Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років медичним працівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування централізованих заходів департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Чи має право на встановлення надбавки за вислугу років медичний статистик клінічної туберкульозної лікарні, який не має медичної освіти, а лише середньотехнічну (економічний технікум), та працює на цій поосаді 5,5 року?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

постанови КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12. 2009 р. № 1418 лікарям та працівникам з числа фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я з 1 січня 2010 року встановлюється надбавка за вислугу років у розмірі від 10 до 30 % до посадового окладу залежно від стажу роботи (понад 3 роки — 10 %; понад 10 років — 20 %; понад 20 років — 30 %).

Фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою призначаються на посади середнього медичного персоналу у закладах охорони здоров’я згідно з вимогами

наказу МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 (далі — наказ № 195). Зокрема, обіймати посаду статистика медичного мають право фахівці з економічною, економіко-статистичною, інженерно-економічною і статистичною освітою після закінчення середнього спеціального навчального закладу, вищого навчального закладу із строком навчання 4 роки і більше. Відповідно до п. 1 приміток до розд. ІІІ наказу № 195 фахівці з середньою спеціальною освітою, що допущені до роботи в установах охорони здоров’я до 1 січня 1993 року відповідно на посадах середніх медичних і фармацевтичних працівників, у порядку, передбаченому наказами МОЗ СРСР від 09.09.64 р. № 496 (додаток 3), від 21.10.74 р. № 990 і від 13.07.89 р. № 418, зберігають право на допуск до роботи на посадах, які вони обіймали на 01.01.93 р.; подальший перехід на інші посади можливий тільки відповідно до вимог наказу № 195.

Таким чином, статистик медичний має право на встановлення надбавки за вислугу років та зарахування часу роботи на цій посаді до стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років, тільки у разі прийняття його на вказану посаду відповідно до вимог

наказу № 195.

У вашому випадку працівник, який обіймає посаду статистика медичного, має право на встановлення надбавки за вислугу років*.

* Див. також лист МОЗ від 02.02.2011 р. № 10.02.2011/308 на с. 10 цього номера газети.

 

Чи зараховується до стажу для нарахування надбавки за вислугу років сестрі медичній період роботи на медичних посадах у закладах Російської Федерації різного підпорядкування?

Чи може цей період бути зарахований до стажу відповідно до ст. 4 Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів, яку ратифіковано Законом України від 11.07.95 р. № 290/95-ВР?

(м. Київ)

 

Виплату надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям із базовою та неповною вищою медичною освітою запроваджено

постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418).

До стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається, зокрема:

— час роботи у

державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у п. 3 Порядку № 1418;

— час роботи у будь-яких

державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, визначених у п. 3 цього Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Уключення до стажу для встановлення надбавки за вислугу років періоду роботи в медичних закладах Російської Федерації

Порядком № 1418 не передбачено.

Дійсно, згідно зі

ст. 4 Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів, яку ратифіковано Законом України від 11.07.95 р. № 290/95-ВР, «…кожна зі Сторін визнає (без легалізації) дипломи, свідоцтва про освіту, відповідні документи про надання звання, розряду, кваліфікації та інші необхідні для здійснення трудової діяльності документи та завірений у встановленому на території Сторони виїзду порядку їх переклад державною мовою Сторони працевлаштування чи російською мовою.

Трудовий стаж, уключаючи стаж на пільгових засадах і за фахом, взаємно визнається Сторонами».

Проте в питаннях щодо встановлення надбавки за вислугу років слід керуватися виключно вимогами

Порядку № 1418 , яким, як було зазначено раніше, уключення до стажу для встановлення надбавки за вислугу років періоду роботи в медичних закладах Російської Федерації не передбачено .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі