Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ під час закупівлі енергоносіїв та палива

Редакція ББ
Лист від 09.06.2011 р. № 17-04/1480-8195

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС ЗАКУПІВЛІ ЕНЕРГОНОСІЇВ ТА ПАЛИВА

Лист від 09.06.2011 р. № 17-04/1480-8195 /p>

((витяг)

 

<…>

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2009 р. за № 79/16095, видатки на придбання пально-мастильних матеріалів здійснюються за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» (1.3.1 — «к»).

За кодом 1166 «Оплата інших енергоносіїв» здійснюється оплата інших енергоносіїв: дров, наф­топродуктів, торфу, вугілля, природних енергетичних ресурсів (ядерна, гідравлічна, геотермальна енергія) тощо (1.6.6).

Якщо бюджетна установа закуповує пальне для транспортного засобу та дизель-генератора, то з метою дотримання вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» і недопущення поділу предмета закупівлі на частини, а також дотримання загальновстановлених вимог до обліку запасів, видатки мають здійснюватись за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування».

 

ГГолова ліквідаційної комісії —
перший заступник Голови О. Даневич

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПРИДБАННЯ ПАЛива ТА ЕНЕРГОНОСІЇВ:
 ЗА ЯКИМ КЕКВ ЗДІЙСНЮВАТИ ВИДАТКИ

Питання щодо правильності застосування КЕКВ у разі придбання різноманітних видів паливно-мастильних матеріалів (ПММ) стосується, перш за все, тих установ, які придбавають паливо для заправки транспортних засобів та дизель-генераторів.

Пов’язано це з тим, що для нафтопродуктів

Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, передбачено, зокрема, застосування таких КЕКВ:

1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» — у разі придбання ПММ (у тому числі для транспортних засобів спеціального призначення), талонів, смарт-карт;

1166 «Оплата інших енергоносіїв» — при здійсненні видатків на оплату інших енергоносіїв: дров, нафтопродуктів, торфу, вугілля, природних енергетичних ресурсів (ядерна, гідравлічна, геотермальна енергія тощо).

Відтак виникає запитання: як правильно класифікувати паливо, придбане для заправки транс­портних засобів та дизель-генераторів? Вважати таке паливо ПММ чи енергоносіями?

Свого часу Український науково-дослідний інститут стандартизації, сертифікації та інформатики в

листі від 21.02.2002 р. № 18/7-207 зазначав, що термін «паливно-мастильні матеріали» не стандартизований на державному рівні. При цьому фахівці цього інституту вважали, що до ПММ належать матеріали (пальне для двигунів, олії, мастила), призначені для транспортних засобів та сільськогосподарської техніки.

Також свою думку з цього питання висловлював і Держкомпідприємництва. Так, у

листі від 05.09.2001 р. № 1-221/5477 він вказував на те, що ПММ — це, зокрема, автомобільний бензин, дизельне паливо , олії та мастила, а в листі від 14.12.2004 р. № 8727 зазначав, що «паливо» — загальне поняття, яким позначають матеріали, що використовуються як джерело енергії. Паливо (пальне) використовують для двигунів внутрішнього згорання.

Виходить, якщо паливо (пальне), яке придбавається бюджетною установою, використовується для заправки двигунів внутрішнього згорання транспортних засобів та дизель-генераторів, то тоді його можна віднести до ПММ. Мабуть, ґрунтуючись саме на цьому, Держказначейство в

листі, який коментується, доходить висновку про те, що оплата палива (пального) для транспортних засобів і дизель-генераторів здійснюється за КЕКВ 1131. Також за цим кодом установи здійснюють видатки на придбання скрапленого (балонного) газу для транспортних засобів (див. лист Держказначейства від 14.06.2010 р. № 17-04/1482-10456.

Щодо КЕКВ 1166 «Оплата інших енергоносіїв», то цей код застосовується при здійсненні видатків установи на придбання палива для господарських потреб, що

є джерелом енергії, зокрема для опалювання, виробництва електроенергії. Визначення терміна «енергоносії» наведено в Законі України «Про теплопостачання» від 02.06.2005 р. № 2633-IV. Так, до енергоносіїв належать органічне паливо, електроенергія, нетрадиційні та відновлювальні види енергії, вторинні енергетичні ресурси.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі