Теми статей
Обрати теми

Щодо тривалості робочого дня

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ДНЯ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання послуг) функціонують такі відділення:

— відділення соціальної допомоги вдома (відділення не здійснює соціального обслуговування громадян, які потребують цілодобового стороннього догляду);

— відділення соціально-побутової адаптації;

— відділення адресної соціальної підтримки населення;

— відділення соціально-медичних послуг (у штаті — лікар, медична сестра та медична сестра з масажу).

Стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання відсутнє.

Чи належить цей територіальний центр до установ геріатричного типу?

Зазначене запитання виникло у зв’язку з необхідністю правильного встановлення тривалості робочого дня медикам, адже в установах геріатричного типу вона становить 36 годин.

(м. Кіровоград)

 

Згідно з

Типовим положенням про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) є бюджетною установою, рішення щодо створення, ліквідації чи реорганізації якого приймає місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

Геріатричні будинки-інтернати (відділення) передбачаються для проживання осіб з вираженими віковими порушеннями психіки, що підтверджуються відповідними медичними висновками псих-МСЕК («судинні та сенільні захворювання з явищами недоумства без вираженого психомоторного занепокоєння і тривалих або рецидивних станів зміненої свідомості»).

Ураховуючи зазначене, територіальний центр соціального обслуговування не можна вважати установою геріатричного типу

.

Скорочену тривалість робочого дня медичних працівників визначено

наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 (далі — наказ № 319).

Підпунктом 1.1 п. 1 наказу № 319

для керівників структурних підрозділів (відділень, відділів, лабораторій, кабінетів тощо) із числа лікарів та фахівців з базовою і неповною вищою освітою, лікарів та фахівців з базовою і неповною вищою медичною освітою (середнього медичного персоналу) закладів та установ соціального захисту населення, за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці, установлено тривалість робочого часу 38,5 години на тиждень.

Медичним працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, установлюється скорочена тривалість робочого дня згідно з

Переліком виробництв, цехів, професій та посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163. Проте розділом 32 «Охорона здоров’я, освіта і соціальна допомога» цього Переліку для медичного персоналу територіального центру соціального обслуговування не передбачено встановлення скороченого робочого дня.

Тому тривалість робочого часу лікарів та середнього медичного персоналу відділення соціально-медичних послуг має становити 38,5 години на тиждень, а тривалість робочого часу молодшого медичного персоналу — 40 годин на тиждень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі