Теми статей
Обрати теми

Збереження середньої заробітної плати за членами профспілки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗБЕРЕЖЕННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗА ЧЛЕНАМИ ПРОФСПІЛКИ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Згідно з колективним договором нашої установи голові профспілкової групи, не звільненому від своїх посадових обов’язків, за його заявою надається 6 годин на тиждень вільного від роботи часу зі збереженням середньої заробітної плати.

Як правильно розрахувати середню заробітну плату?

За рахунок яких коштів (загального або спеціального фонду кошторису чи за рахунок профспілки) здійснюється виплата середньої заробітної плати?

(м. Мукачеве)

 

Згідно з

ч. 6 ст. 252 КЗпП та ч. 6 ст. 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV (далі — Закон про профспілки) членам виборних профспілкових органів, не звільненим від своїх виробничих чи службових обов’язків, надається на умовах, передбачених колективним договором, вільний від роботи час зі збереженням середньої заробітної плати для участі в консультаціях і переговорах, виконання інших громадських обов’язків в інтересах трудового колективу, а також на час участі в роботі виборних профспілкових органів, але не менше двох годин на тиждень.

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, крім випадків її обчислення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, здійснюється згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Зокрема, у п.п. «в» п. 1 Порядку № 100 зазначено, що цей Порядок застосовується в разі виконання працівниками державних та громадських обов’язків.

Обчислення середньої заробітної плати, крім випадків оплати часу відпусток, відповідно до

п. 2 Порядку № 100 здійснюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата.

Згідно з

п. 8 Порядку № 100 нарахування виплат, які обчислюються виходячи з середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, здійснюються шляхом множення середньоденного (годинного)заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які має бути оплачено за середнім заробітком.

У свою чергу,

середньоденна (середньогодинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні (інший фактично відпрацьований період, що враховується) на число відпрацьованих робочих днів (годин).

Відповідно до вимог

Порядку № 100 при обчисленні сумарного заробітку за розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати слід ураховувати виплати, наведені в п. 3 Порядку № 100, та не враховувати виплати, наведені в п. 4 Порядку № 100.

Оскільки в цьому випадку за працівником зберігається середня заробітна плата

за години відсутності на роботі у зв’язку з виконанням громадських обов’язків, то необхідно розраховувати середньогодинну заробітну плату.

Приклад.

Працівнику, який є головою профспілкової групи, у квітні 2011 року надано 24 години вільного від роботи часу для виконання громадських обов’язків зі збереженням заробітної плати (по 6 годин на тиждень).

Згідно з п. 2 Порядку № 100 розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати є період з 01.02.2011 р. по 31.03.2011 р.

У розрахунковому періоді працівнику нараховано:

 

Дані

Розрахунковий період

Усього

Участь у розрахунку середньої зарплати

лютий

березень

Посадовий оклад, грн.

1200,00

1200,00

2400,00

Ураховується (п. 3 Порядку № 100)

Премія щомісячна*, грн.

300,00

300,00

600,00

Ураховується повністю (п. 3 Порядку № 100)

Середній заробіток за період виконання громадських обов’язків в інтересах трудового колективу, грн.

240,60

240,60

481,20

Не враховується (абз. 2 п. 4 Порядку № 100)**

Фактично відпрацьовано робочих годин у розрахунковому періоді, роб. год.

136

151

287

Норма робочого часу за графіком роботи установи, роб. год.

160

175

335

* Згідно з Положенням про преміювання премія нараховується в поточному місяці за попередній за фактично відпрацьований час.

** Відповідно до абз. 2 п. 4 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.

 

Розрахуємо середню заробітну плату за період виконання громадських обов’язків.

1. У розрахунковому періоді

робочі дні відпрацьовано повністю, тому щомісячна премія враховується повністю, тобто в розмірі 600,00 грн.

2. Сума заробітної плати, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, становить 3000,00 грн. (2400,00 грн. + 600,00 грн.).

3.

Середньогодинний заробіток складе 10,45 грн. (3000,00 грн. : 287 год.).

4. Кількість робочих годин, що припадають на період виконання громадських обов’язків, — 24 год. Середня заробітна плата за цей час складе

250,80 грн. (10,45 грн. х 24 роб. год.).

У КЗпП

та Законі про профспілки не передбачено, що збережена середня заробітна плата за час виконання громадських обов’язків в інтересах трудового колективу виплачується за рахунок коштів профспілки.

Середня заробітна плата виплачується працівнику за рахунок того самого джерела, що й заробітна плата. Якщо працівник отримує заробітну плату за рахунок коштів загального фонду кошторису, то середня заробітна плата виплачується з цього фонду. Відповідно якщо зарплату працівник отримує за рахунок коштів спеціального фонду кошторису, то і середня заробітна плата виплачується за рахунок коштів спецфонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі