Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ШКІДЛИВИМИ ТА ВАЖКИМИ УМОВАМИ ПРАЦІ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний фахівець Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

У штатному розписі психоневрологічної лікарні затверджено такі посади:

— фармацевт загального лікарського персоналу;

— телефоністка;

— прибиральник території та прибиральник службових приміщень.

Згідно з п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519, п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 керівник закладу за погодженням з профкомітетом затверджує конкретний перелік посад, посадові оклади яких підвищуються на 25 % за шкідливі та важкі умови праці.

Лікарнею було проведено засідання атестаційної комісії, де визначено перелік посад, які не увійшли до додатка 3 до Умов № 308/519, із внесенням цього переліку до колективного договору.

В адміністративній будівлі лікарні знаходяться такі структурні підрозділи, як фізіотерапевтичне відділення, рентген-кабінет, кабінет функціональної діагностики, кабінети вузьких фахівців. Тому фармацевт, телефоністка та прибиральник службових приміщень, користуючись одним входом і виходом, коридором та сходовими майданчиками, постійно мають контакти з психоневрологічними хворими. Фармацевт здійснює контроль якості медикаментів та їх збереження безпосередньо у відділеннях лікарні.

Хворі окремих відділень користуються режимом вільного виходу та правом прогулянок у дворі, тому прибиральник території протягом усього робочого дня також має контакти з психоневрологічними хворими.

Усе це відображено у протоколах атестаційної комісії.

Чи мають такі працівники право на підвищення окладів на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці?

(м. Чернігів)

 

Основним нормативним документом, що регулює питання оплати праці працівників сфери охорони здоров’я, є

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Абзацом 1 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519

передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці на 25 і 15 % працівників закладів і структурних підрозділів, перелік яких наведено в додатку 3 до Умов № 308/519.

Підвищення, передбачені

пп. 2.4.5 — 2.4.6 Умов № 308/519, установлюються до посадового окладу, визначеного пп. 2.1 — 2.2 (п.п. 2.4.7 Умов № 308/519).

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, затверджується керівником за погодженням із профспілковим комітетом

залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Працівники психоневрологічних закладів, які обіймають посади, визначені

п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. До таких посад належать (див. таблицю):

 

Перелік посад психоневрологічних закладів, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці (п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519)

1

2

3

Посади лікарів незалежно від їх найменування, у тому числі для обслуговування хворих у виробничих (трудових) майстернях та підсобних господарствах (за винятком посад лікарів відділень, кабінетів, палат, які не передбачені для лікування психічно хворих та осіб, які страждають хронічним алкоголізмом та наркоманією), заступники головного лікаря з економічних питань, завідувачі господарства, професіонали, фахівці та технічні службовці, у тому числі бібліотечні та соціальні працівники, працівники клубу, психологи, юрисконсульти

Посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування, у тому числі для обслуговування хворих у лікувально-виробничих (трудових) майстернях та підсобних господарствах (за винятком посад фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою відділень, кабінетів, палат, не передбачених для лікування психічно хворих та осіб, які страждають хронічним алкоголізмом і наркоманією, медичних реєстраторів архіву)

Посади молодших медичних сестер усіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні, у тому числі для обслуговування хворих в лікувально-виробничих (трудових) майстернях та підсобних господарствах;

професії робітників, які працюють у відділеннях, — перукарі, гардеробники, ліфтери та ін.;

професії робітників, які зайняті обслуговуванням хворих

 

Згідно з

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. Охорона здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я від 29.03.2002 р. № 117, посада «фармацевт» належить до фахівців з базовою або неповною вищою медичною освітою. У зв’язку з цим фармацевт психоневрологічної лікарні має право на підвищення посадового окладу на 25 % відповідно до п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519 (див. колонку 2 таблиці).

Згідно з

Класифікатором професій ДК 003:2005. Покажчик професійних назв робіт за кодами професій, затвердженим наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 р. № 375:

— посада «телефоністка» належить

до технічних службовців, тому права на підвищення посадового окладу за роботу у шкідливих та важких умовах праці не має;

— посада «прибиральник службових приміщень» належить до

робітників. Оскільки прибиральник службових приміщень працює безпосередньо у відділеннях психоневрологічної лікарні, він має право на підвищення посадового окладу на 25 % відповідно до п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519 (див. колонку 3 таблиці);

— посада «прибиральник території» належить до

робітників. Однак оскільки прибиральник території не працює безпосередньо у відділеннях психоневрологічної лікарні, він не має права на підвищення посадового окладу на 25 % згідно з п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519 (див. колонку 3 таблиці).

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, затверджується керівником за погодженням з профспілковим комітетом. До зазначеного переліку повинні входити посади, які передбачені

п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519. Працівники, посади яких не зазначені в цьому пункті, права на підвищення окладів не мають.

Адміністрація лікарні, атестаційна комісія не мають права розширити перелік працівників, визначений п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519, навіть шляхом внесення додаткових посад до колективного договору. Положення колективних договорів не повинні суперечити чинному законодавству.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі