Теми статей
Обрати теми

Зарплата, нарахована та виплачена працівнику після його звільнення, не обкладається соцвнесками

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАРПЛАТА, НАРАХОВАНА ТА ВИПЛАЧЕНА ПРАЦІВНИКУ ПІСЛЯ ЙОГО ЗВІЛЬНЕННЯ, НЕ ОБКЛАДАЄТЬСЯ СОЦВНЕСКАМИ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівника звільнено 19.08.2010 р. Однак у вересні 2010 року йому було нараховано та виплачено компенсацію за невикористану відпустку та матеріальну допомогу. До яких фондів соціального страхування здійснюються нарахування та утримання на такі виплати?

(Луганська обл.)

 

Насамперед зауважимо, що в цьому випадку порушено положення

Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП), а саме норми ч. 1 ст. 47 і ст. 116, згідно з якими в день звільнення, який є останнім робочим днем, працівнику має бути виплачено всі належні йому суми, зокрема:

заробітну плату за фактично відпрацьований час;

компенсацію за невикористану відпустку (ст. 83 КЗпП);

вихідну допомогу, якщо працівник має на неї право в разі звільнення (ст. 44 КЗпП).

Якщо працівник у день звільнення

не працював, зазначені суми йому має бути виплачено не пізніше наступного дня після пред’явлення вимоги про розрахунок.

Роботодавець повинен

письмово повідомити працівника про нараховані йому суми до їх виплати. При виникненні спору про розмір нарахованих сум у визначені ст. 116 КЗпП строки працівнику має бути виплачено неоспорювану суму.

В іншому разі, якщо з вини роботодавця було порушено встановлені строки виплати належних працівнику сум, він має право звернутися до суду і тоді установа зобов’язана буде виплатити звільненому працівнику його

середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

Інакше кажучи, компенсація за невикористану відпустку та матеріальна допомога мали бути виплачені працівнику в день звільнення, тобто 19.08.2010 р. Якщо ж через обставини, що склалися, такі суми було виплачено працівнику після звільнення, то внески до фондів соціального страхування на них не нараховуються та з них не утримуються. Пояснимо чому.

Об’єктом для нарахування та утримання внесків є фактичні витрати на оплату праці

найманих працівників, що включають основну та додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які обкладаються податком з доходів. Це передбачено п. 1 ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, ч. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III, ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ, ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Таким чином, для обкладення виплати внесками до соціальних фондів необхідне виконання таких умов:

— виплата має включатися до фонду оплати праці;

— вона має обкладатися податком з доходів фізичних осіб;

— виплата здійснюється

найманому працівнику установи, організації (тобто особі, яка перебуває у трудових відносинах з установою, організацією).

Отже, якщо виплати надаються за рахунок коштів установ або організацій

особам, які не перебувають з ними в трудових відносинах, страхові внески до фондів соціального страхування на ці виплати не нараховуються та з них не утримуються. Це підтверджується і роз’ясненнями фахівців фондів соцстрахування (див., наприклад, листи Державного центру зайнятості Мінпраці від 18.09.2008 р. № ДЦ-03-5743/0/6-08, Пенсійного фонду від 09.10.2008 р. № 17566/03-20).

Оскільки звільнені працівники вже не є працівниками установи, тобто застрахованими особами, то в щомісячному

додатку 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України» суми, нараховані працівникам після їх звільнення, не відображаються. На цій же підставі не відображаються такі виплати і в інших формах соцзвітності.

Однак слід пам’ятати, що Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV звільнення від оподаткування виплат з фонду оплати праці працівнику після його звільнення не передбачено, тому такі виплати обкладаються податком з доходів (див. також консультацію фахівця ДПАУ, наведену на c. 23 цього номера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі