Теми статей
Обрати теми

Щодо роботи за сумісництвом заступника директора музичного училища та встановлення йому надбавки за складність і напруженість у роботі

Редакція ББ
Лист від 21.10.2011 р. № 308/13/133-11

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО РОБОТИ ЗА СУМІСНИЦТВОМ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА МУЗИЧНОГО УЧИЛИЩА ТА ВСТАНОВЛЕННЯ ЙОМУ НАДБАВКИ ЗА СКЛАДНІСТЬ І НАПРУЖЕНІСТЬ У РОБОТІ

Лист від 21.10.2011 р. № 308/13/133-11

 

Міністерство соціальної політики розглянуло звернення <…> щодо роботи за сумісництвом заступника директора музичного училища та встановлення йому надбавки за складність і напруженість у роботі і в межах компетенції повідомляє.

Педагогічна робота керівних працівників закладів освіти без зайняття штатної посади в тому самому навчальному закладі, установі в основний робочий час або за його межами згідно з пунктом 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, не є сумісництвом.

У цьому випадку трудовий договір на виконання зазначеної роботи не укладається. Оплата за години викладацької роботи провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для викладачів за тарифікацією.

Пунктом 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, визначено граничний обсяг цієї роботи.

Крім того, педагогічна робота, виконана в тому ж або іншому закладі, установі з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік, також не є сумісництвом відповідно до пункту 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного в додатку до Положення, затвердженого вищевказаним наказом.

Виконання цієї роботи допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати (директорам музичних шкіл — з дозволу керівника управління культури (за підпорядкованістю закладу), заступникам директорів з навчальної роботи цих шкіл — з дозволу директора).

Порядок роботи сумісників та оплата їх праці регламентуються постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», зі змінами і доповненнями, та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом.

Виходячи з положень зазначених нормативно-правових актів, для того щоб робота вважалася сумісництвом, необхідно мати дві умови: укладений трудовий договір на виконання регулярної роботи за сумісництвом та виконання цієї роботи у вільний від основної роботи час.

Керівники державних підприємств, установ, організацій, їхні заступники відповідно до пунктів 4 вищеназваних нормативно-правових актів не мають права працювати за сумісництвом за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності.

За пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 (у редакції пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 31.08.96 р. № 1033) тривалість роботи за сумісництвом не має перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день.

Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не може перевищувати половини місячної норми робочого часу (для педагогічних працівників — педагогічного навантаження в розмірі на 0,5 ставки).

Отже, при дотриманні зазначених умов заступник директора музичного училища, крім педагогічної роботи без зайняття штатної посади в тому самому навчальному закладі, установі в основний робочий час або за його межами згідно з пунктом 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом та педагогічної роботи з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік, може здійснювати викладацьку діяльність на умовах сумісництва в тому ж або іншому закладі.

Що стосується установлення надбавки за складність і напруженість у роботі, то термін установлення зазначеної надбавки законодавчо не визначено, але при її встановленні необхідно враховувати виконання показників, за які ця надбавка виплачується, та наявність коштів на відповідний бюджетний період.

 

Директор Департаменту заробітної плати
та умов праці О. Товстенко

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

МІНСОЦПОЛІТИКИ ПРО РОБОТУ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА
 З НАВЧАЛЬНОЇ РОБОТИ МУЗИЧНОГО УЧИЛИЩА

Нагадаємо, що відповідно до абз. 6 ст. 25 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III технікуми (училища) віднесено до вищих навчальних закладів I рівня акредитації або до структурних підрозділів вищих навчальних закладів III або IV рівня акредитації.

Оплата праці педагогічних працівників вищих навчальних закладів І — ІІ рівнів акредитації здійснюється відповідно до:

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Далі перейдемо безпосередньо до запитань, відповіді на які надало Мінсоцполітики в листі, що коментується.

 

1. Заступнику директора з навчальної роботи музичного училища, який працює на повну ставку, станом на 1 вересня встановлено педагогічне навантаження в обсязі 360 годин на рік. Яке додаткове педагогічне навантаження може мати такий працівник? Чи може він у цьому самому навчальному закладі вести педагогічну діяльність за сумісництвом та в якому обсязі?

Питання про те, в якому обсязі керівні працівники навчальних закладів можуть вести педагогічну роботу в цьому самому закладі, розглядалося на сторінках нашої газети вже не раз.

Однак, як випливає з роз’яснень, наведених у листі, що коментується, законодавчі норми, які регулюють це питання, можна трактувати по-різному.

Так, фахівці Мінсоцполітики вважають: заступник директора музичного училища, крім педагогічної роботи, граничний обсяг якої визначено п. 91 Інструкції № 102, може виконувати також педагогічну роботу в цій самій установі на умовах трудового договору за сумісництвом.

Відразу зауважимо, що з позицією Мінсоцполітики ми не згодні. Пояснимо чому.

Згідно з п. 91 Інструкції № 102 керівним працівникам навчальних закладів дозволяється вести педагогічну роботу або заняття з гуртками в цьому закладі в межах установленої норми, що становить:

— не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо за основною посадою вони отримують повний посадовий оклад (ставку);

— не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік), якщо за основною посадою вони отримують 0,5 посадового окладу (ставки).

Крім того, згідно з абз. 7 п. 91 Інструкції № 102 як виняток (у зв’язку з виробничою необхідністю, а саме в разі заміни уроків у зв’язку з хворобою основного вчителя) керівні працівники можуть виконувати викладацьку роботу понад зазначені норми. При цьому за виконання такої роботи здійснюється погодинна оплата за фактично відпрацьовану кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Викладацька робота керівних працівників установ освіти, що виконується у розмірі більше 240 годин на рік понад установлену норму (9 годин на тиждень), здійснюватися та оплачуватися не повинна. Виконання такої роботи та її оплата є порушенням п. 91 Інструкції № 102.

При цьому підкреслимо, що п. 91 цієї Інструкції встановлено граничний обсяг педагогічної роботи, яку можуть виконувати керівні працівники в цьому самому навчальному закладі, незалежно від того, на яких умовах виконуватиметься така робота: в основний робочий час або за його межами.

Законодавчі підстави для укладення з працівниками, разом з основним трудовим договором, трудових договорів на роботу за сумісництвом дає ст. 21 КЗпП.

Порядок роботи сумісників та оплата їх праці регламентуються:

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245);

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Згідно з п. 1 Положення № 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво) чи іншій установі, організації (зовнішнє сумісництво).

Виходячи з цього Мінсоцполітики в листі, що коментується, зауважило: для того щоб робота вважалася сумісництвом, необхідне дотримання двох умов:

— укладення трудового договору на виконання регулярної роботи за сумісництвом;

— виконання такої роботи у вільний від основної роботи час, тобто працівник не може виконувати в той самий час (наприклад, з 9:00 до 18:00) роботу як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

У цьому ми повністю згодні з Мінсоцполітики.

Пунктом 4 постанови № 245 та п. 4 Положення № 43 встановлено: керівники державних підприємств, установ, організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів державних підприємств, установ, організацій та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, творчої діяльності або медичної практики).

При цьому відповідно до п. 8 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну і Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік № 43), педагогічна робота керівних працівників навчальних закладів без зайняття штатної посади в цьому самому закладі не є сумісництвом.

Як підкреслило Мінсоцполітики, трудовий договір на виконання такої роботи не укладається.

Згідно з п. 12 Переліку № 43 така робота залежно від характеру робіт виконується як в основний робочий час, так і за його межами.

Із цього випливає таке: навіть якщо керівні працівники виконують педагогічну роботу в цьому самому навчальному закладі за межами основного робочого часу, така робота не вважається сумісництвом та не вимагає укладення трудового договору.

У зв’язку з цим незрозумілим є твердження Мінсоцполітики, що керівні працівники можуть вести педагогічну роботу в цій самій установі на умовах трудового договору за сумісництвом.

Звідси висновок: керівні працівники можуть виконувати педагогічну роботу в цьому самому закладі в обсязі, установленому п. 91 Інструкції № 102.

При цьому слід пам’ятати, що робочий час викладача визначається обсягом не лише його навчальних занять, а й методичних, наукових та організаційних обов’язків, відображених у його індивідуальному робочому плані.

Додамо також, що надання викладацької роботи керівним працівникам навчального закладу здійснюється з урахуванням думки виборного профспілкового органу (п. 63 Інструкції № 102) та рекомендується використовувати лише в тих ситуаціях, коли всіх педагогічних працівників навчального закладу забезпечено повним навчальним навантаженням з цього предмета.

 

2. Заступнику директора музичного училища встановлюється надбавка за складність і напруженість у роботі (за погодженням з управлінням культури і туризму облдержадміністрації). Клопотання про встановлення надбавки подається до управління щомісяця. Чи може управління культури і туризму встановити зазначену надбавку на цілий рік без подання щомісячного клопотання?

Зауважимо, що відповідь на це запитання вже надавалася на сторінках нашої газети (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 13). Нагадаємо її зміст.

Згідно з п.п. 5 п. 4 наказу № 557 преміювання керівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ, їх заступників, установлення їм надбавок і доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці (у цьому випадку — за рішенням управління культури і туризму).

Клопотання з питання встановлення (збільшення розміру) або скасування (зменшення розміру) надбавки за складність і напруженість у роботі заступнику директора училища складається навчальним закладом і подається на погодження до управління культури і туризму облдержадміністрації.

Наказом № 557 не передбачено, на який період може встановлюватися надбавка за складність і напруженість у роботі . Так, зазначену надбавку може бути встановлено на місяць, три місяці, рік.

Якщо встановлення надбавки провадиться щомісяця, то клопотання складається і подається на погодження щомісяця.

Якщо ж надбавка встановлюється на триваліший період, наприклад на рік, то в цьому випадку не вимагається щомісячного подання клопотання. Воно може складатися один раз із зазначенням періоду, на який установлюється надбавка за складність і напруженість у роботі (але не більше ніж на один календарний рік). У такому разі в наказі організації вищого рівня має бути зазначено період, на який заступнику директора буде встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі.

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
 провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі