Теми статей
Обрати теми

Якщо в загальноосвітній школі є класи з вечірньою формою навчання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯКЩО В ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ Є КЛАСИ З ВЕЧІРНЬОЮ ФОРМОЮ НАВЧАННЯ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

При денній загальноосвітній середній школі І — ІІІ рівнів функціонують 11 класів, а також три класи з чисельністю 107 учнів з вечірньою формою навчання.

1. Чи поширюються Методичні рекомендації з питань порядку формування штатів, доведені МОН у листі від 19.06.2001 р. № 1/9-234, на класи з вечірньою формою навчання на базі освітньої середньої школи? Чи можна ввести до штатного розпису посаду завідувача бібліотеки, ураховуючи три класи з вечірньою формою навчання (загальна кількість класів — 14)?

2. Чи мають право директор школи та лаборант на надбавку за вечірні класи?

3. Чи підвищується посадовий оклад педагогічним працівникам за роботу в класах з вечірньою формою навчання, які відпрацьовують години згідно з навчальним планом у виправному центрі (колонії)?

(м. Конотоп)

 

1.

Згідно зі ст. 45 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV штатні розписи державних та комунальних загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування й типів установлюються відповідним органом управління освітою на підставі типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених Міносвіти.

Наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205

було затверджено нові Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів, однак цей наказ набере чинності лише з 01.09.2012 р.

На сьогодні в цьому питанні слід керуватися

Методичними рекомендаціями з питань порядку формування штатів загальноосвітніх навчально-виховних закладів, які було доведено листом Міносвіти від 19.06.2001 р. № 1/9-234 (далі — Методичні рекомендації).

Однак ці

Методичні рекомендації поширюються на денні загальноосвітні школи всіх типів, ліцеї, гімназії та інші середні навчально-виховні заклади нового типу (абз. 2 Методичних рекомендацій).

Таким чином, можливості запровадити посаду завідувача бібліотеки, ураховуючи три класи з вечірньою формою навчання,

не передбачено.

2.

Умови оплати праці працівників навчальних закладів визначено наказом Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), а також Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до

абз. 2 п. 46 Інструкції № 102 за керівництво класами з очно-заочною формою навчання при денних загальноосвітніх школах директору здійснюється доплата в розмірі 25 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так само й лаборантам денних середніх загальноосвітніх навчальних закладів, які одночасно виконують обов’язки лаборантів фізичних та хімічних кабінетів вечірніх (змінних) середніх загальноосвітніх навчальних закладів, здійснюється

додаткова оплата в розмірі 5 % посадового окладу за кожен кабінет за умови, що у штаті цих шкіл не передбачено посади лаборантів (п. 59 Інструкції № 102).

Нагадаємо, що відповідно до

п.п. 5 п. 4 наказу № 557 преміювання керівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ, їх заступників, установлення їм надбавок і доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня в межах існуючих коштів на оплату праці.

Установлення надбавок і доплат працівникам навчальних закладів, установ освіти і наукових установ оформляється наказом керівника по установі.

3. Так, підвищується

. Відповідне підвищення передбачено в п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102, згідно з яким педагогічним працівникам у школах при виправно-трудових установах посадові оклади підвищуються на 20 %. Розмір підвищення посадового окладу за роботу в класах при виправно-трудових установах відображається в графі 7 тарифікаційного списку.

Відповідно до

абз. 1 п. 34 Інструкції № 102 в результаті підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати) утворюється новий посадовий оклад (ставка заробітної плати), що відображається в графі 8 тарифікаційного списку. Усі встановлені працівнику доплати й надбавки розраховуються виходячи з такого посадового окладу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі