Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ ЗА СЕРПЕНЬ 2010 РОКУ — 101,2 %

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) за серпень 2010 року становить 101,2 %.

 

ПРЕС-СЛУЖБА ГОЛОВКРУ: ЧИ Є ПОРУШЕННЯМ НАДАННЯ СУБВЕНЦІЇ З МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВНОМУ

Відповідь на порушене питання слід шукати в

Основному законі, що закріпив один із ключових принципів організації влади: органам влади та місцевого самоврядування дозволено лише те, що дозволено, а всім іншим — усе, що не заборонено. Про це йдеться в ч. 2 ст. 6 Конституції України, згідно з якою органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження в установлених цією Конституцією межах та відповідно до законів України, а також у ч. 2 ст. 19 Конституції України, згідно з якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та способом, передбаченими Конституцією та законами України.

Зазначені норми

Основного закону дозволяють дійти висновку: якщо Бюджетним кодексом чи іншим законодавчим актом прямо не передбачено право органу державної влади чи місцевого самоврядування діяти певним чином, то це їм заборонено. А отже, дії органів державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових осіб, що здійснюються за межами наданих законом повноважень, або способом, не передбаченим законом, є порушенням насамперед Конституції України.

 

УСТАНОВЛЕНО РОЗМІР ПЛАТИ ЗА ПОДАННЯ СКАРГИ ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОЦЕДУРИ ДЕРЖЗАКУПІВЕЛЬ

Як відомо,

Законом України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI з 30.07.2010 р. визначено нові правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. Зокрема, установлено, що Антимонопольний комітет України є органом оскарження у сфері держзакупівель.

Відповідно до вимог

ст. 18 цього Закону Кабмін постановою від 28.07.2010 р. № 773 встановив розміри плати за подання скарги щодо оскарження процедури державної закупівлі.

Так, за подання скарги до Антимонопольного комітету справляється плата в таких розмірах:

5 тис. грн. — у разі оскарження процедури державної закупівлі товарів чи послуг;

— 15 тис. грн. — у разі оскарження процедури державної закупівлі робіт

.

Постанова № 773

набрала чинності 02.09.2010 р.

 

КАБМІН ЗОБОВ’ЯЗАВ МОН РОЗРОБИТИ, А МІНФІН І МІНПРАЦІ — ПОГОДИТИ ТИПОВІ ШТАТИ ДОШКІЛЬНИХ, ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ТА ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Кабмін

розпорядженнями «Питання типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» від 27.08.2010 р. № 1717-р, «Питання типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів» від 27.08.2010 р. № 1716-р, «Питання типових штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів» від 27.08.2010 р. № 1719-р зобов’язав Міносвіти розробити відповідно типові штатні нормативи дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів. Крім цього, Кабмін зобов’язав Мінфін і Мінпраці у тижневий строк погодити розроблені Міносвіти штатні нормативи.

Зауважимо, що типові штатні нормативи зазначених вище навчальних закладів уже давно розроблені Міносвіти і досі перебували на стадії погодження з Мінфіном.

Сподіваємося, що Мінфін виконає розпорядження Кабміну і нарешті затвердить типові штати таких навчальних закладів. Зауважимо, що строк запровадження типових штатів, поданих на погодження Мінфіну, установлено на вересень 2011 року.

 

ОНОВЛЕНО ПОРЯДОК НАДАННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ УЧНЯМ ПТУ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

Кабмін

постановою від 27.08.2010 р. № 770 уніс зміни до Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992.

З урахуванням змін у

Порядку, зокрема, застережено таке:

— учні ПТНЗ на час виробничого навчання та виробничої практики

не включаються до штатного розпису підприємства;

договір про надання робочих місць або навчально-виробничих ділянок для виробничого навчання та виробничої практики має бути укладено між ПТНЗ та підприємством не пізніше ніж за 2 тижні до початку практики (раніше — за місяць);

— підприємства, що прийняли практикантів, зобов’язані забезпечити

оплату їх праці за фактично виконаний ними обсяг робіт відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки).

Постанова № 770

набрала чинності 06.09.2010 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі