Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки для участі у виборчій кампанії

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ ВІДПУСТКИ ДЛЯ УЧАСТІ У ВИБОРЧІЙ КАМПАНІЇ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Працівник управління в жовтні 2010 року брав участь у виборчій кампанії на підставі ст. 55 Закону про вибори народних депутатів. Згідно із заявою працівника йому надано відпустку без збереження заробітної плати на 21 календарний день для участі у виборах.

Чи не є це порушенням ст. 26 Закону про відпустки, згідно з якою відпустка без збереження заробітної плати не повинна перевищувати 15 календарних днів?

(м. Миколаїв)

 

Частиною 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР

(далі — Закон про відпустки) встановлені види відпусток, на які мають право особи, що перебувають у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією. До них належать щорічні, соціальні відпустки, додаткова відпустка у зв’язку з навчанням, творча відпустка, а також відпустка без збереження заробітної плати.

Частиною 2 ст. 4 Закону про відпустки

визначено, що законодавством можуть установлюватися інші види відпусток.

Так, згідно з

ч. 2 ст. 55 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» від 10.07.2010 р. № 2487-VI (далі — Закон № 2487) кандидатам у депутати, на посаду сільського, селищного, міського голови не може бути відмовлено у звільненні на період передвиборної агітації від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.

Таким чином,

Законом № 2487 установлено додатковий вид відпустки працівникам, які беруть участь у виборчій кампанії. Такий вид відпустки не належить до жодного з видів відпусток, установлених ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Тривалість такої відпустки встановлено безпосередньо ч. 2 ст. 55 Закону № 2487, згідно з якою відпустка надається на період передвиборної агітації.

Відповідно до

абз. 1 ч. 2 ст. 47 Закону № 2487 місцева організація партії, кандидати в депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Передвиборна агітація закінчується о 24:00 останньої п’ятниці перед днем виборів.

Згідно з

абз. 2 ч. 6 ст. 41 та абз. 2 ч. 7 ст. 42 Закону № 2487 остаточне рішення про реєстрацію кандидатів у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови приймається територіальною виборчою комісією не пізніше ніж за 22 дні до дня виборів.

Таким чином, період передвиборної агітації становить не менше 21 календарного дня.

Використання неоплачуваної відпустки для участі у виборчій кампанії не позбавляє працівника права на надання відпустки без збереження заробітної плати, передбаченого ст. 25 і 26 Закону про відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі