Теми статей
Обрати теми

Надання допомоги під час академічної відпустки за медичними показаннями

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС АКАДЕМІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ЗА МЕДИЧНИМИ ПОКАЗАННЯМИ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Студентам медичного коледжу, які перебувають в академічній відпустці за медичними показаннями (рішення засідання лікарсько-консультативної комісії), виплачується допомога в розмірі 200 грн. згідно з п. 24 Порядку № 882.

Чи має в довідці лікарсько-консультативної комісії зазначатися строк академічної відпустки? Річ у тім, що в одних наданих студентами довідках його вказано, в інших — ні.

Як призначати допомогу, якщо в довідці зазначено строк 3 міс. (6 міс. або 10 міс.), а студент подає заяву про надання академічної відпустки тривалістю один рік?

(Житомирська обл.)

 

Згідно з

ч. 2 ст. 45 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, можуть переривати навчання у зв’язку з обставинами, що унеможливлюють виконання навчального плану. Особам, які перервали навчання у вищих навчальних закладах, надається академічна відпустка.

Академічна відпустка

— це перерва в навчанні, права на яку студент набуває в разі зниження працездатності в результаті порушень функцій організму, зумовлених гострими захворюваннями, які потребують тривалого відновлювального лікування; загостреннями хронічних захворювань або частими захворюваннями (понад один місяць за семестр); анатомічними дефектами, які не дають можливості провести відновлювальне лікування під час навчання.

Надається академічна відпустка згідно з

Положенням про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти, затвердженим спільним наказом Міносвіти і МОЗ України від 06.06.96 р. № 191/153 (далі — Положення № 191/153).

Пунктом 1 Положення № 191/153

встановлено, що академічна відпустка за медичними показаннями надається студентам ректором (директором) вищого закладу освіти на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії (далі — ЛКК) студентської поліклініки, а там, де вона відсутня, — головного лікаря лікувально-профілактичної установи, яка здійснює медичне обслуговування студентів.

На підставі розгляду виписки із історії хвороби та даних медичного обстеження ЛКК (у разі її відсутності головний лікар) за участі представника вищого закладу освіти (у разі потреби) робить висновок

про необхідність надання студенту академічної відпустки або його переведення за станом здоров’я на навчання на іншу спеціальність чи до іншого вищого закладу освіти. У висновку ЛКК вказується рекомендована тривалість академічної відпустки (п. 6 Положення № 191/153).

Відповідно до

п. 7 Положення № 191/153 надання академічної відпустки оформляється відповідним наказом ректора (директора) вищого закладу освіти із зазначенням підстави надання відпустки та її строків.

Тривалість академічної відпустки встановлюється до одного року. За необхідності тривалість академічної відпустки може бути продовжено ще на один рік. За весь період навчання студент може скористатися правом на отримання академічної відпустки, як правило, один раз (

п. 13 Положення № 191/153).

Усі суперечливі питання з приводу надання академічної відпустки розглядаються безпосередньо керівництвом вищого закладу освіти разом з лікувально-профілактичними установами (

п. 15 Положення № 191/153).

Таким чином, підставою для надання академічної відпустки є висновок ЛКК про необхідність надання студенту академічної відпустки. У ньому, як передбачено

п. 6 Положення № 191/153, зазначається рекомендована тривалість академічної відпустки.

Положенням № 191/153

не встановлено вимогу про те, що для надання академічної відпустки студент повинен подати заяву. Водночас подання студентом такої заяви є бажаним.

Заява студента разом із висновком ЛКК подаються на розгляд ректору (директору) вищого навчального закладу, за яким залишається остаточне рішення про надання академічної відпустки.

Виходячи з рекомендацій ЛКК і заяви студента,

ректор (директор) вищого навчального закладу встановлює тривалість академічної відпустки студенту, що оформляється відповідним наказом.

Таким чином, тривалість академічної відпустки визначається ректором (директором) і саме на цей строк студенту надається академічна відпустка та здійснюється виплата допомоги згідно з

п. 24 Порядку призначення та виплати стипендії, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Нагадаємо, що відповідно до

п. 24 Порядку № 882 студентам, які навчалися за державним замовленням та перебувають в академічній відпустці за медичними показаннями, відповідно до наказу керівника навчального закладу в межах коштів, передбачених для виплати стипендій, щомісячно виплачується допомога в розмірі 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу*.

* Зверніть увагу: така допомога

обкладається податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 % згідно із Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV. Крім того, така виплата не підлягає індексації, оскільки не є об’єктом індексації згідно із Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-ХІІ. — Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі