Теми статей
Обрати теми

Оплата за роботу у вихідний день

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ЗА РОБОТУ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці

 

У загальноосвітній школі відділу освіти працює водій шкільного автобуса, який протягом робочого тижня здійснює перевезення дітей до школи. Під час олімпіад та змагань він залучається до роботи у вихідні дні (субота та неділя).

Як правильно оформити табель обліку робочого часу та нарахувати йому заробітну плату за роботу у вихідний день за умови, що тривалість його робочого тижня становить 40 год. на тиждень?

(м. Нікополь)

 

Згідно з

ч. 1 ст. 67 КЗпП працівникам при п’ятиденному робочому тижні надаються два вихідні дні на тиждень, а при шестиденному — один.

Робота у вихідні дні

забороняється (ч. 2 ст. 71 КЗпП). Залучення окремих працівників до роботи в ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) установи, організації і лише у виняткових випадках, які визначено в ч. 2 ст. 71 КЗпП.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні здійснюється на підставі письмового наказу (розпорядження) роботодавця.

Згідно зі

ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися, за угодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП.

Так, на підставі

ст. 107 КЗпП робота у вихідний день працівникам, які одержують місячний оклад, оплачується в розмірі:

одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася в межах місячної норми робочого часу;

подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася з перевищенням місячної норми.

Таким чином, у разі залучення згідно із законодавством до роботи працівників у вихідні дні, які є загальними вихідними днями (субота, неділя) або визначені за графіком роботи (змінності), то робота в такі дні оплачується в подвійному розмірі

або компенсується іншим днем відпочинку з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Строк надання іншого дня відпочинку визначається за угодою сторін.

При цьому слід мати на увазі, що оплаті в подвійному розмірі підлягають тільки години, фактично відпрацьовані працівником у вихідний день (

ч. 2 ст. 107 КЗпП).

Годинна ставка визначається шляхом ділення посадового окладу на кількість годин за нормою тривалості робочого часу.

Приклад.

Працівник (посадовий оклад — 941 грн.) у січні 2011 року відпрацював за графіком норму робочого часу (151 год.) та, крім того, за наказом керівника залучався до роботи у свій вихідний день:

— у суботу (тривалість роботи становила 5 год.);

— у неділю (тривалість роботи становила 4 год.).

За угодою сторін робота у вихідні дні компенсується так:

— за роботу в суботу надається інший день відпочинку. Отже, оплата за роботу в цей день компенсується в

одинарному розмірі годинної ставки понад оклад та становить 31,16 грн. (941 грн. : 151 год. х 1 x 5 год.);

— за роботу в неділю інший день відпочинку не надається. Тому оплата за роботу в цей день здійснюється в

подвійному розмірі годинної ставки понад оклад та становить 49,85 грн. (941 грн. : 151 год. x 2 x 4 год.).

Для обліку використання робочого часу (у тому числі у вихідні дні) використовуються

Табель обліку використання робочого часу за типовою формою № П-5, затвердженою наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489 (далі — Табель).

Для відображення використаного робочого часу за кожний день у

Табелі відведено два рядки: один — для проставляння умовних позначень видів витрат робочого часу; другий — для запису кількості годин за ними. Для заповнення Табеля передбачено літерні та цифрові коди використання працівниками робочого часу.

Підставою для внесення до

Табеля відміток про відпрацьований працівником час у вихідні дні або про надання працівнику як компенсації за роботу в ці дні іншого дня відпочинку повинні бути відповідні накази керівника.

Так, на підставі наказу про надання працівнику дня відпочинку за роботу у вихідний день поле напроти такого дня заповнюється як звичайний вихідний.

На підставі наказу про залучення працівника до роботи у вихідний день у Табелі проставляються години, фактично відпрацьовані цим працівником у цей день, і робиться відмітка «РВ» — години роботи у вихідні та святкові дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі