Теми статей
Обрати теми

Як індексувати стипендію, якщо учень отримує також пенсію з інвалідності

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК ІНДЕКСУВАТИ СТИПЕНДІЮ, ЯКЩО УЧЕНЬ ОТРИМУЄ ТАКОЖ ПЕНСІЮ З ІНВАЛІДНОСТІ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

У ПТУ навчаються інваліди, деякі з яких є сиротами, дітьми, позбавленими батьківської опіки, і які в обов’язковому порядку отримують пенсію з інвалідності, а деякі — і другу, у зв’язку з втратою годувальника. Крім цього, в ПТУ вони отримують стипендію. Який порядок індексації стипендії таких учнів?

(м. Київ)

 

Правила індексації грошових доходів громадян установлено

Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію).

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно зі

ст. 2 Закону про індексацію та п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, які не мають разового характеру, до яких, зокрема, належать стипендія та пенсія. Індексації підлягає:

— стипендія, що згідно з

Порядком № 1078 індексується навчальним закладом у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

— пенсія, яку індексує Пенсійний фонд у межах прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Щодо пенсії зазначимо таке.

Пунктом 12 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1, передбачено, що в разі навчання особи, якій призначено пенсію, протягом 10 днів до органу, що призначає пенсію, пенсіонером подається довідка про навчання. У подальшому подається довідка про стипендію з урахуванням індексації.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника згідно з

абз. 9 п. 4 Порядку № 1078 індексується окремо, незалежно від розміру інших доходів (крім оплати праці). У разі якщо дитина працює, у першу чергу індексується оплата праці. Це означає, що студентам (особам, які навчаються), які отримують бюджетну стипендію та пенсію у зв’язку із втратою годувальника, індексацію стипендії проводять на загальних засадах.

Окремо слід зазначити, що згідно з абз. 7 п. 3 Порядку № 1078 не підлягають індексації соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму, у тому числі й державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі