Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів

Редакція ББ
Наказ від 27.07.2010 р. № 260

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗМІН ДО ПОРЯДКУ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

Наказ від 27.07.2010 р. № 260

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.08.2010 р. за № 667/17962

 

Відповідно до статті 78 Бюджетного кодексу України, пункту 3 Положення про Державне казначейство України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 № 1232, пункту 5 наказу Міністерства фінансів України від 14.05.2010 № 263 «Про затвердження Порядку складання, затвердження та подання мережі розпорядників коштів місцевих бюджетів усіх рівнів і основні вимоги до неї», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.06.2010 за № 384/17679, та з метою удосконалення казначейського обслуговування

наказую:

1. Затвердити Зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 04.11.2002 № 205, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.11.2002 за № 919/7207, що додаються.

2. Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності (Сушко Н. І.) та Юридичному департаменту (Зіневич О. Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації.

4. Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності (Сушко Н. І.) довести цей наказ до відома заступників голови, керівників самостійних структурних підрозділів центрального апарату Державного казначейства України і начальників Головних управлінь Державного казначейства України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

5. Органам Державного казначейства України довести цей наказ до відома установ, що ними обслуговуються.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників голови Державного казначейства України відповідно до розподілу обов’язків.

 

Голова С. Харченко

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра фінансів України Є. Кузькін

Заступник директора Департаменту місцевих бюджетів В. Нагорний

 

 

Затверджено наказом Державного казначейства України від 27.07.2010 р. № 260

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.08.2010 р. за № 667/17962

Зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів

 

1. У главі 4:

1.1. Пункт 4.1 викласти у новій редакції:

«4.1. Основні положення про формування бази даних мережі розпорядників та одержувачів коштів місцевих бюджетів

4.1.1.

Головні розпорядники коштів місцевих бюджетів (далі — головні розпорядники) та розпорядники коштів нижчого рівня до початку бюджетного року визначають мережу розпорядників коштів нижчого рівня і одержувачів бюджетних коштів, складають та подають до органу Державного казначейства України за місцем обслуговування мережу (реєстр змін до мережі) відповідно до порядку, визначеного Міністерством фінансів України.

4.1.2.

Орган Державного казначейства України перевіряє подану головним розпорядником (розпорядником коштів нижчого рівня) мережу (реєстри змін до мережі) на дотримання вимог порядку складання, затвердження та подання мережі і вносить інформацію до бази даних мережі розпорядників та одержувачів коштів місцевих бюджетів, про що у нижній частині документа ставиться відповідна відмітка: дата внесення до бази даних та підпис відповідальної особи».

1.2. У другому реченні абзацу першого підпункту 4.2.3 пункту 4.2 слово «відкритих» замінити словом «виділених».

1.3. У пункті 4.5:

друге речення підпункту 4.5.2 після слів «головний розпорядник» доповнити словами «з урахуванням зареєстрованих фінансових зобов’язань»;

в абзаці першому підпункту 4.5.3:

у першому реченні слова «та зареєстрованим фінансовим зобов’язанням» виключити;

доповнити новим реченням такого змісту: «У разі невідповідності цим даним розподіл повертається головному розпоряднику на доопрацювання із відповідною відміткою в нижній частині документа: зазначаються причини та дата повернення, ставиться підпис відповідальної особи».

1.4. У пункті 4.6:

підпункт 4.6.1 доповнити новими абзацами такого змісту:

«Після проведення зарахування на розпорядженні ставиться відмітка у вигляді відбитка штампа казначея «Оплачено» (додаток 18). Один примірник залишається в органі Державного казначейства України, а другий повертається відповідному органу, який склав розпорядження.

Якщо перерахування коштів проводиться за цільовим направленням, то подане розпорядження в обов’язковому порядку повинно містити примітку щодо призначення коштів»;

підпункт 4.6.2 викласти у такій редакції:

«4.6.2 Виписка з особового рахунку (додаток 19) надається головному розпоряднику коштів. На підставі виписки головний розпорядник готує та подає органу Державного казначейства України на паперових та електронних носіях розподіл виділених бюджетних асигнувань на перерахування коштів підвідомчим установам у двох примірниках (додаток 20)»;

доповнити новими підпунктами 4.6.3, 4.6.4 такого змісту:

«4.6.3. Отриманий розподіл перевіряється органом Державного казначейства України щодо відповідності вказаних у ньому сум залишкам на рахунках, залишкам невикористаних бюджетних асигнувань спеціального фонду підвідомчих установ у розрізі кодів економічної класифікації видатків та кодів класифікації кредитування бюджету. У разі невідповідності цим даним розподіл повертається головному розпоряднику на доопрацювання із відповідною відміткою в нижній частині документа: зазначаються причини та дата повернення, ставиться підпис відповідальної особи.

Якщо перерахування коштів проводиться за цільовим направленням, то поданий розподіл в обов’язковому порядку повинен містити примітку щодо призначення коштів.

Розподіли реєструються у журналі реєстрації розподілу виділених коштів (додаток 21). За наявності всіх необхідних показників кошти зараховуються на рахунки підвідомчих установ. Після проведення зарахування на розподілі (кожному примірнику) ставиться відмітка у вигляді відбитка штампа казначея «Оплачено» (додаток 18). Один примірник залишається в органі Державного казначейства України, а другий повертається головному розпоряднику бюджетних коштів. Дані розподілів відображаються на відповідних рахунках, відкритих за рахунками позабалансового обліку.

4.6.4. Для безготівкових перерахувань платежів з одного рахунку на інший, відкритих на балансі одного органу Державного казначейства України без виходу в СЕП НБУ, використовуються меморіальні ордери (заповнюються відповідно до зразка, наведеного в додатку 22), складені на підставі відповідних платіжних доручень розпорядників коштів».

У зв’язку з цим підпункт 4.6.3 уважати відповідно підпунктом 4.6.5.

2. У главі 8 назви рахунків 3252 та 3254 після слів «місцевих бюджетів інших кредитів» доповнити словами «та коштів, направлених на їх погашення».

3. Додатки 7 та 8 виключити.

У зв’язку із цим додатки 9 — 35 уважати відповідно додатками 7 — 33. У тексті Порядку посилання на додатки 9 — 35 замінити посиланнями відповідно на додатки 7 — 33.

4. Виноску до графи «Примітка*» додатків 14 та 18 викласти у такій редакції:

«*Якщо перерахування коштів проводиться за цільовим призначенням, то робиться відповідна примітка щодо призначення коштів».

5. Додатки 24 — 25 викласти у новій редакції (додаються).

 

Директор Департаменту методології
 з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку
 та звітності Н. Сушко

 

 

Додаток 24

до Порядку казначейського
 обслуговування місцевих бюджетів

img 1

 

Додаток 25

до Порядку казначейського
 обслуговування місцевих бюджетів

img 2

 

Коментар редакції

 

ЗМІНЕНО ПОРЯДОК КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

По-перше, зміни, які внесено

наказом, що коментується, до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Держказначейства від 04.11.2002 р. № 205 (далі — Порядок № 205), пов’язані з прийняттям у 2010 році Порядку складання, затвердження та подання мережі розпорядників коштів місцевих бюджетів усіх рівнів і основних вимог до неї, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.05.2010 р. № 263 (далі — Порядок № 263).

Пунктом 5 Порядку № 263

Держказначейству було доручено у місячний термін після держреєстрації Порядку № 263 у Мін’юсті привести Порядок № 205 у відповідність до Порядку № 263. У зв’язку з цим наказом, що коментується, були внесені відповідні зміни до п. 4.1 Порядку № 205. Так, якщо раніше цим пунктом було передбачено особливості створення мережі розпорядників коштів місцевих бюджетів, то після внесення змін він містить лише основні положення про формування мережі. Відтепер у п. 4.1 Порядку № 205 визначено, що розпорядники коштів місцевого бюджету до початку бюджетного року визначають, складають та подають мережу до органу Держказначейства за місцем обслуговування, а орган Держказначейства, у свою чергу, перевіряє правильність складання мережі та вносить інформацію до бази даних. Особливості створення мережі розпорядників та одержувачів коштів місцевих бюджетів визначені у спеціальному нормативному документі — Порядку № 263.

Також унесено зміни щодо проведення операцій з перерахування коштів на здійснення видатків, передбачених у загальному фонді місцевих бюджетів, у зв’язку з якими відповідність зареєстрованим фінансовим зобов’язанням

перевіряється головним розпорядником бюджетних коштів на етапі подання розподілу до Держказначейства, а не органом Держказначейства після подання розподілу, як це було раніше.

Отриманий розподіл перевіряється органом Держказначейства щодо відповідності вказаних у ньому сум залишкам на рахунках, залишкам невикористаних бюджетних асигнувань загального фонду підвідомчих установ у розрізі кодів економічної класифікації видатків та кодів класифікації кредитування бюджету.

У разі невідповідності цим даним

розподіл повертається головному розпоряднику на доопрацювання із відповідною відміткою в нижній частині документа: зазначаються причини та дата повернення, ставиться підпис відповідальної особи.

Також є деякі нововведення щодо операції з перерахування коштів на здійснення видатків, передбачених у

спеціальному фонді місцевих бюджетів.

Відповідно до помісячного розпису спеціального фонду місцевих бюджетів фінансові органи та/або міські (міст районного значення), сільські, селищні ради або їх виконавчі органи проводять розподіл коштів спеціального фонду місцевих бюджетів та подають органам Держказначейства розпорядження про виділення коштів спеціального фонду місцевих бюджетів у розрізі головних розпорядників коштів, які затверджуються головою місцевого органу виконавчої влади або, за його дорученням, одним з його заступників (керівником фінансового органу).

Органи Держказначейства

реєструють розпорядження у журналі реєстрації розпоряджень про виділення коштів загального (спеціального) фонду місцевих бюджетів і відповідно до розпоряджень зараховують кошти на аналітичні рахунки розпорядників,

Після проведення зарахування на розпорядженні

ставиться відмітка у вигляді відбитка штампа казначея «Оплачено». Один примірник залишається в органі Держказначейства, а другий повертається відповідному органу, який склав розпорядження.

Якщо перерахування коштів проводиться

за цільовим направленням , то подане розпорядження в обов’язковому порядку повинно містити примітку щодо призначення коштів.

На підставі виписки з особового рахунку головний розпорядник готує і подає до органу Держказначейства

розподіл виділених бюджетних асигнувань. Цей розподіл перевіряється органом Держказначейства та у разі невідповідності залишкам на рахунках, залишкам невикористаних бюджетних асигнувань спецфонду повертається розпоряднику на доопрацювання аналогічно поверненню розподілу за загальним фондом, про яке йшлося вище.

Розподіли реєструються у журналі реєстрації розподілу виділених коштів. Після проведення зарахування на розподілі (кожному примірнику) ставиться відмітка у вигляді відбитка штампа казначея: «Оплачено». Один примірник залишається в органі Державного казначейства України, а

другий повертається головному розпоряднику бюджетних коштів.

Крім того, наказом, що коментується, затверджено типові форми: Відмова у прийнятті до виконання платіжних доручень та Журнал реєстрації відмов у прийнятті до виконання платіжних доручень, які є відповідно додатками 24 та 25 до Порядку № 205.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі