Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку погодження Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та представництвами розміру плати за оренду державного майна

Редакція ББ
Наказ від 01.04.2011 р. № 502

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

Про затвердження Порядку погодження Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та представництвами розміру плати за оренду державного майна

Наказ від 01.04.2011 р. № 502

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.06.2011 р. за № 714/19452

 

Відповідно до пункту 2 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 р. № 786 (зі змінами), та з урахуванням вимог статті 287 Господарського кодексу України

наказую:

1. Затвердити Порядок погодження Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та представництвами розміру плати за оренду державного майна, що додається.

<…>

4. Цей наказ набирає чинності з 1 серпня 2011 року.

<…>

 

Голова Фонду О. Рябченко

ПОГОДЖЕНО

<…>

 

 

Затверджено наказом Фонду державного майна України від 01.04.2011 р. № 502

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.06.2011 р. за № 714/19452

Порядок погодження Фондом державного майна України,
його регіональними відділеннями та представництвами розміру плати за оренду державного майна

 

I. Загальні положення

1.1. Погодження розміру орендної плати здійснюється Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та представниц­твами (далі — органи приватизації) на виконання вимог пункту 2 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика), при зверненні державних підприємств, організацій (далі — підприємства) відповідно до встановлених законодавством обмежень.

1.2. При розгляді розрахунків орендної плати органи приватизації керуються вимогами Закону України «Про оренду державного та комунального майна» і Методики, а також роз’ясненнями, які надає Фонд державного майна України відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.95 р. № 786 «Про Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна».

1.3. Розрахунок плати за перший (базовий) місяць оренди державного нерухомого майна здійснюється за формою, наведеною в додатку до цього Порядку.

1.4. Вартість об’єктів оренди визначається відповідно до Методики оцінки об’єктів оренди, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.95 р. № 629 (із змінами) (далі — Методика оцінки). Період між датою оцінки майна і датою укладення договору оренди не може перевищувати шести місяців, якщо інший строк не передбачено звітом про оцінку майна.

 

II. Процедура погодження розміру орендної плати на підставі звернення підприємства як орендодавця державного майна

2.1. Для погодження розміру орендної плати орган приватизації має отримати від підприємства відповідне звернення з такими матеріалами:

розрахунок орендної плати за перший (базовий) місяць оренди, завізований керівником та головним бухгалтером підприємства (подається в чотирьох примірниках);

проект договору об’єкта оренди, завізований керівником підприємства;

висновки про умови договору оренди органу, уповноваженого управляти майном підприємства;

звіт про оцінку об’єкта оренди, висновок про вартість якого на підставі рецензування звіту затверджений органом, уповноваженим управляти майном підприємства, відповідно до вимог Методики оцінки, разом із рецензією на звіт.

2.2. У разі якщо органом, що управляє майном підприємства, є Кабінет Міністрів України, розгляд і рецензування звіту про оцінку об’єкта оренди забезпечуються підрозділом органу приватизації, який відповідає за питання оцінки майна (далі — підрозділ оцінки), якому підрозділ органу приватизації, який відповідає за укладення договорів оренди державного майна (далі — підрозділ оренди), направляє звіт про оцінку об’єкта оренди на рецензування. За результатами рецензування, яке не може тривати більше п’ятнадцяти робочих днів, підрозділ оцінки повертає підрозділу оренди:

звіт про оцінку об’єкта оренди;

рецензію на звіт про оцінку об’єкта оренди;

наказ про затвердження висновку про вартість об’єкта оренди, підписаний керівником органу приватизації або його заступником, який відповідає за питання оцінки майна, у разі відповідності загального висновку, що міститься у рецензії, абзацу другому або третьому пункту 67 Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 р. № 1440.

У разі встановлення неможливості застосування результатів оцінки звіт про оцінку об’єкта оренди разом з рецензією повертається підприємству для усунення виявлених недоліків.

2.3. Після отримання зазначених матеріалів від підприємства (а у випадку, передбаченому у пункті 2.2 цього розділу, — і від підрозділу оцінки) підрозділ оренди перевіряє комплектність цих матеріалів, перевіряє розрахунок орендної плати на відповідність вимогам Методики і у разі відповідності подає на погодження керівнику органу приватизації, а у разі його відсутності — його заступнику, який відповідає за питання оренди державного майна.

2.4. Погодження розміру орендної плати здійснюється органом приватизації протягом п’яти робочих днів з дати надходження звернення від підприємства. У разі надходження звернення від підприємства, управління майном якого здійснює Кабінет Міністрів України, погодження розміру орендної плати здійснюється протягом двадцяти робочих днів з дати надходження такого звернення.

2.5. У разі погодження розрахунку орендної плати підприємству надсилається лист, у якому повідом­ляється про:

погодження розміру орендної плати за перший (базовий) місяць оренди за умови дотримання зазначеного у проекті договору напряму використання майна та вимоги законодавства щодо обмеження загальної площі орендованих приміщень при укладенні підприємством як орендодавцем договорів оренди державного майна;

необхідність щомісячного коригування розміру орендної плати на індекс інфляції;

необхідність відповідного погодження всіх можливих змін розміру орендної плати;

необхідність відрахування належної частини орендної плати до Державного бюджету України.

До листа додається погоджений розрахунок орендної плати за перший (базовий) місяць оренди (у трьох примірниках).

2.6. У разі виявлення невідповідності розрахунку орендної плати Методиці такий розрахунок не погоджується і повертається підприємству разом з іншими документами та відповідним роз’ясненням причин відмови.

 

Заступник директора Департаменту
 з питань управління державним майном
та орендних відносин Я. Усенко

 

img 1

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

НОВИЙ ПОРЯДОК ПОГОДЖЕННЯ РОЗМІРУ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ

 

У зв’язку з прийняттям

Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин» від 21.04.2011 р. № 3269-VI (далі — Закон № 3269), яким було внесено зміни до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269) та до Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГКУ) // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 22, виникла необхідність приведення низки нормативно-правових актів у сфері орендних операцій у відповідність до вимог законодавства, що змінилося.

Згідно з

п. 2 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, розмір орендної плати визначається договором оренди між орендодавцем та орендарем. Якщо орендодавцем нерухомого майна (будівлі, споруди, приміщення) є державне підприємство, організація (у тому числі бюджетна установа), то розмір орендної плати має бути погоджений з Фондом держмайна, його регіональним відділенням і представництвом.

Як відомо,

Законом № 3269 було внесено зміни до ст. 287 ГКУ та ст. 5 Закону № 2269, у результаті яких врегульовано питання щодо повноважень бюджетних установ та організацій як орендодавців нерухомого майна. Тепер до орендодавців належать установи й організації, що надають в оренду нерухоме майно, загальна площа якого не перевищує 200 кв. м. Отже, починаючи з 24.05.2011 р. бюджетні установи та організації мають право надавати в оренду нерухоме майно (площею до 200 кв. м) без погодження з Фондом держмайна, а також виступають орендодавцями щодо іншого окремого індивідуально визначеного майна.

У зв’язку з цими змінами процедура погодження розміру орендної плати, установлена

Порядком надання Фондом державного майна, його регіональними відділеннями та представництвами дозволів державним підприємствам, організаціям на передачу в оренду цілісних майнових комплексів, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, затвердженим спільним наказом Фонду держмайна, Мінфіну та Мінекономіки від 04.05.2000 р. № 935/95/31, потребувала відповідного перегляду. Тому спільним наказом Фонду держмайна, Мінфіну та Мінекономіки від 01.04.2011 р. № 501/461/305 зазначений Порядок було скасовано.

Звернемо увагу на головні нововведення документа, що коментується:

— конкретизовано перелік документів, необхідних органу приватизації для погодження розміру орендної плати та укладення договору оренди;

— установлено обмежені (коротші) строки для затвердження та погодження розрахунків орендної плати, що дозволить істотно прискорити процедуру погодження в цілому;

— затверджено єдині форми для здійснення розрахунку плати за перший (базовий) місяць оренди як для нерухомого майна, так і для іншого окремого індивідуально визначеного майна, а також для цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів.

Порядок, що коментується, набрав чинності 01.08.2011 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі