Теми статей
Обрати теми

Тривалість робочого тижня, основної та додаткової відпустки практичного психолога установи соціального захисту населення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ТИЖНЯ, ОСНОВНОЇ ТА ДОДАТКОВОЇ ВІДПУСТКИ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА УСТАНОВИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

До штатного розпису Центру реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів з розумовою відсталістю (установа соцзахисту) введено посаду практичного психолога. Яка тривалість його робочого тижня, щорічної та основної відпусток?

(м. Луганськ)

 

Згідно із затвердженим

наказом Мінпраці «Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80. Соціальні послуги» від 14.10.2005 р. № 324 практичний психолог бере участь в організації освітнього процесу, забезпеченні всебічного особистого розвитку дітей, підлітків, молоді, зміцненні психічного здоров’я.

До посади практичного психолога висуваються кваліфікаційні вимоги.

Практичний психолог вищої категорії

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст). Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за фахом — не менше 8 років, у тому числі за професією практичного психолога — не менше 5 років.

Практичний психолог I категорії

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст). Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за фахом — не менше 5 років, у тому числі за професією практичного психолога — не менше 3 років.

Практичний психолог II категорії

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст). Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за фахом — не менше 3 років, у тому числі за професією практичного психолога — не менше 1 року.

Практичний психолог

: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963

, посаду практичного психолога віднесено до посад педагогічних працівників.

Згідно з

наказом Мінпраці «Про встановлення тривалості роботи і педагогічного навантаження для окремих категорій працівників закладів та установ соціального захисту населення» від 12.02.2007 р. № 44 для педагогічних працівників закладів та установ соціального захисту населення педагогічне навантаження встановлюється виходячи з витрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин), на ставку заробітної плати (посадовий оклад). Зокрема для практичних психологів вона становить 20 годин на тиждень .

Тривалість основної щорічної відпустки

. Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковцям надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено

Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ та закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковцям, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типа закладу й посади, яку обіймає працівник.

Згідно з

п. 6 розділу VII додатка до Порядку № 346 тривалість основної щорічної відпустки практичного психолога центру (відділення, відділу, кабінету) професійної, медичної, фізичної та соціальної реабілітації інвалідів, ранньої реабілітації дітей-інвалідів становить 56 календарних днів.

Тривалість додаткової щорічної відпустки.

Відповідно до ст. 8 Закону про відпустки щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я згідно зі списком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Так,

постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 затверджено Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (додаток 2 до постанови).

Посади практичного психолога установ соціального захисту населення реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів з розумовою відсталістю зазначеним вище документом не передбачено. У зв’язку з цим права на додаткову щорічну відпустку за особливий характер праці такі фахівці

не мають.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі