Теми статей
Обрати теми

Про виплату працівникам державних і комунальних клубних закладів допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань

Редакція ББ
Постанова від 15.09.2010 р. № 840

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВИПЛАТУ ПРАЦІВНИКАМ ДЕРЖАВНИХ І КОМУНАЛЬНИХ КЛУБНИХ ЗАКЛАДІВ ДОПОМОГИ ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ ПИТАНЬ

Постанова від 15.09.2010 р. № 840

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Установити, що працівникам державних і комунальних клубних закладів, зазначеним у переліку посад, що додається, виплачується:

допомога для оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати);

матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань за рішенням керівника державного або комунального клубного закладу у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік.

Керівнику державного і комунального клубного закладу матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань надається за погодженням з органом, у віданні якого перебуває відповідний клубний заклад.

2. Виплата допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань здійснюється у межах фонду оплати праці працівників державних і комунальних клубних закладів, затвердженого на відповідний рік.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15.09.2010 р. № 840

Перелік посад працівників державних і комунальних клубних закладів, яким виплачується допомога для оздоровлення та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

 

Директор (завідувач) клубного закладу, завідувач філіалу, їх заступники

Начальник (завідувач) відділу (сектору) з основних видів діяльності, їх заступники

Головні: режисер, балетмейстер, художник, хормейстер, диригент

Керівник художній, диригент, хормейстер, балетмейстер, режисер, режисер-постановник

Керівники: студії, творчого колективу (за видами мистецтва і народної творчості), музичної частини дискотеки, гуртка, самодіяльного об’єднання, клубу за інтересами

Методист, акомпаніатор, концертмейстер, організатор культурно-дозвільної діяльності всіх категорій

 

Коментар CПЕЦІАЛІСТА

 

КАБМІН ЗАТВЕРДИВ ПЕРЕЛІК ПРАЦІВНИКІВ КЛУБНИХ ЗАКЛАДІВ,
ЯКИМ ПРОТЯГОМ РОКУ МОЖЕ БУТИ НАДАНО ДВІ МАТЕРІАЛЬНІ ДОПОМОГИ

Як відомо, основним нормативним документом, що регулює питання оплати праці працівників культурної сфери, є

наказ Міністерства культури і туризму «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745).

Підпунктом «б» п. 3 наказу № 745

керівникам установ, закладів і організацій культури в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, надано право надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання. Це означає, що матеріальна допомога (у тому числі на оздоровлення) може бути надана всім працівникам, які перебувають у трудових відносинах з бюджетною установою. Вона виплачується в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі доходів та видатків бюджетної установи, тобто виплата такої матдопомоги залежить від наявності коштів на її виплату. Так, якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі на виплату матеріальної допомоги, недостатньо, то виплата матеріальної допомоги не може здійснюватися. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги в розмірі посадового окладу, то така допомога може бути виплачена в розмірі меншому, ніж посадовий оклад.

Підставою для надання матеріальної допомоги є заява працівника та відповідний наказ керівника.

Працівникам протягом року матеріальна допомога (у тому числі на оздоровлення) може бути виплачена кілька разів. Але при цьому

загальна сума наданої матдопомоги на рік не повинна перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника. Виняток — матдопомога на поховання, розмір якої не обмежується.

Постановою

, що коментується, для окремих категорій працівників клубних закладів передбачається виплата двох матеріальних допомог:

на оздоровлення до щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати);

для вирішення соціально-побутових питань за рішенням керівника державного або комунального клубного закладу в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік.

Це означає, що протягом року працівникам клубних закладів, посади яких зазначені в переліку, може виплачуватися

два види матеріальної допомоги: на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань.

При цьому, як визначено

п. 3 постанови, що коментується, виплата допомоги на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань здійснюється в межах фонду оплати праці працівників державних та комунальних клубних закладів, затвердженого на відповідний рік.

При наданні матеріальної допомоги працівникам клубних закладів, які не увійшли до переліку, необхідно керуватися

п.п. «б» п. 3 наказу № 745, тобто такі працівники протягом року мають право тільки на одну матдопомогу в розмірі посадового окладу, яка виплачується в межах фонду оплати праці.

 

Алла ЛИТВИН,
 заступник директора Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати
 і умов праці — начальник відділу державного регулювання
 заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці
 та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі