Теми статей
Обрати теми

Фінансування позашкільних навчальних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ФІНАНСУВАННЯ ПОЗАШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Галина ПРОНЬКІНА, перший заступник начальника Головного фінансового управління Харківської облдержадміністрації

 

Позашкільний навчальний заклад — Районний центр дитячої та юнацької творчості — здійснює гурткову роботу з сільськими дітьми на базі загальноосвітніх закладів району. Видатками на утримання закладу є заробітна плата керівника закладу та керівників гуртків з нарахуваннями, придбання матеріалів для роботи гуртків, оплата комунальних послуг, енергоносіїв тощо.

За рахунок яких видатків — визначених ст. 89 чи 91 БКУ — потрібно утримувати такий позашкільний заклад?

Чи може відділ освіти районної державної адміністрації за рахунок коштів, які враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів на позашкільну освіту, здійснювати видатки на участь учнів в обласних та республіканських заходах: конкурсах, спортивних змаганнях, олімпіадах, концертах, фестивалях, екскурсіях, виставках (проїзд та харчування)?

(Полтавська обл.)

 

Згідно зі

ст. 26 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III фінансування державних і комунальних позашкільних навчальних закладів здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів. Фінансування державних, комунальних позашкільних навчальних закладів може здійснюватися також за рахунок додаткових джерел фінансування, не заборонених законодавством України.

Відповідно до

п. 1 ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Нагадаємо, що

до 01.01.2011 р. ст. 91 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III передбачала, що видатки на утримання позашкільних навчальних закладів здійснюються за рахунок частини доходів місцевих бюджетів, які не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, що створювало проблему у фінансуванні позашкільних навчальних закладів. Так, у ст. 89 та 90 цього Кодексу не передбачалося міжбюджетного трансферту для коригування видатків місцевих бюджетів, що здійснюються на утримання позашкільних навчальних закладів, тобто видатки на утримання таких закладів були виключно компетенцією місцевих бюджетів.

З 01.01.2011 р.

набрав чинності Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Статтями 89

та 90 БКУ до видатків, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського АР Крим і обласного значення, з бюджету АР Крим та обласних бюджетів і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, уключено позашкільну освіту, а саме: заходи районного значення з позашкільної роботи з дітьми (п.п. «д» п. 1 ч. 1 ст. 89 БКУ) і заходи республіканського АР Крим та обласного значення з позашкільної роботи з дітьми (п.п. «ґ» п. 1 ч. 1 ст. 90 БКУ).

Зазначимо, що

ст. 89 БКУ щодо фінансування видатків, які здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст обласного значення, видатки передбачено лише для районних заходів, а видатки на заходи міст республіканського та обласного значення не враховано. На це звернуло увагу й Міносвіти в листі від 28.12.2010 р. № 1/9-944 (див. с. 12 цього номера).

Тому здійснення видатків на участь учнів в

обласних та республіканських заходах: конкурсах, спортивних змаганнях, олімпіадах, концертах, фестивалях, екскурсіях, виставках (проїзд та харчування), за рахунок видатків, які враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів на позашкільну освіту, наразі не відповідає вимогам БКУ.

Що стосується питання

утримання позашкільних закладів (у нашому випадку Районного центру дитячої та юнацької творчості), то, як і раніше, відповідно до ст. 91 БКУ видатки на утримання позашкільних навчальних закладів здійснюються за рахунок частини доходів місцевих бюджетів, які не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів. Розподіл видатків здійснюється органами місцевого самоврядування самостійно, виходячи з обсягів таких доходів та власних пріоритетів у їх розподілі.

Додамо також, що в порядку законодавчої ініціативи Міносвіти підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» в частині фінансування позашкільних навчальних закладів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі