рівня акредитації, які обіймають педагогічні посади відповідно до Переліку № 963, але їм така виплата постановою № 1130 не передбачена, і виконують викладацьку роботу (наприклад, методист викладає хімію та біологію, керівник фізичного виховання — фізичну культуру, майстер виробничого навчання — перукарську справу, старший майстер — конструювання одягу)?

 

Якщо працівники закладу обіймають посади, віднесені до педагогічних працівників, але їм постановою № 1130 надбавку за престижність праці не передбачено, і, крім того, вони займаються викладацькою діяльністю відповідно до п. 91 Інструкції № 102, то така надбавка за виконання вказаної роботи не виплачується. Якщо ж викладацька робота цими працівниками здійснюватиметься за сумісництвом, то пропорційно виконаному обсягу роботи їм буде нарахована надбавка згідно з постановою № 1130.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі