Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості зарахування до стажу держслужби періоду роботи в централізованій бухгалтерії сільради

Редакція ББ
Лист від 17.09.2010 р. № 7611/12-10

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ЗАРАХУВАННЯ ДО СТАЖУ ДЕРЖСЛУЖБИ ПЕРІОДУ РОБОТИ В ЦЕНТРАЛІЗОВАНІЙ БУХГАЛТЕРІЇ СІЛЬРАДИ

Лист від 17.09.2010 р. № 7611/12-10

 

Головним управлінням державної служби України в межах повноважень розглянуто звернення <…> щодо надання роз’яснення стосовно можливості зарахування (включення) до стажу державної служби, необхідного для встановлення надбавки за вислугу років, періоду роботи особи в централізованій бухгалтерії сільської ради.

Оскільки Вами не було надано повної копії трудової книжки особи, про яку йдеться у зверненні, надаємо загальні роз’яснення.

Згідно зі статтею 22

Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховуються період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Стаж державної служби обчислюється відповідно до Закону України «Про державну службу», Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 р. № 283, та додатку до нього.

Обчислений відповідно до цього Порядку стаж державної служби застосовується для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Відповідно до пункту 2

зазначеного Порядку до стажу державної служби зараховується робота (служба) на посадах керівних працівників і спеціалістів державних органів колишньої УРСР та інших республік колишнього СРСР згідно з додатком, зокрема, у виконавчих комітетах місцевих Рад депутатів трудящих. Рад народних депутатів, їх управліннях, самостійних відділах, інших структурних підрозділах, а також на посадах в органах місцевого самоврядування, передбачених у статті 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», та на інших посадах, не зазначених у цій статті, віднесених Кабінетом Міністрів України до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Зарахування (включення) до стажу державної служби (служби в органах місцевого самоврядування», у тому числі необхідного для встановлення надбавки за вислугу років, окремих періодів роботи осіб в централізованих бухгалтеріях сільських, селищних та міських рад за часів СРСР та незалежності України вказаним Порядком та згаданими законами не передбачено.

У порядку інформування зазначаємо, що за ініціативою Головдержслужби із заінтересованими міністерствами було опрацьовано питання щодо зарахування до стажу державної служби періодів роботи у централізованих бухгалтеріях.

Зокрема, згідно з листом Міністерства фінансів України від 29.03.2010 р. № 31-18040-04-9/6616, зазначене Міністерство дотримується позиції, що функції та повноваження працівників з питань обліку та звітності, які працювали і працюють у централізованих бухгалтеріях, не є функціями державних органів, та час такої роботи не повинен зараховуватися до стажу державної служби.

Такої ж позиції дотримується Міністерство праці та соціальної політики України з посиланням на лист від 16.10.2009 р. № 11909/0/14-09/13.

 

Заступник начальника Головдержслужби О. Сітало

 

Коментар редакції

 

ДО СТАЖУ ДЕРЖСЛУЖБИ ДЛЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ
ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПЕРІОД РОБОТИ В ЦЕНТРАЛІЗОВАНІЙ
 БУХГАЛТЕРІЇ НЕ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ

Питання про включення періоду роботи в централізованих бухгалтеріях до стажу, який дає право на встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, порушувалося неодноразово. Свою позицію з цього питання висловлювали ГоловКРУ в

листі від 27.07.2007 р. № 5997/47-07 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 1) та Держказначейство в листі від 20.04.2007 р. № 3.4-07/1023-4899 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 18, с. 13). Думка цих органів однозначна: період роботи в централізованих бухгалтеріях не зараховується до стажу, який дає право на встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років.

Зауважимо, що згідно з

п.п. 4 п. 4 Положення про Головне управління державної служби України, затвердженого постановою КМУ від 29.09.2007 р. № 1180, роз’яснення щодо застосування законодавства з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування надає безпосередньо Головне управління державної служби. Отже, саме цей держорган у цьому питанні — остання інстанція.

Як випливає з

листа, що коментується, Головдержслужби також вважає, що періоди роботи в централізованих бухгалтеріях не зараховуються до стажу, який дає право на встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років. Аргументи такі.

Як відомо, стаж держслужби (служби в органах місцевого самоврядування) для виплати надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії обчислюється згідно з

Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283).

Порядком № 283 включення до стажу держслужби (служби в органах місцевого самоврядування) окремих періодів роботи осіб у централізованих бухгалтеріях сільських, селищних та міських радах часів СРСР та незалежності України не передбачено. Що й підкреслило Головдержслужби в листі, що коментується.

Більше того, Головдержслужби проінформувало, що це питання розглядалося також із заінтересованими міністерствами, а саме з Мінфіном та Мінпраці. На що Мінфін у

листі від 29.03.2010 р. № 31-18040-04-9/6616 та Мінпраці в листі від 16.10.2009 р. № 11909/0/14-09/13 зазначили таке: період роботи в централізованих бухгалтеріях не повинен зараховуватися до стажу держслужби на тій підставі, що функції та повноваження працівників з питань обліку та звітності, які працювали та працюють у централізованих бухгалтеріях, не є функціями державних органів.

Таким чином, ураховуючи роз’яснення Головдержслужби, а також інших відомств, питання щодо включення періоду роботи в централізованих бухгалтеріях до стажу держслужби можна вважати закритим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі