Теми статей
Обрати теми

Відповіді на запитання щодо виплати надбавки за постановою КМУ № 373

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ЩОДО ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ПОСТАНОВОЮ КМУ № 373

 

Олена МОРЄВА, консультант

 

У Будинку дитячої та юнацької творчості на посаді балетмейстера працює особа, яка має вищу педагогічну освіту. Чи повинна нараховуватися їй надбавка за постановою КМУ № 373?

 

Ні

, така надбавка зазначеній особі не повинна нараховуватися.

Згідно з

постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373) право на отримання надбавки в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) мають педагогічні працівники, перелік посад яких затверджений постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

Указаний

Перелік не містить посади балетмейстера, хоча заклад, в якому працює зазначена особа, є позашкільним закладом освіти.

Балетмейстер будинку дитячої та юнацької творчості належить не до педагогічних працівників, а до працівників культури, і заробітна плата йому виплачується відповідно до

наказу Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745. Отже, балетмейстер, як працівник культури, права на отримання надбавки за постановою № 373 не має.

 

Чи мають право на надбавку за постановою № 373 тренери-викладачі, інст­руктори-методисти, акомпаніатори, керівники дитячо-юнацьких спортивних шкіл і їх заступники?

 

Згідно з

ч. 3 ст. 12 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III дитячо-юнацькі спортивні школи олімпійського резерву, спортивні школи та інші заклади фізкультури і спорту віднесені до позашкільних навчальних закладів і включені до Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433.

Умови оплати праці працівників цих закладів, як-то керівників, їх заступників, тренерів-викладачів, тренерів-методистів, інструкторів-методистів, акомпаніаторів та інших, визначено

наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів і організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Постановою № 373 з 1 вересня передбачено встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування, які обіймають посади, включені до Переліку № 963.

У

Переліку № 963 зазначені тільки посади керівника позашкільного навчального закладу (на якого поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти), його заступників з навчальної, виховної, навчально-виховної, методичної, виробничої, навчально-методичної, навчально-виробничої роботи.

Ці посади хоча і значаться у

Переліку № 963, однак до педагогічних їх не можна віднести, оскільки однією з вимог постанови № 373 є те, що на вказаних працівників мають поширюватися умови оплати праці працівників установ і закладів освіти. Оскільки оплата праці названих вище працівників здійснюється за наказом № 2097, то надбавка, передбачена постановою № 373, їм не може виплачуватися. На належність указаних закладів до спортивних зазначено також у Державному класифікаторі галузей народного господарства України, затвердженому наказом Держкомстандарту від 22.10.96 р. № 441, в якому вказано, що діяльність спортивних шкіл усіх типів незалежно від відомчого підпорядкування віднесено до розд. 926 «Діяльність у галузі спорту».

 

Чи встановлювати надбавку за постановою КМУ № 373 директорам та заступникам директорів дитячих шкіл мистецтв?

 

Згідно з

Положенням про початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (школу естетичного виховання), затвердженим наказом Мінкультури від 06.08.2001 р. № 523, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музична, художня, хореографічна, театральна, хорова, мистецтв та інші) є початковою ланкою спеціальної мистецької освіти, належать до системи позашкільної освіти, засновуються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування на державній та комунальній формах власності.

Заробітна плата працівникам дитячої школи мистецтв виплачується згідно з

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Постановою № 373

з 1 вересня передбачено встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування, які обіймають посади, включені до Переліку № 963.

У

Переліку № 963 зазначені тільки посади керівника позашкільного навчального закладу (на якого поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти), його заступників з навчальної, виховної, навчально-виховної, методичної, виробничої, навчально-методичної, навчально-виробничої роботи.

Оскільки на директора дитячої школи мистецтв, його заступника з навчально-виховної роботи поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти, то

таким працівникам установлюється надбавка, передбачена постановою № 373, за обійманою ними посадою.

Якщо такі працівники закладу, крім своєї основ­ної роботи за посадою, у тому самому навчальному закладі ведуть викладацьку роботу чи заняття з гуртками відповідно до

п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 , то надбавка нараховуватиметься також і на викладацькі (гурткові) години (див. лист МОНмолодьспорту від 25.05.2011 р. № 1/9-385 // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 21).

 

У дошкільних навчальних закладах вихователі та музичні керівники одержують доплату за перевищення планової наповнюваності груп.

Чи враховувати суму такої доплати при обчисленні надбавки за постановою № 373?

 

Пунктом

52 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, передбачено встановлення доплати за перевищення планової наповнюваності груп вихователям, вчителям-логопедам (вчителям-дефектологам), музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, помічникам вихователів дошкільних закладів. Доплата проводиться за фактичну кількість дітей, що відвідували групи понад установлену норму напов­нюваності за минулий місяць, виходячи зі ставки заробітної плати (посадового окладу) відповідного працівника.

Згідно зі

ст. 14 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-ІІІ наповнюваність груп у дошкільних навчальних закладах становить: для дітей віком до одного року — 10 осіб; від одного до трьох років — 15 осіб; від трьох до шести (семи) років — 20 осіб; у змішаних групах — 15 осіб; з короткотривалим і цілодобовим перебуванням — до 10 осіб; в оздоровчий період — 15 осіб.

Згідно з роз’ясненнями, наданими в

листі МОНмолодьспорту від 25.05.2011 р. № 385, надбавка за постановою № 373 встановлюється до посадового окладу (ставки заробітної плати, у тому числі годинної). Отже, нарахування зазначеної надбавки на суму доплати за перевищення планової наповнюваності груп постановою № 373 не передбачено.

 

У газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 30 на с. 26 роз’яснено, що директору центру соціальної реабілітації дітей не встановлюється надбавка за престижність, тому що його посада не віднесена до педагогічних. Чи це правильно?

Чи має право на таку надбавку завідувач притулку для дітей та директор центру соціально-психологічної реабілітації дітей?

 

У консультації, про яку йдеться мова в запитанні, надано роз’яснення стосовно встановлення надбавки, передбаченої

постановою № 373, директору центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Зазначимо, що посада директора центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів не належить до педагогічних посад, визначених

Переліком № 963. Незважаючи на те, що такі установи можуть надавати соціально-педагогічні послуги, безпосередня діяльність та посадові обов’язки директора не пов’язані із навчальним та навчально-виховним процесом, а отже, надання йому статусу педагогічного працівника не відповідає чинним законодавчим та нормативно-правовим актам. На це звертало увагу й Мінпраці у листі від 14.07.2008 р. № 456/13/84-08. Тому право на надбавку за престижність директор центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів не має.

Що стосується завідувача притулку для дітей служби у справах дітей та директора центру соціально-психологічної реабілітації дітей, то такі посади віднесено до педагогічних відповідно до Переліку № 963. Тому таким працівникам установлюється надбавка, передбачена постановою № 373.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі