Теми статей
Обрати теми

Хто має затверджувати та підписувати меню-розклад у школі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ХТО МАЄ ЗАТВЕРДЖУВАТИ ТА ПІДПИСУВАТИ МЕНЮ-РОЗКЛАД У ШКОЛІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Харчування учнів навчальних закладів здійснюється шляхом оплати послуг з організації харчування приватному підприємцю. Кожна школа надає приміщення для збереження продуктів, приготування їжі та її роздачі. Хто в такому випадку повинен затверджувати та підписувати меню-розклад — директор приватного підприємства, яке організовує харчування, чи директор навчального закладу, в якому здійснюється харчування?

(Луганська обл.)

 

Спочатку з’ясуємо, хто може забезпечувати харчування учнів у школі.

Для цього звернемось до

Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 р. № 265 (далі — Методичні рекомендації № 265). Згідно із загальними положеннями цього документа харчування учнів міських і сільських загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється за місцем навчання у закладах ресторанного господарства незалежно від їх підпорядкування, типу і форм власності відповідно до законодавчих, нормативних та методичних документів, затверджених у встановленому законодавством порядку.

Що стосується надання платних послуг з харчування учнів школою, то зазначимо таке.

Установи та заклади освіти можуть надавати тільки ті платні послуги, види яких передбачені

Переліком платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796 (далі — Перелік № 796). Цим Переліком у вигляді платної послуги у сфері освітньої діяльності передбачено забезпечення харчуванням дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах з частковою оплатою відповідно до законодавства.

Така платна послуга, як забезпечення харчуванням дітей

у середніх навчальних закладах, Переліком № 796 не передбачена.

Нагадаємо, що до набрання чинності

Переліком № 796 види платних послуг навчальних закладів регламентувались Переліком платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженим постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38, яким була передбачена така платна послуга, як надання послуг у сфері громадського харчування та ресторанного господарства (виробництво, реалізація та організація споживання кулінарної продукції), лише в період з 25.04.2009 р. по 20.06.2009 р.*

* Відповідно до постанов КМУ від 14.04.2009 р. № 369 та від 05.06.2009 р. № 603.

Отже, на сьогодні для шкіл єдиним виходом під час вирішення питання забезпечення учнів харчуванням є користування послугами сторонніх осіб.

Господарську діяльність у закладах ресторанного господарства можуть здійснювати юридичні та фізичні особи. Юридичними особами є суб’єкти господарювання різних форм власності, у тому числі й комунальні підприємства шкільного харчування. Фізичними особами є суб’єкти господарювання з приватною формою власності. Вони можуть забезпечувати харчування учнів однієї або декількох шкіл.

При загальноосвітніх навчальних закладах з кількістю учнів 320 і більше в першу зміну повинні організовуватись їдальні, а при меншій чисельності учнів — їдальні-роздавальні. У початкових школах на чотири класи при чисельності 80 учнів допускається функціонування буфету загальною площею 30 кв. м з відпуском гарячих страв, що доставляють з базової їдальні.

Мінімальна кількість місць у залах їдалень у загальноосвітніх навчальних закладах визначається з розрахунку 1 місце на 3 учнів, у школах-інтернатах — 1 місце на 2 учнів, що дає змогу забезпечити харчуванням учнів шкіл-інтернатів у два потоки.

Вимоги щодо оснащення шкільних їдалень, їдалень-роздавалень та буфету визначені в

Методичних рекомендаціях № 265.

Згідно з

розд. 4 Методичних рекомендацій № 265 планування діяльності їдалень при загальноосвітніх навчальних закладах охоплює комплекс робіт з визначення обсягу випуску продукції за певний термін: рік, квартал, місяць, тиждень, день.

Особливе місце займає планування роботи їдалень протягом двох тижнів за допомогою

циклічного плану-меню. Відповідальним за його розроблення є інженер-технолог об’єднання шкільних закладів харчування. Керівником закладу (навчального, підприємства ресторанного господарства або організації, що надає послуги з харчування учням) затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.

Двотижневе циклічне меню складається на сезон (літньо-осінній, зимово-весняний). Розроблення циклічного меню здійснюють згідно з вимогами до організації раціонального харчування. Технологічні та калькуляційні картки на страви, що входять до складу комплексних обідів (сніданків), розробляють відповідно до

Збірника рецептур страв для харчування школярів, затвердженого наказом Мінторгу УРСР від 24.12.85 р. № 341.

Виробнича програма закладу з випуску напівфабрикатів і кулінарних виробів повинна розроблятися згідно з єдиним плановим циклічним меню комплексних раціонів харчування. На підставі примірних двотижневих меню та з урахуванням наявності продуктів завідувачем виробництва їдальні навчального закладу і медичним працівником розробляється

меню-розклад на певний день тижня. Меню-розклад повинно бути єдине для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування. Тобто, виходячи з вищезазначеного, у цьому випадку меню-розклад розробляється приватним підприємцем з урахуванням наявності продуктів, але за участі медичного працівника навчального закладу.

Але вважаємо, що примірні двотижневі меню, меню-розклади мають бути погоджені і з відповідними відділами освіти, до яких належать школи, або з керівниками самостійних шкіл.

Про це свідчить і

п. 2.2 п. 2 Примірного договору про організацію харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів, що є додатком 21 до Методичних рекомендацій № 265, в якому зазначено: меню має бути погоджено не лише з санітарно-епідеміологічною службою, а й з органом освіти.

Крім того, згідно з

розд. 2 Методичних рекомендацій № 265 відповідальними за виконання норм харчування є засновники (власники) та керівники навчальних закладів.

Нагадаємо, що добова потреба в основних харчових речовинах та енергії, а також вітамінах і мінеральних речовинах для учнів різних вікових груп визначається відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії» від 18.11.99 р. № 272 та постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з ліцензійним договором та договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa ic-prostir

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі