Теми статей
Обрати теми

Щодо операцій, пов’язаних з придбанням та ремонтом автомобілів

Редакція ББ
Лист від 29.06.2011 р. № 17-06/1578-9213

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЕРАЦІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПРИДБАННЯМ ТА РЕМОНТОМ АВТОМОБІЛІВ

Лист від 29.06.2011 р. № 17-06/1578-9213

(витяг)

 

<…>

Загальні методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, нематеріальні активи, інші необоротні матеріальні активи та незавершене капітальне будівництво бюджетними установами визначені в Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженій наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 31.07.2000 р. за № 459/4680 (у редакції наказу Державного казначейства України від 21.02.2005 р. № 30) (далі — Інструкція).

Відповідно до Інструкції автомобіль є об’єктом обліку як транспортний засіб, який обліковується у складі необоротних активів за вартістю, яка включає витрати на його придбання.

У разі коли придбаний автомобіль з газовим обладнанням, то його вартість є складовою загальної суми витрат на придбання цього автомобіля.

Якщо придбаний автомобіль дообладнали газовим обладнанням, що призвело до додаткового укомплектування, то зазначені операції відповідно до пункту 1.6 Інструкції призведуть до зміни первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2009 р. за № 79/16095, придбання матеріалів, будівельних матеріалів, обладнання, інвентарю та інструментів для господарської діяльності, а також для благоустрою території проводиться за кодом економічної класифікації видатків 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» (1.3.1 — ґ).

Оплата послуг з поточного ремонту та технічного обслуговування обладнання, техніки, механізмів, локальної мережі, систем пожежогасіння, охоронної сигналізації тощо, оплата послуг з поточного ремонту будівель, приміщень тощо здійснюється за кодом економічної класифікації видатків 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)» (1.3.4 — з).

Застосування кодів економічної класифікації залежить від виду витрат та економічної сутності платежу.

Одночасно повідомляємо, що наказом Міністерства транспорту України від 30.03.98 р. № 102, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.04.98 р. за № 268/2708, затверджено Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, яким необхідно керуватись для віднесення видатків до поточного чи капітального ремонту.

 

Голова ліквідаційної комісії — перший заступник Голови О. Даневич

 

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

УСТАНОВЛЕННЯ ГАЗОВОГО ОБЛАДНАННЯ НА АВТОМОБІЛЬ:

ЯК ОБЛІКОВУВАТИ ВИТРАТИ

Відповідно до

Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64, зміна первісної вартості необоротних активів відбувається в разі, якщо установа здійснює роботи з добудови, дообладнання, реконструкції та модернізації необоротних активів, які привели до додаткового вкомплектування таких активів. Інакше кажучи, збільшення первісної вартості необоротних активів має місце при виконанні робіт, спрямованих на поліпшення експлуатаційних характеристик активів, у результаті яких вони набувають нових якостей.

Як зазначає Держказначейство в

листі, що коментується: якщо газове обладнання було придбано окремо від автомобіля, а потім на нього встановлено, то така операція є додатковим укомплектуванням необоротного активу. У цьому випадку вартість газового обладнання, установленого на автомобіль, підлягає віднесенню на збільшення первісної вартості такого автомобіля.

У разі якщо автомобіль, що придбавався, відразу було оснащено газовим обладнанням та його вартість

уключено до загальної вартості автомобіля , то ця вартість уключається до загальної суми витрат на придбання автомобіля.

Розглянемо такі приклади.

Приклад 1

. Бюджетною установою придбано автомобіль вартістю 120000 грн. (у тому числі ПДВ — 20000 грн.). На автомобіль установлено газове обладнання, вартість якого включена до загальної вартості автомобіля.

У бухгалтерському обліку ця операція відображається такими записами:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано автомобіль у складі необоротних активів

105

675

100000

Одночасно зроблено запис на створення фонду в необоротних активах

801 (802)

401

100000

2

Віднесено на фактичні видатки установи суму ПДВ

801 (802)

675

20000

3

Перераховано кошти постачальнику за автомобіль

675

321

120000

 

Приклад 2

. На балансі бюджетної установи перебуває службовий автомобіль. Прийнято рішення про встановлення на нього газового обладнання. Установа уклала договір з ТОВ «Газавто» на встановлення газового обладнання. Згідно з договором загальна вартість робіт з установлення газового обладнання на автомобіль — 3600 грн. (у тому числі ПДВ — 600 грн.). Роботи виконано згідно з договором, що підтверджено актом виконаних робіт.

У бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Списано на фактичні видатки вартість робіт з установлення газового обладнання на автомобіль (на підставі акта виконаних робіт)*

801 (802)

364 (675)

3600

2

Віднесено на збільшення первісної вартості** автомобіля вартість установлення газового обладнання (без ПДВ)

105

401

3000

3

Перераховано кошти ТОВ «Газавто» за виконані роботи

364 (675)

321

3600

 

* Якщо в підтвердних документах (договір, акт виконаних робіт) вартість робіт з дообладнання

зазначена однією сумою, яка включає вартість газового обладнання та вартість виконаних робіт, то первісна вартість необоротного активу збільшується на зазначену суму. У разі якщо установа придбаває окремо додаткове вкомплектування, то первісна вартість збільшується на вартість такого додаткового вкомплектування необоротних активів. На це Держказначейство звертало увагу в листі від 23.04.2008 р. № 3.4-04/1153-6784 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 27).

** Зміни в характеристиці об’єкта, пов’язані з його переобладнанням, відображаються в Акті приймання-здавання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів за типовою формою № ОЗ-2 (бюджет). Крім того, вартість робіт з дообладнання має бути відображена в Інвентарній картці обліку основних засобів у бюджетних установах за типовою формою № ОЗ-6 (бюджет). До Інвентарної картки також уносять усі якісні та кількісні зміни в характеристиці об’єкта, що відбулися в результаті його дообладнання.

 

У

листі, що коментується, Держказначейство вказує на те, що оплату послуг з проведення поточного ремонту та технічного обслуговування обладнання, техніки, механізмів тощо установи здійснюють за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)». При цьому особливу увагу автори листа звертають на те, що бюджетні установи при віднесенні витрат до поточного та капітального ремонтів повинні керуватися Положенням про технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженим наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102.

Оскільки цим

Положенням передбачено, що до поточного ремонту транспортного засобу належать роботи, пов’язані з одночасною заміною не більше ніж двох базових агрегатів (крім кузова та рами), то роботи, пов’язані з установленням газового обладнання на автомобіль, слід вважати поточним ремонтом. У зв’язку з цим оплату вартості робіт з установлення газового обладнання на автомобіль установи здійснюють за КЕКВ 1134.

Якщо установа самостійно придбаває газове обладнання для переобладнання автомобіля, то видатки на купівлю такого обладнання здійснюють за КЕКВ 1131.

Також слід звернути увагу на те, що після переобладнання та встановлення газового обладнання автомобіль потрібно

перереєструвати в органах ДАІ. Згідно з п. 35 Правил державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджених постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388, у разі заміни на автотранс­порті двигуна або кузова, інших вузлів та агрегатів, що мають ідентифікаційні номери, а також кольору, марки або моделі транс­портного засобу в результаті переобладнання, проводиться перереєстрація такого транспортного засобу. Перереєстрація проводиться на підставі документів, що підтверджують відповідність транс­портного засобу вимогам безпеки дорожнього руху, та документів, що підтверджують правомірність здійснення переобладнання автомобіля. Після проходження перереєстрації свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу підлягає заміні на загальних підставах. У цьому випадку у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу в додаткових відмітках має бути зазначено «Установлено ГБО».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі