Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель

Редакція ББ
Лист від 24.10.2011 р. № 3303-25/13212-08

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ

Лист від 24.10.2011 р. № 3303-25/13212-08

 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розглянуло звернення <…> щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель та повідомляє.

До 30.07.2010 р. діяло Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти (далі — Положення), затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921 (зі змінами), відповідно до якої на Мінекономіки були покладені функції уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Необхідно зазначити, що основні функції Мінекономіки як спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти було визначено в пункті 10 Положення. Однією з таких функцій Мінекономіки було погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника (підпункт 4 пункту 10 Положення).

Лист-погодження Міністерством видавався на підставі документів, наданих замовником, в пoрядку, який передбачався наказом Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 64 «Про затвердження Порядку погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника».

Пунктом 82 Положення було передбачено, що закупівля в одного учасника — це процедура, відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю з учасником після проведення з ним переговорів.

Таким чином, лист-погодження давав право замовнику застосувати процедуру закупівлі, тобто розпочати переговори з учасником та укласти з ним договір про закупівлю.

Тому Мінекономіки було надано роз’яснення від 06.02.2009 р. № 3303-27/48, відповідно до якого при застосуванні процедури закупівлі в одного учасника початком процедури є дата отримання відповідного погодження уповноваженим органом, що повністю відповідає нормам Положення та нормативно-правовим актам, розробленим на його виконання.

На даний час правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти встановлює Закон України «Про здійснення державних закупівель» (зі змінами) (далі — Закон).

Звертаємо увагу, що цим Законом передбачений певний порядок публікації документів щодо проведення процедур закупівель, який був відсутній у Положенні, зокрема процедури закупівлі в одного учасника.

При цьому статтею 39 Закону встановлена імперативна норма щодо необхідності замовника забезпечити публікацію у державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та розміщення на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до статті 10 цього Закону інформацію про застосування процедури закупівлі в одного учасника та обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника.

Відповідно до частини третьої статті 10 Закону процедура закупівлі, попередня кваліфікація учасників не можуть проводитися до/без публікації оголошення про проведення процедури закупівлі в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель згідно з абзацом першим частини другої цієї статті.

Отже, початком процедури закупівлі є дата публікації оголошення про проведення процедури закупівлі в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель.

Водночас замовник безоплатно оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу в порядку, встановленому цим Законом, інформацію про закупівлю, а саме для процедури закупівлі в одного учасника оголошення про проведення процедури закупівлі (інформація про застосування процедури закупівлі в одного учасника) та обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника — одночасно з оголошенням про проведення процедури закупівлі.

Таким чином, інформація про застосування процедури закупівлі в одного учасника є оголошенням про проведення цієї закупівлі.

Аналізуючи вищевикладене, публікація у державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та розміщення на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до статті 10 цього Закону інформації про застосування процедури закупівлі в одного учасника (оголошення) та обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника, що подається одночасно з оголошенням про проведення процедури закупівлі, вважається початком проведення процедури закупівлі в одного учасника.

Тому із зазначеного питання Мінекономіки було надано роз’яснення, яке відповідає чинному законодавству у сфері закупівель.

Крім того, зазначаємо, що роз’яснення Мінекономіки, які надані у період дії Тимчасового положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2008 р. № 274, та Положення, у тому числі роз’яснення від 06.02.2009 р. № 3303-27/48, не скасовувалися, оскільки скасуванню підлягають лише нормативно-правові акти, а роз’яснення Мінекономіки не містять норм права та є листами інформативного та рекомендованого характеру.

Натомість Мінекономіки листом від 26.08.2010 р. 3303-25/8294-07 повідомило, що такі роз’яснення не можуть застосовуватися відповідно до Закону, оскільки вони надавалися згідно з нормативно-правовими актами, що втратили чинність та суперечать вимогам, що встановлені Законом.

 

Директор Департаменту державних закупівель
та державного замовлення О. Аніпко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЩО ВВАЖАТИ ПОЧАТКОМ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ В ОДНОГО УЧАСНИКА

У листі, який коментується, Мінекономіки роз’яснює питання, що стосується правильності визначення дати початку процедури закупівлі в одного учасника.

Зауважимо: досить тривалий час Мінекономіки вважало, що при проведенні процедури закупівлі в одного учасника початком процедури є дата отримання відповідного погодження, виданого Уповноваженим органом (див. роз’яснення від 06.02.2009 р. № 3303-27/48). Така позиція Мінекономіки повною мірою відповідала нормам Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921, що втратило чинність, та Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI у редакції станом на 17.03.2011 р. (далі — Закон).

Однак після того, як Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» від 08.07.2011 р. № 3681-VI було внесено істотні зміни до ст. 39 Закону, що визначає умови проведення процедури закупівлі в одного учасника, зокрема, скасовано необхідність отримання листа-погодження Уповноваженого органу при застосуванні цієї процедури, позиція Мінекономіки з цього питання змінилася (див. роз’яснення Мінекономіки від 19.04.2011 р. // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 17).

Тому Мінекономіки в листі, який коментується, вказує на те, що початком проведення процедури закупівлі в одного учасника є опублікування в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та розміщення на веб-порталі Уповноваженого органу інформації про застосування процедури закупівлі, яка подається одночасно з оголошенням про проведення процедури закупівлі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі