Теми статей
Обрати теми

Надання щорічної відпустки працівнику, якого відсторонено від посади

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ПРАЦІВНИКУ, ЯКОГО ВІДСТОРОНЕНО ВІД ПОСАДИ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Керівника районної лікарні відсторонено від посади у зв’язку з відкриттям кримінальної справи.

Чи має він право на щорічну відпустку, якщо відбуваються судові засідання у справі?

(Вінницька обл.)

 

Згідно зі

ст. 147 Кримінально-процесуального кодексу в разі притягнення посадової особи до кримінальної відповідальності за посадовий злочин, а також якщо ця особа притягується до відповідальності за інший злочин і може негативно впливати на хід досудового або судового слідства, слідчий зобов’язаний відсторонити його від посади, про що виносить мотивовану постанову.

Відсторонення від посади здійснюється за санкцією прокурора або його заступника. Копія постанови направляється для виконання за місцем роботи (служби) звинуваченого.

Власник або уповноважений ним орган (роботодавець) зобов’язаний виконати постанову слідчого про відсторонення від роботи, тобто видати відповідний наказ про відсторонення від посади, який є підставою для відсторонення працівника від роботи.

У період відсторонення працівник не має права виконувати будь-які обов’язки за посадою, однак його можна перевести на цей час на іншу роботу (за його згодою).

Таким чином, при відстороненні від роботи за постановою слідчого трудові відносини з працівником не припиняються, але працівник тимчасово не допускається до роботи та заробітна плата в цей період йому не виплачується.

Відповідно до

ст. 2 і 3 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду» від 01.12.94 р. № 266/94-ВР (далі — Закон № 266) при винесенні виправдувального вироку суду, закритті справи через відсутність складу злочину громадянину відшкодовуються заробіток та інші грошові доходи, втрачені ним унаслідок незаконних дій.

Строк перебування під вартою, строк відбуття покарання, а також час, протягом якого громадянин не працював у зв’язку з незаконним відстороненням від роботи (посади), зараховується як до загального трудового стажу, так і до стажу роботи за спеціальністю, стажу державної служби, безперервного стажу (

ст. 7 Закону № 266).

Відповідно до

ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховується також час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалося місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, викликаного незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

Отже, період відсторонення працівника від роботи можна зарахувати до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, у разі винесення судом виправдувального рішення, на підставі якого працівнику за цей період буде відшкодовано заробіток та інші грошові доходи, втрачені ним унаслідок незаконних дій.

Якщо таке рішення не винесено, працівник має право на щорічну відпустку за робочий період до дати відсторонення від посади у зв’язку з проведенням досудового слідства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі