Теми статей
Обрати теми

Щодо фінансування позашкільних навчальних закладів

Редакція ББ
Лист від 28.12.2010 р. № 1/9-944

Міністерство освіти і науки україни

Щодо фінансування позашкільних навчальних закладів

Лист від 28.12.2010 р. № 1/9-944

 

Міністерство освіти і науки звертається з приводу особливості фінансування позашкільної освіти у 2011 році.

З 01.01.2011 р. набуває чинності Бюджетний кодекс України, прийнятий у 2010 році. Звертаємо увагу на те, що статтями 89 і 90 Бюджетного кодексу України до видатків, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення, з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, включено позашкільну освіту, а саме: заходи районного значення з позашкільної роботи з дітьми (підпункт «д» пункту 1 частини першої статті 89) і заходи республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення з позашкільної роботи з дітьми (підпункт «ґ» пункту 1 частини першої статті 90).

При цьому зазначаємо, що у статті 89

мова йде лише про видатки на заходи районного значення з позашкільної роботи з дітьми, а видатки на заходи міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Слід зазначити, що до видатків місцевих бюджетів, які не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, віднесено й видатки на позашкільну освіту (стаття 91 Бюджетного кодексу).

Тобто утримання позашкільних навчальних закладів (крім заходів районного значення та заходів республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення з позашкільної роботи з дітьми) здійснюється органами місцевого самоврядування самостійно, виходячи з обсягів таких доходів і власних пріоритетів у їх розподілі.

Міністерство освіти і науки просить при розподілі видатків враховувати наступне.

1. Форми організації позашкільної освіти визначено в Законі України «Про позашкільну освіту» (частина перша статті 18), а також у Положенні про позашкільний навчальний заклад, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2010 р. № 433 (із змінами). Серед заходів, що фінансуються з районних бюджетів; бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного бюджетів; бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів: конференції, олімпіади, спортивні змагання, виставки, конкурси, походи, екскурсії, експедиції та інші масові заходи. Статутом позашкільного навчального закладу можуть передбачатись й інші форми організації позашкільної освіти.

2. Відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, кількість учнів, які брали участь у масових заходах, що проводились позашкільними закладами, а також в екскурсійно-туристичних заходах на екскурсійно-туристичних базах, у профільних таборах, на базах відпочинку, оздоровлення, враховується за середньорічною кількістю учнів, які брали участь у заходах протягом попереднього календарного року.

Одночасно інформуємо, що з метою забезпечення стабільності функціонування позашкільних навчальних закладів, а саме розвитку їх навчальної, матеріально-технічної бази та створення умов для надання якісної позашкільної освіти Міністерством освіти і науки підготовлено в порядку законодавчої ініціативи проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», який в установленому порядку подано на погодження Міністерству фінансів.

<…>

 

Заступник Міністра І. Зайцева

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі