ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ РІЗНОГО ВІКУ В ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОМУ ЗАКЛАДІ
Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Наш лікувально-профілактичний заклад складає картки-розкладки відповідно до даних довідника з дієтології 1981 року випуску за редакцією академіка АМН СРСР О. О. Покровського, на підставі яких формується меню по дієтстолах для харчування хворих дітей. У стаціонарі лікарні на лікуванні перебувають діти від народження до 18 років.
Чи потрібно в нашому лікувальному закладі розробляти меню з різним виходом страв за віковими групами дітей?
(м. Львів)
Дитячі лікарні обов’язково мають забезпечувати дітей, які перебувають на лікуванні, відповідним харчуванням.
Норми харчування дітей у дитячих лікарнях регламентує
наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333 (далі — наказ № 333).Цей
наказ застосовується на території України відповідно до вказівки Міністерства охорони здоров’я України «Про доведення Переліку наказів МОЗ СРСР, які застосовуються в Україні» від 28.05.96 р. № 165.На жаль, на сьогодні ніяких інших нормативних документів щодо норм харчування дітей у лікувальних закладах
не існує.Зауважимо, що норми продуктів харчування дітей у
наказі № 333 є загальними для всіх вікових категорій, що ускладнює задачу кухарів та дієтсестер, адже кількість споживання їжі, наприклад, грудною дитиною та дитиною віком 18 років дуже різниться.Норми харчування дітей з розбивкою за віком існують лише для спеціальних закладів охорони здоров’я. Наприклад, протитуберкульозні заклади керуються
Нормами харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу, у протитуберкульозних закладах (грамів брутто на день на одного хворого або інфікованого), затвердженими постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1752, в яких норми харчування дітей передбачені для кожної вікової групи.Але в різноманітних збірниках, довідниках та в іншій спеціальній літературі щодо дитячого харчування існують норми продуктів харчування за віком.
Для прикладу наведемо такі норми, передбачені у збірнику «Харчування дітей» за редакцією доктора медичних наук, професора В. Д. Отт (автори — М. І. Снігур та З. Т. Корешкова. — Київ: «Радянська школа», 1988 рік):
Страва | Вік | ||||
1 — 1,5 | 1,5 — 3 | 3 — 7 | 7 — 11 | 11 — 14 | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Сніданок | |||||
Каша або овочева страва | 150 | 200 | 200 | 300 | 350 |
Кава, чай, молоко | 150 | 150 | 200 | 200 | 200 |
Обід | |||||
Салат | — | 50 | 60 | 75 | 90 |
Супи, бульйони | 100 | 150 | 250 | 300 | 400 |
М’ясна котлета, суфле | 50 | 60 | 80 | 100 | 120 |
Гарнір | 100 | 120 | 120 | 150 | 200 |
Компот, кисіль | 100 | 150 | 180 | 200 | 200 |
Полуденок | |||||
Кефір, молоко | 150 | 200 | 200 | 200 | 200 |
Печиво, булка | 15 | 15/45 | 25/60 | 100 | 100 |
Фрукти | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Вечеря | |||||
Овочева страва або каша | 180 | 200 | 200 | 300 | 350 |
Молоко, кефір | 100 | 150 | 200 | 200 | 200 |
Хліб на цілий день | |||||
Пшеничний | 40 | 60 | 110 | 70 | 100 |
Житній | 10 | 30 | 60 | 150 | 200 |
Якщо збірник дитячого харчування, яким користується ваш лікувально-профілактичний заклад, не містить розбивки норм харчування за віковими ознаками, то ви можете звернутись до іншого збірника, наприклад того, що ми навели вище.
У будь-якому разі, який би збірник з дитячого харчування ви для себе не обрали, гранична кількість продуктів харчування
повинна відповідати нормам, наведеним у наказі № 333, бо цей наказ на сьогодні є єдиним нормативним документом з цього питання, за винятком спеціалізованих дитячих закладів, для яких існують свої специфічні нормативні документи.