Теми статей
Обрати теми

Питання оплати праці інженера з охорони праці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ІНЖЕНЕРА З ОХОРОНИ ПРАЦІ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

У 2006 році інженеру з охорони праці професійного ліцею за результатами атестації було присвоєно І категорію. На підставі Єдиної тарифної сітки йому було встановлено 9-й тарифний розряд. Яким є порядок підвищення тарифних розрядів для інженерів з охорони праці, чи підвищуються тарифні розряди в результаті атестації, чи потрібно підтверджувати тарифний розряд та який максимальний тарифний розряд для інженера з охорони праці?

(Луганська обл.)

 

Умови оплати праці інженерів з охорони праці навчальних закладів, установ освіти та наукових установ передбачено

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 29.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Так, схема тарифних розрядів спеціалістів навчальних закладів установ освіти та наукових установ визначена

додатком 11 до наказу № 557:

 

Спеціалісти

Тарифний розряд

Примітка

Провідний

10

Кваліфікаційні вимоги для інженерів з охорони праці передбачені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 1), затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336)

Першої категорії

9

Другої категорії

8

Без категорії

7

 

Таким чином, тарифні розряди інженерів з охорони праці змінюються тільки в разі підвищення кваліфікаційної категорії. Підтверджувати періодично (щорічно, раз на п’ять років тощо) тарифний розряд у цьому випадку не потрібно. Тарифні розряди присвоюються автоматично після присвоєння кваліфікаційної категорії. Діапазон тарифних розрядів для інженерів з охорони праці

додатком 11 до наказу № 557 не передбачено.

На відміну від тарифних розрядів, згідно з

п. 10 Загальних положень Довідника № 336 присвоєння та підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації. Кваліфікаційні категорії насамперед підвищуються тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо та відповідально ставляться до службових доручень та вимог посадових інструкцій.

Нагадаємо кваліфікаційні вимоги для інженерів з охорони праці згідно з

Довідником № 336:

Провідний інженер з охорони праці: повна вища освіта відповідного рівня підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією інженера з охорони праці І категорії — не менше 2 років.

Інженер з охорони праці І категорії

: повна вища освіта відповідного рівня підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією інженера з охорони праці II категорії — не менше 2 років.

Інженер з охорони праці II категорії

: повна вища освіта відповідного рівня підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією інженера з охорони праці — не менше 1 року.

Інженер з охорони праці

: повна вища освіта відповідного рівня підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

 

 

Я працюю на ставку інженером з охорони праці у професійному ліцеї, маю вищу інженерно-педагогічну освіту, за сумісництвом з 11.07.2010 р. виконую обов’язки начальника цивільної оборони на 0,5 ставки. Чи маю я право ще за сумісництвом займатися педагогічною роботою?

(Луганська обл.)

 

Питання оплати праці працівників освіти регулюються

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

абзацом четвертим п. 91 Інструкції № 102 працівники закладів освіти (крім керівних працівників) можуть вести викладацьку роботу в цьому ж закладі, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Якщо такі працівники отримують за основною посадою

0,5 посадового окладу (ставки), то обсяг викладацької роботи їм дозволяється в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень) — абзац п’ятий п. 91 Інструкції № 102.

У цьому випадку ви працюєте на повну ставку, крім того, у свій робочий час виконуєте обов’язки начальника цивільної оборони на 0,5 ставки (половину основного робочого часу).

Таким чином, ви можете вести викладацьку роботу виключно за межами основного робочого часу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі