Теми статей
Обрати теми

Тарифний розряд вихователя дошкільного навчального закладу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТАРИФНИЙ РОЗРЯД ВИХОВАТЕЛЯ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

До дошкільного навчального закладу на посаду вихователя прийнято працівника, який раніше обіймав посаду вчителя основ здоров’я в гімназії. Освіта в нього вища, спеціальність за дипломом — викладач біології та хімії. На попередньому місці роботи йому було присвоєно освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший учитель».

Який тарифний розряд присвоїти працівнику?

(Чернівецька обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється згідно з:

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557);

Схему тарифних розрядів посад педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів наведено в

додатку 9 до наказу № 557:

 

Найменування посад

Тарифні розряди

Вихователі-методисти, вихователі, учителі-логопеди, учителі-дефектологи, практичні психологи:

вищої категорії

12

першої категорії

11

другої категорії

10

без категорії*

8 — 9

 

* Фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (середньої спеціальної освіти), установлюється 8-й тарифний розряд. Фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (вища освіта), установлюється 9-й тарифний розряд.

 

Тарифні розряди (кваліфікаційні категорії) установлюються за результатами атестації.

Підкреслимо: під час переходу педагогічного працівника з посади вчителя на посаду вихователя дошкільного навчального закладу присвоєна попередньою атестацією кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», а також педагогічне звання «старший учитель»

не зберігаються, оскільки це різні посади. Подібну ситуацію Міносвіти роз’яснювало в листі від 20.10.2010 р. № 2/1-15-2352 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 45, с. 7).

Крім того, відповідно до

п. 24 Інструкції № 102 підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисциплін, що викладаються, підвищення за звання зберігається до чергової атестації.

У цьому випадку працівник перейшов до іншого навчального закладу

на іншу посаду (з посади вчителя на посаду вихователя), отже, підвищення посадового окладу за педагогічне звання не здійснюватиметься. Також зауважимо: відповідно до п. 5.4 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, вихователям дошкільних навчальних закладів присвоюється педагогічне звання «вихователь-методист».

Таким чином, під час прийняття на роботу вихователя, який має вищу освіту,

слід установити 9-й тарифний розряд (див. п. 1 розд. І Переліку навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів вчителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, наведеного в додатку 4 до Інструкції № 102).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі