Теми статей
Обрати теми

Установлення надбавки за високі досягнення в праці: чи буде місяць базовим?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСОКІ ДОСЯГНЕННЯ в ПРАЦІ: ЧИ БУДЕ МІСЯЦЬ БАЗОВИМ?

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Базовим місяцем при проведенні індексації заробітної плати для працівників установи є лютий 2008 року, коли посадові оклади підвищилися на 45 % згідно з постановою КМУ від 06.02.2008 р. № 34.

Наказом керівника працівнику було оголошено догану та знято надбавку за високі досягнення у праці строком на один рік. У квітні 2010 року після закінчення строку дії догани працівнику відновлено виплату надбавки за високі досягнення у праці в тому самому розмірі, що й до винесення догани. Надбавка встановлюється щоквартально згідно з наказом по управлінню.

Чи слід вважати квітень 2010 року базовим (сума підвищення зарплати перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці)?

(м. Ужгород)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Відповідно до

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Надбавка за високі досягнення в праці

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати. Тому місяць її встановлення є базовим при проведенні індексації. У цьому випадку це квітень 2010 року.

При цьому місяць підвищення зарплати (

п. 5 Порядку № 1078) вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення не вважається базовим, і доходи індексують у загальному порядку. При цьому індексується вже сума підвищеного доходу в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078).

 

У січні 2010 року працівнику встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 % посадового окладу. Сума цієї надбавки перевищила суму індексації, отже, місяць став базовим. У квітні 2010 року у зв’язку з браком коштів на оплату праці відсоток надбавки було знижено до 25 %. Який місяць у цьому випадку буде базовим?

(м. Херсон)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 5 Порядку № 1078

установлено, що в разі підвищення мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація за цей місяць не провадиться. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений в додатку 4 до Порядку № 1078).

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Тобто надбавка за високі досягнення у праці

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати та місяць її встановлення є базовим при проведенні індексації.

У вашому випадку надбавку за високі досягнення у праці було встановлено в січні 2010 року і цей місяць було прийнято за базовий.

Пунктом 5 Порядку № 1058

визначено, що тільки в разі зростання грошових доходів місяць підвищення вважається базовим і індексація в цьому місяці не проводиться. Якщо відбулося зменшення доходу, то це не є підставою вважати місяць базовим та індексацію заробітної плати слід продовжувати.

Таким чином, у вашому випадку місяць зниження доходу у зв’язку зі зменшення надбавки за високі досягнення в праці, не є базовим. Базовим для працівника залишається січень 2010 року.

У квітні 2010 року у працівника настало право на індексацію.

Його заробітну плату за квітень 2010 року необхідно було проіндексувати на 1,9 % у межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (884 грн.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі