Теми статей
Обрати теми

Передача ТМЦ сільській раді

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕДАЧА ТМЦ СІЛЬСЬКІЙ РАДІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У 2008 році на виконання програми «Здоров’я Слобожанщини» за кошти обласного бюджету було придбано спеціалізовані автомобілі, медичне обладнання та устаткування.

У подальшому районною радою прийнято рішення про прийняття автоматизованого робочого місця вартістю 13592 грн., яке було придбано в межах програми, із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у спільну власність територіальної громади району.

На сьогодні зазначене автоматизоване робоче місце передано за договором відповідального зберігання сільській раді. При цьому воно фактично знаходиться і використовується амбулаторією, яка розташована у селі та відноситься до центральної районної лікарні. Центральна районна лікарня, у свою чергу, ставить питання про передачу цього робочого місця у власність сільської ради. Чи має право сільська рада прийняти у власність та взяти на баланс із бюджету району зазначені матеріальні цінності? Який механізм такої передачі?

(Харківська обл.)

 

Безоплатна передача товарно-матеріальних цінностей із балансу на баланс повинна проводитися відповідно до вимог

Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої спільним наказом Державного казначейства України та Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181 (далі — Типова інструкція № 142/181).

Відповідно до

п. 21 Типової інструкції № 142/181 безоплатна передача дозволяється:

— з балансів установ, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету —

у межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

— з балансів установ, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, —

у межах одного місцевого бюджету.

Тобто безоплатна передача ТМЦ з балансу на баланс дозволяється тільки

на одному бюджетному рівні.

Передача на баланс сільської ради обладнання, придбаного за кошти обласного бюджету

на виконання регіональної програми, можлива. Це потрібно для того, щоб сільська рада мала змогу управляти та розпоряджатися зазначеними у питанні матеріальними цінностями, які фактично використовуються на її території.

Нагадаємо, що відповідно до

п. 1 ст. 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) до відання виконавчих органів сільських рад належить управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону

здійснюють права щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, у тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об’єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їх відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об’єктів, що приватизуються та передаються у користування й оренду (п. 5 ст. 60 Закону № 280).

Також відповідно до

п. 9 ст. 60 Закону № 280 сільські, селищні, міські, районні в містах (у разі їх створення) ради мають право вносити пропозиції про передачу або продаж у комунальну власність відповідних територіальних громад підприємств, установ та організацій, їх структурних підрозділів та інших об’єктів, що належать до державної та інших форм власності, якщо вони мають важливе значення для забезпечення комунально-побутових і соціально-культурних потреб територіальних громад.

Згідно з

п. 20 ст. 43 Закону № 280 на засіданнях районної ради вирішуються питання щодо управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Таким чином, районною радою може бути прийнято

рішення щодо передачі обладнання на баланс сільради, яке і буде підставою для здійснення такої передачі.

Передача основних засобів проводиться за Актом прийняття-передачі основних засобів форми № ОЗ-2 (бюджет). Зазначена форма затверджена

спільним наказом головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів та Інструкції з їх складання» від 02.12.97 р. № 125/70.

У бухгалтерському обліку операції з безоплатної передачі обладнання з балансу на баланс відображаються наступним чином.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Безоплатно отримано обладнання установою-отримувачем*

324

712

364

324

104

364

Одночасно

812

401

2

Безоплатно передано обладнання установою-передавачем

401

104

* Установа-отримувач подає до органу Держказначейства до кінця звітного місяця Довідку про надходження у натуральній формі, а також уносить зміни до кошторису.

Якщо на це обладнання було нараховано знос, то його сума вказується у документах на передачу та відображається в бухгалтерському обліку.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі