Теми статей
Обрати теми

Щодо виплат на харчування дітям-сиротам, які знаходяться під опікою

Редакція ББ
Лист від 20.10.2011 р. № 1/12/5714

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИПЛАТ НА ХАРЧУВАННЯ ДІТЯМ-СИРОТАМ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ ПІД ОПІКОЮ

Лист від 20.10.2011 р. № 1/12/5714

 

На лист <…> щодо харчування дітям-сиротам, які знаходяться під опікою, Міністерство повідомляє.

Відповідно до частини 3 статті 21 Закону України «Про загальну середню освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (крім вихованців, які перебувають на повному державному утриманні у школах-інтернатах усіх типів) забезпечуються безоплатними обідами у загальноосвітніх навчальних закладах у порядку, визначеному Міністерством освіти та науки.

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із малозабезпечених сімей забезпечуються безоплатним харчуванням за нормами для дітей відповідного віку згідно з додатком 7 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

На виконання пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» розроблено порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений спільним наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти та науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 15.06.2005 р. за № 661/10941). Цей Порядок визначає механізм організації харчування у навчальних закладах, а також встановлює, що безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування у закладах, здійснюється тільки в робочі дні.

Щодо питання, поставленого у листі Головного контрольно-ревізійного управління України <…> чи проводиться виплата компенсації за неодержані обіди у вихідні дні та за час перебування на канікулах, а також під час їх перебування в оздоровчих таборах, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою, то слід зазначити, що відповідно до підпункту 8 пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» готівка в межах встановленої грошової норми на харчування з урахуванням торгівельної націнки видається лише зарахованим на повне державне утримання учням з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час хвороби.

Просимо врахувати вищевикладену позицію при перевірці правильності нарахувань та виплат дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які знаходяться під опікою (піклуванням).

Лист Міністерства освіти і науки України від 20.04.2011 р. № 1/12-2152 вважати недійсним.

 

Заступник Міністра — керівник апарату
П. Куліков

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕОТРИМАНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЯМ-СИРОТАМ ТА ДІТЯМ,
ПОЗБАВЛЕНИМ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ
ПІД ОПІКОЮ (ПІКЛУВАННЯМ), НЕ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ

У листі, що коментується, МОНмолодьспорту звернуло увагу на особливості забезпечення харчуванням у загальноосвітніх навчальних закладах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Перш за все зауважимо, що правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа визначено Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342).

Згідно зі ст. 25 цього Закону порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, у тому числі на харчування, одяг, взуття, м’який інвентар, а також інші виплати, встановлюється КМУ відповідно до державних соціальних стандартів.

Таким документом є постанова КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту і матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Пунктом 12 цієї постанови встановлено, що діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням), знаходяться на повному державному утриманні.

Державне утримання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа — це повне забезпечення відповідно до державних соціальних стандартів матеріальними та грошовими ресурсами дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа для задоволення їх життєво необхідних потреб та створення умов для нормальної життєдіяльності (ст. 1 Закону № 2342).

Пунктом 3 ст. 21 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV передбачено, що вихованці шкіл-інтернатів усіх типів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на повному державному утриманні. Діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, які навчаються в інших загальноосвітніх навчальних закладах, забезпечуються харчуванням, одягом та іншими послугами в порядку, установленому КМУ.

Механізм організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від їх підпорядкування, типу та форми власності визначено Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженим спільним наказом МОЗ і Міносвіти від 01.06.2005 р. № 242/329.

Пункт 6 цього Порядку передбачає, що безплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування в них здійснюється лише в робочі дні. У разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не провадиться.

Водночас відповідно до ст. 3913 Закону № 2342 зарахованим на повне державне утримання випускникам закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також іншим особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які стали учнями і студентами та не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час їх хвороби видаються кошти в межах установленої грошової норми на харчування та інші побутові потреби.

Аналогічну норму передбачено п.п. 8 п. 13 постанови № 226, згідно з якою зарахованим на повне державне утримання учням і студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час їх хвороби видається готівка в межах установленої грошової норми на харчування з урахуванням торговельної націнки.

Таким чином, грошова компенсація вартості харчування надається дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, зарахованим на повне державне утримання, у період:

— їх хвороби;

— канікул, якщо такі особи не виїжджають до місць організованого відпочинку.

Дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), грошова компенсація за неотримані обіди не виплачується.

 

Людмила КУНГУРЦЕВА,
 головний спеціаліст відділу праці
 та нормативно-інформаційного забезпечення
 Департаменту економіки та фінансування
 Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі