Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладу лікаря-лаборанта за завідування лабораторією

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДУ ЛІКАРЯ-ЛАБОРАНТА ЗА ЗАВІДУВАННЯ ЛАБОРАТОРІЄЮ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Як підвищити посадовий оклад лікаря-лаборанта за завідування клініко-діагностичною лабораторією за наявності в ній посад лікарів-лаборантів, біологів та біохіміків? Чи слід ураховувати ці посади під час розрахунку розміру підвищення?

(м. Львів)

Питання оплати праці медичних працівників урегульовано

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п.п. «б» п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 керівникам структурних підрозділів — лікарям посадові оклади встановлюються виходячи з тарифних розрядів лікарів відповідних спеціальностей та кваліфікаційних категорій (за умови, що спеціальність, за якою їм присвоєна кваліфікаційна категорія, відповідає профілю підрозділу, який вони очолюють), з урахуванням підвищення на 10 — 25 % залежно від обсягу роботи.

Зокрема для керівників структурних підрозділів (відділень, кабінетів,

лабораторій, відділів тощо) — лікарів підвищення встановлюється в таких розмірах (п.п. «б» п.п. 2.2.3 Умов № 308/519):

— на 10 % — при кількості посад

лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом до 3 одиниць уключно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів та без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 20 % — при кількості посад

лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 3 та до 6 одиниць уключно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів та без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 25 % — при кількості посад

лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 6 одиниць (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів та без урахування посад лікарів-інтернів).

Таким чином, при розрахунку конкретного розміру підвищення керівнику клініко-діагностичної лабораторії слід ураховувати кількість посад

лікарів у підрозділі (без урахування посад лікарів-інтернів).

Номенклатуру лікарських спеціальностей затверджено

наказом МОЗ від 19.12.97 р. № 359.

Щодо посад біологів та біохіміків, то зазначимо таке.

Наказом МОЗ від 12.08.2009 р. № 588

затверджено Номенклатуру спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я, що включає спеціальності:

1) бактеріологія;

2) біологія;

3) генетика лабораторна;

4) ентомологія;

5) зоологія;

6) клінічна біохімія;

7) клінічна лабораторна діагностика;

8) лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища;

9) лабораторна імунологія;

10) мікробіологія і вірусологія.

Працівники закладів охорони здоров’я, які обіймають посади за наведеними вище спеціальностями (зокрема, біологи та біохіміки), належать до

професіоналів з вищою немедичною освітою, допущених до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я.

У зв’язку з незадовільною укомплектованістю лабораторних підрозділів закладів охорони здоров’я лікарськими кадрами МОЗ

листом від 07.02.95 р. № 10.01.04/98 запропонувало в лабораторних підрозділах з кількістю посад лікарів-лаборантів більше трьох згідно зі штатним розписом одну з них перепрофілювати в посаду лаборанта з вищою освітою та призначати на неї випускників вищих навчальних закладів за спеціальностями: біологія, фармація, хімія, біохімія.

Для приведення штатних нормативів у відповідність до чинних нормативних актів, у тому числі

Державного класифікатора України (ДК-003-2005) МОЗ затверджено наказ «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 23.02.2000 № 33» від 12.03.2008 р. № 122, відповідно до якого та з урахуванням незадовільної укомплектованості лабораторної служби лікарськими кадрами посади лікарів замінюються посадами біологів, біохіміків, мікробіологів та інших спеціалістів з вищою немедичною освітою за відомістю заміни (листи МОЗ від 22.07.2008 р. та від 05.09.2008 р. № 11-02-13/21) зі збереженням функціональних обов’язків лікарів.

Розрахунок штатних посад лікарів у лабораторних підрозділах закладів охорони здоров’я проводиться відповідно до

наказу МОЗ «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 залежно від обсягу роботи.

Отже, посадові оклади керівників структурних підрозділів (лабораторій) — лікарів установлюються згідно з п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 з урахуванням підвищення на 10 — 25 % залежно від кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом та з урахуванням посад зазначених спеціалістів з вищою немедичною освітою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі