Теми статей
Обрати теми

Харчування дітей у дитячому дошкільному навчальному закладі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДИТЯЧОМУ ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У сільському дитячому дошкільному навчальному закладі (далі — ДНЗ), який працює цілий рік, є дві різновікові групи для дітей від 3 до 6 років загальною кількістю 28 дітей. Їх перебування у ДНЗ обмежується часом з 8 до 12 години. Харчування дітей не здійснюється у зв’язку з тим, що згідно зі штатними нормативами в штат ДНЗ не може бути введена посада медичної сестри (нема ясельної групи та кількість груп менше чотирьох). Кошти на забезпечення дітей харчуванням у ДНЗ, а також на утримання посади медичної сестри у місцевому бюджеті є. Як нам забезпечити дітей харчуванням, не порушивши при цьому штатні нормативи?

(АР Крим)

 

Дошкільні навчальні заклади у своїй діяльності керуються

Положенням про дошкільний навчальний заклад, затвердженим постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305 (далі — Положення № 305).

Пунктом 51 Положення № 305

визначено, що штатні розписи державних і комунальних дошкільних навчальних закладів затверджуються відповідним органом управління освітою на основі Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених МОН за погодженням з Мінфіном.

Типові штати дошкільних закладів

затверджено наказом Міністерства освіти СРСР від 31.12.71 р. № 103 (далі — Типові штати № 103).

Звернемо вашу увагу на те, що хоча

Типові штати № 103 уже застарілі, на сьогодні вони є чинними. Цей нормативний документ носить не рекомендаційний характер, а є обов’язковим до виконання, і всі штатні розписи дитячих садків мають відповідати Типовим штатам № 103.

Дійсно,

Типовими штатами № 103 для дитячих садків, де кількість груп менше чотирьох, посада медичної сестри не передбачена. У той же час, згідно з п. 30 Положення № 305 медичне обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється на безоплатній основі медичними працівниками, які входять до штату цього закладу або відповідних закладів охорони здоров’я.

Це ж зазначено й у

п. 2 Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 р. № 432/496 (далі — Положення № 432/496).

Згідно з

п. 1 Положення № 432/496 медичний кабінет дошкільного навчального закладу створюється у дошкільному навчальному закладі незалежно від підпорядкування, типу і форми власності.

До основних обов’язків медичних працівників дошкільного закладу, зокрема,

належать:

— моніторинг стану здоров’я, фізичного та нервово-психічного розвитку дітей, надання їм невідкладної медичної допомоги;

— організація і проведення медичних оглядів, у тому числі поглиблених, профілактичних та лікувально-оздоровчих заходів, оцінка їх ефективності;

здійснення контролю за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму навчально-виховної діяльності, навчального навантаження;

— медичний контроль за виконанням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму;

— проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників закладу.

Більш детально права та обов’язки медичних працівників дитячих дошкільних закладів визначено у

Положенні № 432/496.

Виходячи з викладеного можна зробити висновок: наявність медичної сестри у дошкільному навчальному закладі

обов’язкова. Але якщо така посада не передбачена у штаті ДНЗ, то у ньому повинна працювати медсестра, яка входить до штату територіального лікувально-профілактичного закладу.

Харчування дітей у дошкільних навчальних закладах здійснюється відповідно до

Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі — Інструкція № 298/227).

Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу.

Відповідно до

п. 1.2 Інструкції № 298/227 для груп, які працюють менше шести годин, організація харчування, його форми і кратність визначаються за домовленістю з батьками чи особами, які їх замінюють. Якщо діти перебувають у дошкільному навчальному закладі не більше 4 годин, то їх за бажанням батьків харчуванням можна не забезпечувати. Діти, які перебувають у закладі більше 4 годин, обов’язково забезпечуються харчуванням.

Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі