Теми статей
Обрати теми

Виплата компенсації донорам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА КОМПЕНСАЦІЇ ДОНОРАМ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

До 01.01.2011 р. на балансі сільської ради знаходились заклади охорони здоров’я. За КФК 0803000 (КЕКВ 1132) сільська рада виплачувала грошову компенсацію донорам за здавання крові. З 01.01.2011 р. заклади охорони здоров’я передані до районного бюджету.

Чи може зараз сільська рада проводити виплату грошової компенсації донорам за здану кров та за якими КФК і КЕКВ?

(Волинська обл.)

Відносини, пов’язані з розвитком донорства крові та її компонентів, забезпеченням комплексу соціальних, економічних, правових і медичних заходів щодо організації донорства в Україні та задоволенням потреб охорони здоров’я в донорській крові, її компонентах і препаратах регулює

Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР (далі — Закон про донорство).

Відповідно до

ст. 2 Закону про донорство донорство крові та її компонентів — це добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання у нау­кових дослідженнях.

За особистим визначенням донора давання крові та (або) її компонентів може здійснюватися

безоплатно або з оплатою, порядок якої встановлюється Кабміном. На цей час діє Порядок оплати давання донорами крові та (або) її компонентів, затверджений постановою КМУ від 27.12.2006 р. № 1821 (далі — Порядок № 1821).

Як визначено у

ст. 9 Закону про донорство в день давання крові та (або) її компонентів донор забезпечується безкоштовними сніданком та обідом за рахунок коштів закладу охорони здоров’я, що здійснює взяття у донора крові та (або) її компонентів. При цьому слід користуватись Нормами харчування донора в день здавання крові та (або) її компонентів, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.04.98 р. № 101.

Вартість наборів продуктів для харчування донорів установлюється Радою Міністрів АР Крим, органами державної виконавчої влади областей, міст Києва та Севастополя. Така вартість установлюється, як правило, на підставі статистичних даних щодо вартості продуктів харчування в конкретних регіонах.

У разі неможливості забезпечення таким харчуванням відповідний заклад охорони здоров’я

має відшкодувати донору готівкову вартість відповідних наборів харчування.

Якщо давання крові здійснюється за плату, то відповідно до

п. 2 Порядку № 1821 оплату давання донорами крові та (або) її компонентів здійснюють спеціалізовані установи і заклади переливання крові та відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я, в яких донор здавав кров та (або) її компоненти.

Таким чином, ураховуючи вищезазначене, плата донорові за здавання крові, а також відшкодування вартості продуктів для харчування донорів

здійснюється безпосередньо закладами охорони здоров’я, які приймають кров від донорів.

Проведення оплати донорам іншими установами та закладами, а також органами місцевого самоврядування чинним законодавством не передбачено. Тому сільська рада, в якої на теперішній час немає на балансі закладів охорони здоров’я, виплачувати грошову компенсацію донорам за здану ними кров не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі